Voedingsbank: symbool van de kloof

Johan Th. Bos

Wethouder Koops zal theoretisch wel gelijk hebben met haar standpunt over de Voedselbank, maar in de praktijk plegen bestuurders en ambtenaren volledig voorbij te gaan aan de realiteit. Waar acute nood heerst, werkt bureaucratie niet. Het huis staat in brand en in het raadhuis wordt vergaderd over de aanschaf van een brandspuit en ontwerpt men achter bureaus regelingen voor verbetering van de brandveiligheid. Allemaal nuttig, maar intussen brandt het huis dus af. B&W vinden dat er een prima minimabeleid is in Amstelveen en iedere burger hier boven het bestaansminimum kan zitten. En wie dat niet haalt, moet maar naar het gemeentehuis komen om in de ambtelijke draaimolen te stappen. Wat volledig ontbreekt, is het zicht op de acute nood waarin de Voedselbank lijkt te voorzien. Het college wil graag, liet Koops weten, dat die organisatie haar klanten helpt bij de gang naar de gemeente. Met andere woorden: zij wil gebruik maken van een voorportaal dat zij overbodig vindt. Een ambivalentie die bewijst dat zij niet in staat is zelf de rampzaligheid van een deel van de bevolking op te sporen.

Er prijkt een gapende kloof tussen bestuur en mensen in een sociale noodsituatie. In de ivoren toren aan de Poel kan men wel zeggen dat niet alle regelingen worden gebruikt, maar acute honger stillen is een ander verhaal. Die honger verdraagt zich niet met het weken- of maandenlange traject van formulieren, gesprekken, plannen enzovoort. Liever direct buiten de regels een gevulde maag dan bureaucratisch een lege. Dáár ligt het spanningsveld tussen gemeentelijk beleid en de Voedselbank. Tussen macrobureaucratie en microleed.

Lees ook:VVD zet nu toch deur op kier voor bijdrage aan Voedselbank
Lees ook:Raad draait 180 graden en steunt nu Voedselbank
Lees ook:Cursus goedkoop koken voor klanten Voedingsbank
Lees ook:GroenLinks ziet weinig heil in voedselbank
Lees ook:Huis-aan-huis wervers liegen over Voedselbank

10 reacties op “Voedingsbank: symbool van de kloof

  1. frank bikker

    Geen geld voor eten hebben zou ik eerder ook macro leed noemen, Johan.
    Voor de rest vind ik dat Johan het nog mild stelt. Ik vind persoonlijk dat de gemeente dit soort zaken niet wil zien, omdat dit niet past in het image van wat ze van zichzelf wil scheppen Van een partij als de VVD zijn we dat wel gewend, maar van een CU, waarvan ik denk dat menig lid medemenselijkheid hoog in het vaandel heeft, valt me zo’n uitspraak van zo’n prominent lid als mevr. Koops zwaar tegen. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het indertijd om een subsidie van 6000 euro ging. ( Als ik de hr. Raat was, zou ik maar gauw langs het Hueseplein fietsen en die 6000 geven al zou het met zijn ter wille van de lieve vrede in de coalitie. Toch goedkoper als je handjeklap moet doen met D66!)

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

      Johan is present bij elke kloof die hij ontdekt. Compliment!
      Eens met je Frank. Amstelveen is een voedselbank onwaardig.
      Hoe krijgen we de voedselbank weg?

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        @ Door mensen als gerben te verbannen naar Kornwerderzand!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Gerben

          Spring maar achterop bij mij. Naar Rome of Parijs…

            /   Beantwoorden  / 
    2. Nieuwer-Amstel

      Het is veel belangrijker om het jaarlijkse Diwali festival subsidie te geven want daar houd je de expats tevreden mee, deze expats hebben het heel zwaar in Amstelveen want ze moeten van een karig inkomen rondkomen !

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Ik ben op dat Diwali festival geweest. Buiten de honderden expats heb ik misschien 10 blanken gezien en ik had niet bepaald de indruk dat deze expats veel moeite deden om in gesprek te komen met de plaatselijke bevolking. Ze hadden het onder elkaar zeer gezellig. Niets mis mee, maar niet van oa mijn centen, want dat is iets wat Tata e. a. zelf genoeg hebben.

          /   Beantwoorden  / 
        1. peter

          Je ziet er nogal aanspreekbaar uit frank, vooral voor expats. Die hebben helemaal geen zin in jouw azijnpisserige verhalen.

            /   Beantwoorden  / 
  2. ha

    mensen in hoge nood, moeten maanden wachten op een A’veen Pas…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Don Michael

    Ja ja, de expats, dus de al aanwezige en de toekomstige investeerders uit oa India, China, Japan en Korea moeten gepaaid worden, maar of de eigen lokale bevolking ook een normale leven moet leiden, dan komt op de 5de plaats, of misschien nog lager. Over de hypocriete houding gesproken…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Vandaar dat de gemeente is gezakt in de publieke dienstverlening.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.