Orchidee

Het blijkt in deze Stad in het Groen dus toch niet zo lekker te zitten met de groenvoorziening. Walter Vervenne van de VVD – het vleesgeworden groene geweten van die fractie – schijnt al jarenlang als missie te hebben dat waar het maar kan aan de kaak te stellen. Hij is ook de belichaming van de bekering der liberalen, want wethouders uit hun midden waren destijds volop verantwoordelijk voor het besluit zwaar op groen te bezuinigen. Maar omdat politiek nu eenmaal bestaat bij de gratie van een slecht geheugen, had dezelfde club – met Vervenne als woordvoerder – er geen enkele moeite mee zich zo ongeveer als Groen Rechts te gaan gedragen en de bestuurders die uitvoerden wat de VVD zelf had bedacht af te schilderen als groendieven. En steeds opnieuw als het weer eens fout gaat aan de bel te hangen.

 

Volop werk dus, want het gaat geregeld fout. Dat melden burgers, maar wordt dan weer tegengesproken door de gemeente. Het gaat volgens haar best goed, maar de doodgewone Amstelvener heeft nu eenmaal te weinig verstand om te begrijpen dat kappen van bomen en struiken verbetering van de groenvoorziening inhoudt. Dat er nu aan de Hammarsköldsingel ruim duizend orchideeën zijn weggemaaid, moet natuurlijk ook in dat licht worden gezien. Maar dat kan zelfs de Algemene Inspectie Dienst (AID) van LNV niet inzien, las ik. Die heeft tegen de gemeente proces verbaal opgemaakt. Hetgeen die anders zo grif persberichten strooiende gemeente natuurlijk niet zelf meldde, want communicatie van de lokale overheid beperkt zich – zoals het een dictatoriaal regime betaamt – voornamelijk tot propaganda. Dus als er bomen worden geplant, nodigt zij uitbundig de pers uit, maar bij bestraffing wegens onrechtmatig maaien hullen de communicatie consultants (zo heten voorlichters tegenwoordig) zich in diep zwijgen.

Nou ja, inmiddels werd onder mediadruk wel toegegeven dat ‘een aantal’ orchideeën is gesneuveld, maar over een verbaal weet men niks. De AID wel dus. Die meldt dat de zaak is aangegeven bij het OM. Er kan boete of een schikking volgen. Weten de voor het communiceren met de bewolking aangewezen woordvoerders allemaal niks van, want de interne communicatie op het raadhuis is nu eenmaal niet wat die moet zijn. Maar de gemeentelijke roeptoeters mogen dan niet weten wat er gebeurd, ze weten – zonder navraag – dat het allemaal heel professioneel gebeurd. Door kundige aannemers, bijvoorbeeld. En volgens de krant volgde er een heel verhaal over ‘het grote geheel’ waar naar wordt gekeken. Niet naar beschermde plantjes afzonderlijk dus. Enzovoort. Met andere woorden: LNV is gek en de voorlichters vegen het gemeentelijke straatje schoon.

  

Lees ook:Gevaarlijke bomen in Westwijk vervangen
Lees ook:Storm kostte 200 Amstelveense bomen
Lees ook:Met de bus langs bomen
Lees ook:Bomen en bewoners
Lees ook:Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.