Stijging WW-uitkeringen in Amstelveen

uwv[1]Terwijl landelijk juist een daling is te zien van het aantal werklozen met een WW-uitkering, steeg die in september in de regio Groot Asterdam met 1,4%. En toch is er groei van de economie in de regio. In Amstelveen steeg het aantal WW-uitkeringen met 0,6 % naar 1817. Overigens zegt dat niet zoveel over het werkelijke aantal werklozen, want na de WW-uitkering, waarvan het UWV de cijfers heeft, komen mensen in de bijstand. Ook beginnen sommigen min of meer noodgedwongen maar voor zichzelf als ZZP-er.

Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam steeg in de maand september voor het eerst sinds vijf maanden en komt uit op 29.151. De landelijke daling was in die maand 0,6%, hetzelfde percentage als dat van de stijging in Amstelveen.

Daar valt sinds vorig jaar een toename van bijna 10% te registreren. In Amstelveen en Aalsmeer heeft nu 4% van de beroepsbevolking een WW-uitkering, in Ouder-Amstel 4,9%, in Uithoorn 4,7%. In de regio Ronde Venen met 3,6% het laagst op dat punt. In heet Groot-Amsterdam is het 4,4% en in Noord-Holland 4,2%.

Onderwijs

De grootste stijging van het aantal WW-uitkeringen is in Groot Amsterdam te zien in het onderwijs (4,3%) en de zakelijke dienstverlening (3,3%). De grootste daling vond plaats bij culturele instellingen (-4,1%) en uitzendbedrijven (-1,5%).

Boven de vijftig jaar komt men nauwelijks aan de bak, alle re-integratie pogingen van de overheid ten spijt. In Amstelveen vormde die groep WW-uitkeringsgerechtigden meer dan de helft, namelijk 961. Tussen 27 en 5- jaar was het aantal WW-uitkeringen 790 in Amstelveen.

Krimp fin. diensten

De economie in heel Groot Amsterdamse groeide intussen met 2% , waaruit blijkt dat die (nog?) weinig met werkloosheid heeft te maken. Landelijk blijft de economische groei steken op 1%. Dit blijkt uit ‘Regio in Beeld’, een publicatie die UWV jaarlijks uitbrengt om de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt in beeld te brengen. De groei zit met name in de zakelijke dienstverlening, ICT, horeca en vervoer & opslag.

De financiële dienstverlening – waar banken en verzekeraars onder vallen – kent de grootste krimp, die jaren geleden al begon en structureel is als gevolg van digitalisering en automatisering.

Vraag naar ICT-mensen

Werkgevers hebben moeite geschikt personeel te vinden voor technische en ICT vacatures. In september stonden in Groot Amsterdam ruim 3.700 vacatures open, waarvan 2.300 in de techniek en 1.400 in de ICT. In de techniek gaat het vooral om specifieke functies zoals monteurs, gespecialiseerde lassers en elektriciens. In de ICT gaat het juist vaker om functies waarvoor een hoger opleidingsniveau vereist is, zoals security specialisten en programmeurs. De krapte in de ICT en de techniek blijft voorlopig aanhouden en bevindt zich op alle opleidingsniveaus.

De beste kansen voor werkzoekenden liggen dus in de techniek en ICT. Maar ook in specifieke zorgberoepen zoals wijk- en gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook zijn er goede kansen op een baan in transport en logistiek, zoals bijvoorbeeld transportplanners en vrachtwagenchauffeurs.

 

 

Lees ook:Daling aantal ww-uitkeringen in AV
Lees ook:Toename WW-uitkeringen in juli
Lees ook:Werkloosheid opnieuw gedaald
Lees ook:WW-uitkeringen in Amstelveen: 4%
Lees ook:Aantal WW-uitkeringen gedaald in AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.