WW-uitkeringen in Amstelveen: 4%

uwv[1]Hoewel in de regio het aantal WW-uitkeringen daalt, werd tot en met juli in Amstelveen ten opzichte van vorig jaar een stijging met 4,2 % gemeten. Voor de gehele provincie was dan 1,8%. Er waren in juli in Amstelveen 1783 werklozen met een (WW) uitkering van het UWV (vorig jaar 1711). Dat zegt overigens niet alles, want die uitkering houdt op en dan komt men in de bijstand terecht. Ook is het aantal ZZP-ers de laatste jaren explosief gestegen, omdat ontslagenen noodgedwongen maar voor zichzelf begonnen. Vier procent van de beroepsbevolking heeft een WW-uitkering in Amstelveen, wat ongeveer overeenkomt met het percentage in de regio. Alleen Ronde Venen en schiet met 3,7% daaronder. Het hoogst is het percentage in Ouder-Amstel: 4,8.

Regionaal (in Groot-Amsterdam) werd een daling in juli van 2,2% in vergelijking met juni gemeten: met 29.041 uitkeringen zijn dat er 653 minder dan in een maand. In Amstelveen bleef het aantal gelijk.

Landelijk bleef de daling beperkt tot 1,6%. In alle sectoren daalde het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam, alleen in het onderwijs was een flinke stijging te zien (+9%). Dit is een normale ontwikkeling wegens het beëindigen van tijdelijke contracten aan het einde van het schooljaar.

In vergelijking met een jaar geleden zijn er in Groot Amsterdam 1,8% meer WW-uitkeringen verstrekt, landelijk was er een stijging van 2,7%. Amstelveen zit aar dus ver boven. In heel Groot-Amsterdam is op jaarbasis de WW-ontwikkeling gunstiger dan landelijk.

De 1711 Amstelveens met een WW-uitkering zijn goeddeels ouder dan vijftig (935). In de categorie van 27 tot 50 jaar waren er 786 werklozen, daaronder 62.

Merkwaardig de regionale daling van WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar in het grootwinkelbedrijf met 7,8%, terwijl toch V&D en andere ketens failliet gingen.

De daling deed zich verder voor in de sectoren landbouw (-7,3%), bouw (-7,1%), vervoer en opslag (-6,8%) en de horeca (-4,2%). In vergelijking met juli vorig jaar laat de sector grootwinkelbedrijf – met 46,5% – de sterkste stijging zien. Dit is het gevolg van de vele faillissementen, zoals dat van V&D, in deze sector eind vorig jaar en begin dit jaar.

Stijging jongeren

Opvallend is dat het percentage jongeren (tot 27 jaar) met een WW-uitkering ten opzichte van een jaar geleden met 20% is gestegen in Groot-Amsterdam. Dit komt door de toegenomen dynamiek op de arbeidsmarkt ten opzichte van een jaar geleden. Jongeren zijn vaak de eersten die profiteren van een aantrekkende arbeidsmarkt. Kenmerkend is ook dat jongeren vaak tijdelijke en korte contracten hebben, waarna zij mogelijk aanspraak maken op een vaak kortdurende WW-uitkering.

Stijging online vacatures

In juli steeg het aantal online vacatures in Groot Amsterdam met 71%. Vooral in de techniek (+142%), ICT (+62%) bedrijfseconomie en administratie (+90%) was er een stijging van het aantal vacatures. In vergelijking met een paar jaar geleden verdwijnen er echter steeds meer banen op administratief gebied. Als gevolg van robotisering en digitalisering komen administratieve beroepen zoals ‘secretaresse’ steeds meer onder druk te staan. Om hierop in te spelen bracht UWV onlangs de notitie ‘Overstapberoepen voor secretaresses’ uit. Tot 2020 wordt een verdere banenkrimp voor secretaresses verwacht.

 

 

Lees ook:Daling aantal ww-uitkeringen in AV
Lees ook:Heel lichte (seizoens)daling WW-uitkeringen
Lees ook:Aantal WW-uitkeringen in AV gestegen
Lees ook:Werkloosheid opnieuw gedaald
Lees ook:Toename WW-uitkeringen in juli

4 reacties op “WW-uitkeringen in Amstelveen: 4%

  1. Frank

    WW uitkeringen zijn toch steeds minder een graadmeter. Je moet er ook de mensen in de bijstand bij rekenen. Of zijn die soms al afgeschreven? En dan die ZZP ‘ ers. Hoeveel daarvan zijn eigenlijk niet gedeeltelijk werkeloos?

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Armoedemonitor Amstelveen stand actueel bekend? Let toch op kinderen.
    Wethouder werken wordt wakker!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Slimpie

      Het schijnt Maaike te zijn, maar wat ze doet, behalve dansen op een boot en open deuren intrappen over onderwijs, waar ze volgens mij niets van af weet.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Een secretaresse kan wonderen doen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.