Echte Zwarte Piet populairst in Amstelveen

Het Grote Pietenonderzoek dat te vinden is op www.zwartepietenonderzoek.nl loopt nu bijna twee weken. In Amstelveen wordt volgens de organisatoren massaal op de traditionele Zwarte Piet gestemd.

De initiatiefnemers zijn verrast over het groot aantal deelnemers in een korte tijd. “Er is nu al ruim 4.200 keer gestemd, maar de laatste dagen komen er ontzettend veel nieuwe stemmers bij,” melden zij. Deelnemers kunnen aan de hand van 5 eenvoudige vragen hun ideale Piet samenstellen. Inmiddels is de eerste tussenstand van het Pietenonderzoek bekend.

 

 Aan kop

De top 3 Pieten zijn Piet Pedro (zwart met kroeshaar), Piet Carlos (bruin met kroeshaar), en Piet Sander (roetvegen zonder kroeshaar). De Nederlanders kiezen dus nog massaal voor een donkere huidskleur (zwart of bruin), waar de “echte” zwarte kleur de voorkeur geniet. Over de haardracht van de Pieten zijn Nederlanders tot dusverre ook zeer eensgezind. 90% van de Nederlanders wil graag een Piet zien mét kroeshaar.

 Oudere: kroeshaar

Een opvallende voorlopige uitkomst van het onderzoek is dat oudere respondenten vaker kiezen voor de traditionele zwarte Piet met kroeshaar dan jongere respondenten. Onder de jongeren (0 – 18 jaar) kiest 55,2% voor de bruine piet Carlos, en “slechts” 40,8% voor zwarte Piet Pedro. Echter, hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op traditionele Piet Pedro. Van de oudere deelnemers (55 jaar en ouder) stemt maar liefst 74% op Piet Pedro.

 Roetpieten

Een andere spraakmakende uitkomst is dat er nauwelijks wordt gekozen voor blanke Pieten en gekleurde Pieten. Met gekleurde Pieten wordt bedoeld een Piet met een groene of blauwe huidskleur. Van alle deelnemers stemde slechts 1% op een Piet met een blanke of gekleurde huidskleur. Roetpieten mogen daarentegen rekenen op meer steun: van de respondenten stemt 6% op een Piet met roetvegen. Veruit de meest gekozen huidskleuren zijn zwart (62%) en bruin (29%).

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de mening over Piet per provincie. In de provincie Noord-Holland zijn de resultaten nagenoeg hetzelfde. Ook in Amstelveen stemt men massaal op de traditionele Piet. Ook hier geldt dat hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op “echte” zwarte Piet. Jongere deelnemers neigen meer naar een Bruine Piet of Piet met roetvegen. Zie ook http://www.zwartepietenonderzoek.nl/resultaten/noord-holland voor meer resultaten. Om heel Nederland een kans te geven op te stemmen loopt het onderzoek in elk geval nog tot en met 5 december 2015.

 

 

Lees ook:Sint komt met echte zwarte Pieten
Lees ook:Raat: ‘Meerderheid wil Zwarte Piet bij intocht’
Lees ook:Zwarte Piet
Lees ook:Vragen van D66 over strooiverbod pepernoten voor Zwarte Piet
Lees ook:Politie zoekt getuigen gewapende straatroof

15 reacties op “Echte Zwarte Piet populairst in Amstelveen

 1. Robert van Waning

  “Vind jij ook dat Zwarte Piet mag blijven en het Sinterklaas feest in Nederland weer zonder discussies georganiseerd moet kunnen worden?”

  Het ‘onderzoek’ wordt met die vraag ingeleid.
  Dat is geen serieus neutraal onderzoek maar propaganda. De vragen zijn ook behoorlijk onzinnig. Wat hebben lippenstift en oorringen te maken met de kleur van Piet?

  Wij worden weer gemanipuleerd en de ‘onafhankelijke’ journalistiek werkt daaraan mee.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Iedereen kan daar gewoon voor een blanke of gekeurde Piet kiezen. Kans voor u en uw medestanders, lijkt me. Dat u de journalistiek, op een enkele uitzondering na, uiterst afhankelijk vindt, weten we. Daaronder vallen alle media die niet uw standpunt aanhangen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Een onderzoek behoort geen opinies dmv de vraagstelling te beinvloeden, maar dat over te laten aan belanghebbenden en hun politieke vertegenwoordigers.

  Iedereen heeft recht op zijn eigen meningen, voorkeuren en standpunten. Die moeten echter echter niet worden gepresenteerd als ‘onderzoek’ of als journalistieke verslaggeving.

  De ‘onderzoekers’ willen geen discussies. Daaruit blijkt hun ondemocratische instelling.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   Stom van me. U weet natuurlijk alles over democratische instelling. En over journalistiek natuurlijk. In het onderzoek was volgens mij alles mogelijk, maar ik zal het wel fout hebben…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Kees, je lijkt JB wel. Die kan er ook niet tegen dat gewone burgers denken verstand te hebben van democratie en journalistiek.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Waar baseert u dat nou weer op? Overigens heb ik twee columns gewijd aan raadslid Ewa Petiet, die zelf leek te denken, maar
    later met de coalitie meeging over de markt. Maar dat terzijde. U leest nu eenmaal, zoals ik eerder zei, heel selectief en weet nu eenmaal meer dan wie ook van democratie en journalistiek. Daar kan toch niemand aan tippen, wat anderzijds natuurlijk tot eenzaamheid leidt…Maar ja, dat is de prijs van de ongebreideld intellect…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Johan, heb je het nu over empathisch intellect?

       /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Ik ben het wel eens met Robert van Waning. Een onderzoek mag nooit suggestieve vraagstelling hebben. Maar @Kees, moeten wij jou dat nog uitleggen ? Pffff.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  Kort en goed: er is maar een ZWARTE Piet en dat is ZWARTE Piet. Geen discussie mogelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  De discussie gaat over de gewenste kleur van Piet, niet van Zwarte Piet.

  De uitkomst van dit ‘onderzoek’ is onbetrouwbaar vanwege de sturende vraagstelling. Die suggereert dat slechts 1 mening de juiste is.

  Waar geen discussie mogelijk is, heerst dictatuur. Wij leven niet in de voormalige DDR of Sovjet-Unie of in het huidige Noord-Korea of Zimbabwe van Mugabe.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kim il Bik

   Elke vraag houdt al een sturing in.
   Heeft men wel eens een onderzoek gehouden, waarin men niet van tevoren al enigszins wist wat er uit zou komen?
   Echt objectiviteit bestaat niet.Dat is zuiver theorie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kim il Bik

    RvW zegt waar de discussie over gaat. Ik dacht dat we dat met zijn allen bepaalden.
    Toch een beetje Noordkoreaans trekje?

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Het onderwerp van de discussie werd bepaald door het artikel van JB over dat zogenaamde onderzoek (dat in feite pure propaganda voor behoud van een zwarte Piet was).

      /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Het maakt nogal verschil of de vraag luidt:
  “Vind jij ook dat Zwarte Piet mag blijven en het Sinterklaas feest in Nederland weer zonder discussies georganiseerd moet kunnen worden?”
  Of:
  “Vind jij dat Piet zwart moet blijven of ook andere kleuren kan hebben?”

  @Jan Demming en Frank Bikker, dat jullie het eens zijn met die zogenaamde ‘onderzoekers’, Johan Bos (alias Kees) en met elkaar betekent niet dat iedereen er zo over denkt (of zou moeten denken).

    /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  “Welke kleur moet Piet volgens u hebben: Zwart, bruin, wit of maakt het voor u niet uit?”

  Dat was een eerlijke (want neutrale) vraagstelling geweest. De uitkomst was niettemin irrelevant gebleven, want de zwarte Piet heeft hoe dan ook zijn tijd gehad.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.