Sint komt met echte zwarte Pieten

Sint op Stadsplein 2015. Foto: amstelveenweb.com

Aan de onzin van een kleine minderheid der volwassenen die de meerderheid over de ruggen van kinderen heen Zwarte Piet niet zwart meer wil laten zijn, stoort men zich in Amstelveen niet. De stichting Sinterklaas Comité Amstelveen heeft Sint Nicolaas, die zaterdag (12 november) zijn intrede hier doet, gevraagd uitsluitend zijn zwart gekleurde Pieten mee te nemen.

De intocht begint om half twaalf en rijdt via winkelcentrum Van der Hooplaan, kruispunt Lindenlaan / Keizer Karelweg (12.00 uur), Oude Dorp (12.15 uur). Amsterdamseweg / Molenweg (12.40 uur) en Graaf Aelbrechtlaan naar het Stadsplein, waar Sint Nicolaas om 13.30 uur wordt verwelkomd door burgemeester Mrjam van ’t Veld en kinderburgemeester Melle Vos. Onderweg is er ook muziek, zoals om 11.00 uur een band van Zwarte Pieten op de Van der Hooplaan. Die band speelt om 11.30 uur in het Oude Dorp en om 12.10 uur in het Stadshart. Om 14.15 uur treedt de bekende clown Hoky Poky vijf keer op in de muziekschool (rond 16.00 uur laatste voorstelling).

Kaarten

In die muziekschool kunnen kinderen ook de Sint ontmoeten, maar daarvoor moeten wel even kaartjes worden opgehaald. Dat is al mogelijk bij de schouwburg, de bibliotheek en de ANWB.

Ook na de intocht duurt het feest voort. In het Stadshart wordt dat op zondag 20 november gevierd en komt in het weekend daarop de Pietenband langs. Ook zijn er Sintworkshops en in de weekenden rijdt er een speciale Pietentrein door het winkelcentrum.

Pietenband

Op zondag 20 november kan er met dans- en muziekpieten worden gedanst en gezongen voor Sinterklaas. Op 26 en 27 november komt de Sint op uitnodiging van de Bijenkorf opnieuw naar het Stadshart en kunnen kinderen hem ontmoeten. Op zondag 3 december loopt de Pietenband van 12.00 tot 17.00 met blazers en slaginstrumenten door het winkelcentrum en worden bekende Sinterklaasliedjes gespeeld.

Pietentrein

Tijdens de Sintperiode zijn er extra knutselmiddagen in het Stadshart. Op de woensdagen 23 en 30 november worden er daartoe Sintworkshops gehouden. Om het feest compleet te maken rijdt de feestelijk versierde Pietentrein elke zaterdag- en zondagmiddag door het Stadshart, met ook Pieten aan boord, die lekkers uitdelen. Een ritje in de Pietentrein is gratis voor kinderen van Personal Shopping Cardhouders.

 

Lees ook:Feest in Stadshart na intocht Sinterklaas
Lees ook:Sinterklaas maakt tocht door drie wijken op 3 december
Lees ook:Intocht Sint Nicolaas 12 november
Lees ook:Sinterklaas 17 november in Amstelveen
Lees ook:Sinterklaas naar Keizer Karelpark, Oude Dorp en Patrimonium

94 reacties op “Sint komt met echte zwarte Pieten

 1. Frank Bikker

  Ik vrees dat door deze idiote discussie op basisscholen met name die enkele zwarte kinderen die we hier hebben wel eens meer gepest worden of onaangename vragen krijgen. Het is te hopen dat de diverse oudercommissie’s zich dat realiseren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “De onzin van een kleine minderheid der volwassenen die de meerderheid over de ruggen van kinderen heen Zwarte Piet niet zwart meer wil laten zijn..”

  Dit is een opiniestuk, een column dus. Zet dat dan ook erboven.

  Amstelveen hoort straks bij de achterlijke minderheid die doof en blind is voor een onontkoombare (want terechte) ontwikkeling.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Als het over Expats gaat, mag alles…,allemaal vuile en milieuvervuilende lichtjes.Nu ZP ter discussie staat wordt dat afgedaan als onzin.Idd in Amstelveen zie je nauwelijks medeburgers die zich daaraan zouden kunnen storen.De rolkoffertjes naar de afvalcontainers door Indiers en Pakinstani, die hier geld afdragen is belangrijker dan de stem van een kleine minderheid.Wie weet kunnen die expats ook eens beboet worden. IPV de gewone Amstelvener die afval scheidt en soms eens door onmacht haar of zijn afval deponeert naast dat ding te beboeten.Amstelveen scheidt bevolkingsgroepen,denkt slechts aan geld.Handhaving kent de gemeente niet.Op geen enkel gebied wordt gehandhaafd..of het nu om 30km zones gaat,bewonersvergunningen, scooters, afval of huftergedrag wb snelheidsidioten.De laatsten voornamelijk voorkomend in deze rechtse VVD gemeente.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Olaf Oomes

  Hulde aan De stichting Sinterklaas Comité Amstelveen.
  U houdt uw rug tenminste recht en staat pal voor deze oeroude Hollandse traditie. Dat zouden meer mensen in dit land moeten doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   “Oeroude Hollandse traditie” laat me nou niet lachen. 80% van die ” oerhollanders” hebben voorouders van buitenlandse origine tot Wilders aan toe, die zich zo hard maakt voor Hollandse tradities. Ja, het is leuk voor kinderen, omdat ze cadeautjes krijgen, maar in andere landen hebben ze de Kerstman, Santa Klaus , suikerfeest. Overal vinden dat kinderen van 6 dat leuk en het maakt ze geen bal uit of wat voor soort Piet erbij loopt, alleen het valt wel op dat nagenoeg geen enkel zwart kind in Zwarte Piet gelooft.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Ria

    ” alleen het valt wel op dat nagenoeg geen enkel zwart kind in Zwarte Piet gelooft.”

    Vertel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Feitelijke ervaring na 30 jaar met klassen waarvan 95% niet wit was gewerkt te hebben. Ook met groepen die qua leeftijd tot de gelovigen konden behoren, maar vertel jij eens hoe jij dan aan het tegendeel komt? Ik ben benieuwd.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tante Ria

      Ik heb geen tegendeel genoemd. Aileen een vraag gesteld.

      Ik heb wel uit betrouwbare bron dat jij welgeteld op een 1 kleuterschool in de rondte hebt mogen lopen en dat was niet met Sinterklaas. Toen liep je als Zwarte Piet verkleed alle Amstelveense kroegen af om gratis te drinken (zuipen?)

        /  
     2. Frank

      Dit vind ik ronduit misselijk omdat je refereert aan een helaas te vroeg overleden Amstelveens kroegfiguur, die zwakbegaafd was. En ja , hij deed dat, maar hij was geen zuipschuit, ( wat jij suggereert )hij probeerde iedereen het juist naar de zin te maken.
      Hij ging ook mee met de Sint diverse scholen bezoeken.
      Je hebt met deze opmerking de grens van het betamelijke overschreden. Dit is niet lollig, maar je zult wel weer doen of je van niets weet, zoals gewoonlijk.

        /  
 4. Robert van Waning

  ‘Oeroude traditie’? Sinds wanneer dan?

  Nederland had ook een traditie van doodstraf, slavenhandel, koloniale uitbuiting, feodalisme, erfelijke privileges, kinderarbeid, beperkte kiesrechten, etc.

  Die tradities hadden allemaal op een bepaald moment hun tijd gehad en zijn dus allemaal afgeschaft, zij het vaak veel te laat.

    /   Beantwoorden  / 
 5. LaToya vonk

  Goedzo Amstelveen ik Zelf Antilliaanse kan mij gruwelijk irriteren aan dat kleine groepje wat zich altijd in de zielige achtergestelde groep wil duwen!!
  Zullen we dan ook alle sprookjes afachaffen de dwergen holle bolle Gijs etc???
  Ik ben trots dat ik nu in Amstelveen woon en niet in Amsterdam waar ze het spoor totaal bijster zijn!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. gyrinus natator

  Er valt blijkbaar genoeg te discussiëren over Zwarte Piet.
  Feit is dat de kinderen zelf heus wel het verschil zien tussen zwarte piet en iemand bijvoorbeeld uit Ghana, Nigeria of Zimbabwe.
  Er zitten natuurlijk genoeg pestkopjes op school die het gemunt hebben op kinderen die op de een of andere manier buiten de boot vallen. Dikke buik, puistjes, rood haar, dikke neus, flaporen, sproeten, noem maar op.
  Nou kindertjes: Zwarte Piet is, naar mijn weten, nog nooit buiten de boot gevallen. Hij hoort er gewoon bij.
  Hij wordt toegejuicht, omdat hij veel lekkers mee brengt en strooit in de een of andere hoek.

  koekoek
  met andere woorden,

    /   Beantwoorden  / 
 7. gyrinus natator

  Het is geen belediging om zwarte piet genoemd te worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Kun jij makkelijk zeggen als je zelf niet zwart bent. Als iemand dat nou van die afkomst zei( en die zijn er genoeg!)dan is het een ander verhaal, maar het valt mij wel op dat de meeste mensen van Surinaamse afkomst pakjesavond met Kerst doen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Dikke Bertha

   Zie je wel. Het zijn allemaal racisten; ze willen zwarte piet behouden. Ik heb zwarte piet nooit gemogen. Steevast kreeg ik te weinig pepernoten omdat ik een lelijk eendje was. Ik pak zwarte piet mooi terug met een veegpiet, ha, ha. Zo!

     /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  “In de grote steden, van Amsterdam tot Maastricht, wordt Zwarte Piet afgebouwd. Daar trekt Sinterklaas binnen met een percentage roetveegpieten in zijn gevolg. In de provincie niet, daar is Piet zwart. Zo wordt de intocht van Sinterklaas een afspiegeling van de samenstelling van de lokale bevolking.”
  (Hoofdredactioneel commentaar van de NRC van vandaag.)

  Amstelveen is een provinciaals stadje. Prima hoor, zolang de inwoners ervan maar niet denken dat zij de maatstaf zijn. Over een paar jaar is Piwt ook hier gewoon Piet, zonder bijgedachten en -bedoelingen. Dan hebben we dat hier ook weer gehad.

    /   Beantwoorden  / 
 9. D Bakker

  Goh ben zo verbaasd dat Amstelveen de Zware Piet volledig in stand houdt. Had ik nou niet verwacht van deze VVD gemeente met voornamelijk roomblanke inwoners, waar de rest ook wordt buitengehouden door het fantastische VVD woonbeleid van de afgelopen decennia. Dat men vol trots dit toetert is ook echt een giga verrassing.

  Lekker durps naast het grote Amsterdam die boze enge buitenwereld buiten houden. Groot illegaal bord van de politie aan het begin van Amstelveen dat we allemaal moeten oppassen en bij alles en nog wat veiligheid er in smijten. Op een Limburgse VVD manier van ons kent ons en anders hebben we geld besturen en zaken doen.

  Totaal onverwachts dat Amstelveen altijd achter de feiten aanholt waardoor we bijvoorbeeld straks ook geen metro meer hebben, maar een boemeltrammetje die dan ook niet meer op het CS rijdt. We 40 miljoen moeten bijdragen aan een weg die voornamelijk Schiphol, Amsterdam en het Rijk dient. Waar ze een wijk willen platgooien voor een winkelcentrum en stomverbaasd zijn over de reactie van de bewoners. Totaal niet verwacht deze losers houding.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Matthijs

  Is in een democratie de maatstaf niet de meerderheid in plaats van een klein percentage actievoerders, die een kinderfeest willen verpesten? Amstelveen doet kennelijk wat de meerderheid wil en geen kind ligt daar wakker van. Wel volwassenen, die soms helaas zo hard in kinderoren brullen dat de kinderen wakker worden….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   ” Een klein percentage actievoerders” . Hoe bedoel je? Geldt dit niet voor pro EN contra? Gezien de veranderende samenstelling van de Nederlandse bevolking maakt het toch geen bal uit dat men wat variatie in het Pietenbestand aanbrengt. ” In de oeroude Hollandse traditie” was Zwarte Piet ook een boemanfiguur voor stoute kinderen . Die rol heeft hij ook niet meer. Er zit dus wel degelijk verandering in.
   Dit zou ook de Amstelveense middenstand zich móeten realiseren. Er komen namelijk ook veel mensen vanuit zuidoost in het Stadshart. Dat zijn ook potentiële klanten!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Zwijgende meerderheid misschien. Tegen een klein deel van de gekleurde medelanders. En vooral een klein deel van de blanke Nederlanders. De verandering die jij noemt is er niet meer revolutie en geschreeuw gekomen. Dat os het verschil. Nu hebben een paar volwassenen kans gezien over de ruggen van kinderen, die er nog nooit over hadden nagedacht, actie te voeren om het land op stelten te zetten. In Zuid-OOst ken ik trouwens zwarte mensen die zeggen nu hun jaarlijkse baantje als Zwarte Piet kwijt te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Ik vind het ook overdreven maar je zou voor de grap eens moeten kijken wat het Sirius , de overkoepelende organisatie van openbare basisscholen in zuidoost heeft gezegd over de viering van het Sinterklaasfeest.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      Sirius, gesubsidieerd door de linkse gemeente Amsterdam.

      Die huilen wel mee met de wolven.

        /  
     2. Frank

      Dat doen wolven altijd . Het maakt dan niet uit of ze links of rechtsdragend zijn.

        /  
     3. Tinus Trekveer

      Mallerd, Grijze Wolven vreten je op die huilen niet.

      En JB gekleurde nederlanders bestaan niet meer, het zijn gepigmenteerden of mensen met een migratie achtergrond.

      Zoals jij, frank en de rest van die karpaten hoofden.

        /  
    2. Frank

     Johan Bos , als je in de geschiedenis duikt van deze discussie zie je dat al een jaar of 25 oud is. Toen hadden we in Zuidoost al allerlei gekleurde Pieten. Toen is er die actiegroep contra Zwarte Piet opgericht die fanatiek werd en daar zijn heel fanatiek allerlei figuren tegenin gegaan.
     Trouwens in de grote steden hebben ze al jaren op basisscholen verschillende soorten Pieten.
     Toen werd er helemaal geen ruzie over gemaakt. Het is de laatste paar jaar een tegen en elkaar opbieden geworden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Omdat een groepje volwassenen gewoon dit kinderfeest wil gebruiken om schreeuwerige demonstraties te houden. Pieten mogen in alle kleuren, maar niet zwart zijn, vinden ze. De wereld staat in brand, maar in de lage landen maakt een minimaal deel van de bevolking zich druk over Zwarte Piet. Dat in Maassluis een noodtoestand is afgekondigd tijdens een kinderfeest is een dieptepunt.

        /  
     2. Frank

      Van de 4 scholen waar ik heb gewerkt in zuidoost waren Pieten in allerlei kleuren, dus ook zwarte!
      Voor de rest ben ik het met je eens dat het van de zotte is dat allerlei mensen pro en contra hier zo’n herrie om maken. Je hebt het enkel over de contra’s, maar die idiote pro’s noem je niet ! Gelijke monniken , gelijke kappen.

        /  
     3. Tante Ria

      Pro’s, contra’s, discussie over een kinderfeest? Te gek voor woorden.

      Een bericht over Sinterklaas is weer misbruikt geworden door fascistisch links om hier weer eens tweespalt te genereren.

      Dank je wel Robert van Waning.

        /  
     4. Robert van Waning

      Geen kind ligt wakker van inhoudelijke discussies tussen volwassenen op webfora en in brievenrubrieken. Het is onzinnig om discussies als deze te vergelijken met schreeuwerige en gewelddadige demonstraties.

      @JB, in de meerderheid van de grote steden is de roetpiet inmiddels een normaal verschijnsel. Het gaat dus heus om meer dan een ‘groepje volwassenen’. Lees eens een krant, zou ik willen zeggen.

        /  
     5. Johan Bos

      In Maassluis gaan sommige ouders maar niet met hun kinderen naar de intocht, omdat zij dat onveilig vinden. Volwassenen staan daar twee demonstraties te houden, voor en tegen Zwarte Piet. 20% van de Pieten lijkt nog zwart te zijn en dat pikken de schreeuwers van de minderheid niet. Geen kind heeft volgens mij om dat gevecht gevraagd. Het komt voort uit een ideologie, een soort religie, die een minderheid een meerderheid wil opleggen over de ruggen van kinderen. Waar een klein land klein in kan zijn.

        /  
     6. Robert van Waning

      JB, “Eigenlijk lijkt het mij heel gevaarlijk jouw te zien op je balkon, uitkijkend op het Stadshart, met een molotovcocktail in je hand als de Zwarte Pieten massaal binnentrekken.”

      Dit wordt op uw forum geschreven, maar daar zegt u niets over. Selectieve verontwardiging.

      Ik keur iedere schreeuwerige, beledigende, bedreigende en gewelddadige reactie op dit onderwerp af, ook hier. U niet.

        /  
     7. Johan Bos

      U staat toch achter de schreeuwers diue het hele verhaal de wereld in hielpen?

        /  
     8. Robert van Waning

      JB, ik sta nooit achter mensen die anderen hun wil opleggen dmv schelden, beledigen, bedreigen, geweld, verbanning en censuur

      U praat mij weer dingen aan die meer over u zeggen dan over mij.

        /  
     9. Johan Bos

      Vindt u het erg dat ik u niet begrijp?

        /  
     10. PeterPC

      Tja, rvw geassocieerd worden met geweld is niet zo leuk. Maar dat krijg je met je begrip voor de Zwarte Piet haters.

      Dan moet je nu niet opeens gaan roepen dat je daar niets mee te maken wil hebben. Dat had je op voorhand moeten doen.

      Wij blanke racistisch slavendrijvers trappen daar niet in.

        /  
     11. Robert van Waning

      HaatPC, begrip en haat zijn niet hetzelfde, behalve voor jou en andere mensen met een haatobsessie.

        /  
     12. PeterPC

      Ik haat alleen mensen die er altijd op uit zijn om hun bekrompen mening aan anderen op te dringen. En daarbij niet schromen om hun eigen waarheid te creëren of om de werkelijkheid heen te draaien tijdens hun moraalriddertje spelen.

      En gezien voorgaande ben ik een hater van rvw types.

        /  
     13. Robert van Waning

      JB, staat u achter deze haatzaaiende schreeuwer?

        /  
     14. PeterPC

      En nu? Dit heet downplayen, net zoals jij doet. Hypocriet.

        /  
 11. Robert van Waning

  De beschaving van een land blijkt uit de mate waarin (en de manier waarop) het rekening houdt met de belangen en gevoelens van minderheden, zwakkeren en nieuwe inwoners.

  Troost voor (neo)liberalen: Beschaafde landen functioneren meestal ook in economisch opzicht beter.

  Piets zwarte kleur is niet essentieel en wordt ivm de associaties door veel mensen als kwetsend ervaren.

  @Matthijs, hopelijk wordt met ook jouw opvattingen en standpunten begrip- en respectvol omgegaan als jij daarmee tot een minderheid behoort.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tinus Trekveer

   Voor die hele discussie over Pieten met een migratie achtergrond of over mensen met een vlekje heb ik rvw nog nooit gehoord.

   Nu wel opeens, een beetje vreemd.

   Moraal riddertje spelen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Waarom rep jij zo vaak over mensen met een vlekje ? Compassie om aan te geven dat jij daar niet mee bekend bent ? Hmmm… Ik weet het nog zo net niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     pieten met roetvegen = vlekmensen.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   TT, nonsens. Kijk maar eens naar mijn reacties onder de volgende artikelen/columns op dit weblog:

   http://amstelveen.blog.nl/algemeen/2015/11/02/echte-zwarte-piet-populairst-in-amstelveen#more-21016

   http://amstelveen.blog.nl/gedichten/2015/10/30/zwarte-piet#more-21008

   Daar schreef ik o.a.:

   “Het onderwerp van de discussie werd bepaald door het artikel van JB over dat zogenaamde onderzoek (dat in feite pure propaganda voor behoud van een zwarte Piet was).” [Net als in dit artikel, trouwens. rvw]

   “.. de zwarte Piet heeft hoe dan ook zijn tijd gehad.”

   “Amstelveen is liberaal. Slavenhandel wordt hier dus als gezonde marktwerking beschouwd. Dat Sint maling heeft aan dissidenten en opposanten, is ook bekend. Die ‘boze actievoerders’ hebben er echter moeite mee dat zwarte mensen nog steeds stereotiep als knechten worden beschouwd en behandeld. Het is een kwestie van tijd.”

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Iemand mag dus niet gekleurd zijn? Is dat dan geen discriminatie?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     Je bedoelde eigenlijk ‘verkleuring’?

       /   Beantwoorden  / 
   2. Tinus Trekveer

    “Voor die hele discussie over Pieten”

    Daar had ik het over, niet iets van vorig jaar. Het was iets eerder begonnen, dankzij de boe roepende werkeloze, ongeletterden met een migratie achtergrond uit de Bijlmer, die hier toch graag zitten om ‘lala gratis geld’ te ontvangen.

    “Amstelveen is liberaal. Slavenhandel wordt hier dus als gezonde marktwerking beschouwd.”

    Ik ken geen slavenhandelaren hier in Amstelveen. Misschien ken jij ze wel in jouw regenteske familie? Of heb je helemaal geen katoen in huis?

      /   Beantwoorden  / 
  3. gyrinus natator

   Beste Mijnheer Van Waning,
   Ik geef u helemaal gelijk wat betreft het rekening houden met een kleinere partij, een minderheidsgroep.
   In het geval van Zwarte Piet is het goed dat er even over nagedacht wordt over hoe kwetsend het kan zijn.
   Ik denk dat het niet kwetsend bedoeld is, maar gewoon een stukje cultuurgoed is. Bij de eerste kennismaking, bijvoorbeeld als je dit land binnenkomt, is het misschien een beetje beangstigend, maar als je een beetje erover gaat nadenken en erover praat, dan besef je dat het niet discriminerend bedoeld is.
   En daar gaat het om.
   Als kind had ik het gevoel dat ik door de hele school gepest werd omdat er een liedje met mijn naam gezongen werd tijdens het touwtje springen…
   Op dat moment was ik er blijkbaar heel gevoelig voor..
   Nou heet ik geen Piet en ben ik niet zwart, maar ik kan me voorstellen dat je dan een poosje heel verdrietig zou kunnen zijn..
   Sterkte Piet en mooi dat je rekening houdt met de minderheid, Robert!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Ik kan mij volledig vinden in een veegpiet of iets anders vrolijks.

    Ik heb volkomen begrip als zwarte mensen (of wie dan ook) aanstaat neemt aan een figuur als zwarte piet. We hoeven de tirannie c.q. onderdrukking maar te duiden die de slavernij heeft voortgebracht. Logisch dat deze mensen zich door zwarte piet wederom in die hoek gedrukt voelen. En dat dit decennia lang geen probleem opleverde vind ik geen enkel argument om dan nu te vinden dat zij deze gevoelens niet meer mogen hebben. Alles heeft tijd nodig, ook gevoelens kunnen vele jaren, zo niet generaties, later in een ander perspectief komen te staan. Wat mij betreft heel legitiem.

    Daar wil ik bij aantekenen dat er ook veel gekleurde mensen zijn die totaal geen moeite met zwarte piet hebben en zich helemaal niet gekwetst voelen. Maar deze verdraagzaamheid betekent niet dat iedereen dat zo hoeft te ervaren.

      /   Beantwoorden  / 
 12. Robert van Waning

  ‘Oeroude traditie’?

  “Rond 1800 verschijnt bij de Erven Weduwe Jacobus van Egmont te Amsterdam een prentje met de titel De nieuwe Sint Nicolaas-prent waarop volgens het begeleidende rijmpje naast een Sint-Nicolaas te paard diens knecht te voet is afgebeeld in deftige kleding (als een kaptein), aan wie de sint opdracht geeft “te zoeken waar zoete of stoute kindren zijn, die hij dan komt bezoeken”. [..]
  In een Amsterdamse komedie uit 1809 heeft Sinterklaas twee begeleiders: de een verkleed als sater die door de schoorsteen komt kruipen en een ander “gekleed en gemaskerd als een Arlequin”.
  In 1836 schrijft de bekende oudheidkundige Laurens Philippe Charles van den Bergh voor het eerst over den zwarten knecht van St. Nikolaas.
  In al deze gevallen gaat het om literaire of artistieke verbeelding. Vanaf welk moment de personages van Sinterklaas en zijn zwarte knecht daadwerkelijk werden geënsceneerd, is onduidelijk.”
  (Bron: Bovenstaande link van Olaf Oomes; klik op Zwarte Piet.)

    /   Beantwoorden  / 
 13. Olaf Oomes

  De recente Amerikaanse verkiezingen heeft geleerd: “Don’t mess around with the silent majority”.
  Het Brexit gebeuren in de UK bracht dit al eerder aan het licht. Zo ook het Ukraine referendum en wegstemmen van de Europese grondwet in NL.
  Kortom links NL: trek hier lering uit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Olaf, als ik moet kiezen tussen enerzijds progressief, humaan, sociaal en waarheidsgetrouw en anderzijds achterlijk, inhumaan, asociaal en leugenachtig, dan weeet ik het wel.

   Ik vertrouwde Hillary Clinton niet helemaal, maar ik vertrouw Donald Trump helemaal niet. Mijn enige hoop is gevestigd op het feit dat hij intelligent is, maar dat is tevens zijn grootste gevaar.

   Brexit was begrijpelijk, maar dom. Hetzelfde geldt voor Nee tegen Oekraine.

   Het is domweg een leugen dat Zwarte Piet een ‘oeroude traditie’ zou zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Olaf, dus datmis maar de reden om op Le Pen, Vlaams Belang en de PVV te stemmen. Ik ben het het wel met je eens dat partijen als een D66 ,VVD en PvdA de laatste jaren er voor hebben gezorgd dat het giftige zaad van de PVV in vruchtbare aarde kon vallen. Kijk in onze gemeente naar de huisvestingspolitiek, ouderenzorg enz. De mensen die werken op MBO niveau en lager hbo niveau worden hier weggepest. Resultaat wordt dan extremisme op links en rechts.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Ria

    PVV? Waar dan in Amstelveen? Wegpesten?

    Leg eens uit?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Hoe zal ik het zeggen; de sfeer van Tinus Trekveer, dat riekt toch echt naar PVV.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Frank

     Ga eens kijken hoe bij landelijke verkiezingen de PVV zelfs nog in Amstelveen stemmen weet te trekken. Je kijkt zelfs dagelijks tegen zo een type aan en die is nog zo eerlijk om het te zeggen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      Ik zie geen PVV’ers om mij heen. Als jij dat wel ziet, is er toch iets mis met je.

      En die persoon met diverse manco’s heeft er ook een een reukprobleem bij?

        /  
 14. Gerben

  Zwarte Piet won de verkiezingen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Inderdaad, maar zal dat leiden tot een betere samenleving? Hij is immers niet wat hij lijkt en cadeaus die hij uitdeelt, komen niet van hemzelf.

     /   Beantwoorden  / 
 15. Gerben

  Het volk wil een Zwarte Piet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Het volk wil een veegpiet. En dat hoor ik van ieder weldenkend mens.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Gerben

    Ze stemmen bewust op: Zwarte Piet.
    Wen er maar aan.

      /   Beantwoorden  / 
 16. Robert van Waning

  Het volk maakt wel vaker verkeerde (onverstandige, onbegrijpelijke, onaardige, onfatsoenlijke, gevaarlijke) keuzen. Het volk wil ook veel vliegen, te hard rijden, opwarming, plofkippen, Donald Trump en Geert Wilders, wilde Hitler, juichte Mussolini toe en bewondert Holleeder.

  Er is een minderheid die zich onprettig voelt door Zwarte Piet en er is een andere minderheid die daar begrip voor heeft. Bij die laatste minderheid hoor ik.

  Zwarte Piet heeft zijn tijd gehad, net als de kolenboer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Je lijkt die linkse demonstrant in de VS wel die ook zo’n moeite heeft om de uitkomst van een democratische verkiezing te accepteren en huilie huilie doet. Je mag altijd emigreren hoor …….

     /   Beantwoorden  / 
 17. Matthijs

  @RvW. En dat zegt iemand die altijd precies weet wat democratie is? Of betekent democratie dat het volk mag meeregeren, zolang het maar in de pas loopt met Robert van Waning? Anders luistert men naar zijn minderheid, natuurlijk weer niet naar die van een paar christenen die een paar uur op de zondagmorgen winkels gesloten wilden houden. Kortom: democratie betekent luisteren naar een minderheid, mits die minderheid in de smaak valt bij RvW. Ingewikkeld hoor.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Robert van Waning

  In een democratie mogen ook minderheden hun meningen uiten. Dat is precies wat ik hier doe. Ik beledig en dwing daarmee niemand, Matthijs.

  Het winnen van een verkiezing of referendum betekent niet dat men daarmee een juiste keuze maakt.

  Ik dwing niemand om met mij in de pas te lopen. Hoe zou ik dat kunnen? Die ganzenpas van jullie lijkt soms op het dwingende gedreun van laarzen: Wie niet meedoet met de meerderheid, wordt verketterd, vals beschuldigd en vervolgd.

  Je lijkt Johan Bos wel. Die trok hierboven ook al zo’n rare conclusie *) uit wat ik had geschreven. Hij kon of wilde die dan ook niet nader toelichten. Jij wel? Vertel dan eens waarom mijn meningen in de smaak moeten vallen bij de meerderheid?

  *) JB schreef 9 november 2016 at 15:25 aan mij: “Iemand mag dus niet gekleurd zijn? Is dat dan geen discriminatie?”

    /   Beantwoorden  / 
 19. Matthijs

  ‘Het winnen van een verkiezing of referendum betekent niet dat men daarmee een juiste keuze maakt.’ Juist is natuurlijk alleen wat u en gelijkgestemden denken. Democratie zit helaas zo in elkaar dat de meerderheid beslist. Geen ideaal systeem, maar het beste van de slechtste, zei Churchill. U reageert niet op de christelijke minderheid in de raad, overigens met steun van de SP, die nog een paar uur van de week de winkels wilde sluiten…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Heb ik dat geschreven, Matthijs? Nee, en ik heb het ook niet bedoeld en zelfs niet gesuggereerd. Je probeert mij dingen aan te wrijven die meer over jou zeggen dan over mij.

   Of een keuze juist is, moet blijken. Zo pakte de democratische keuze van de meerderheid van het volk voor Hitler resp. Mussolini verkeerd uit. Of Donald Trump een juiste keuze is, zal ook nog moeten blijken.

     /   Beantwoorden  / 
 20. PeterPC

  ‘Degenen die het woord democratie te pas en te onpas in de mond nemen, moeten worden gewantrouwd,’ zo stelde Rob de Wijk. De Wijk is commentator op het gebied van veiligheidsvraagstukken.

  M.a.w. rvw zou een veiligheidsrisico kunnen zijn, tijdens Sinterklaas intochten.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Matthijs

  Maar wat is dan die democratie op z’n Amstelveens, waar u het altijd afkeurend over hebt? Bent u nu voor- of tegenstander van democratie? Of kan de werking daarvan altijd pas achteraf worden beoordeeld?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Matthijs, hoewel je blijft doorzeuren en jouw vragen duidelijk niet serieus bedoeld zijn, zal ik je verzekeren dat ik een groot voorstander ben van democratie, en nog meer van de rechtsstaat die mensenrechten (waarvan de vrijheid van meningsuiting de belangrijkste is) kan en wil garanderen. Van de democratische rechtsstaat, dus.

   Dmocratische en rechtsstatelijke waarden en normen worden regelmatig geschonden, ook in Amstelveen. Zulke gevallen noem ik dan ‘Democratie op z’n Amstelveens’. Zoek zelf maar de voorbeelden op.

   “Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.…,” zei Winston Churchill op 11 november 1947 in het Engelse Lagerhuis. Het waren echter niet oorspronkelijk zijn woorden.
   (Bron: https://richardlangworth.com/worst-form-of-government )

     /   Beantwoorden  / 
 22. Robert van Waning

  ‘Roetpiet wint langzaam terrein in de grote Nederlandse gemeenten. In navolging van Amsterdam, Den Haag en Utrecht maken ook Rotterdam en Leiden dit jaar bij de Sinterklaasintocht gebruik van pieten met roetvegen.
  Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs dertig grootste gemeenten van Nederland (100 duizend inwoners of meer). Maastricht, dat vorig jaar al overstag was, zet dit jaar meer roetpieten in. Amsterdam heeft als eerste en enige gemeente de traditionele Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in de ban gedaan’

  “De Nederlanders die het uiterlijk van Zwarte Piet niet willen aanpassen, moeten rekening houden met de minderheid die dat wel wil, vindt vicepremier Lodewijk Asscher. Het gaat hem om inlevingsvermogen. De angst dat het Sinterklaasfeest teloor gaat, vindt hij onterecht.
  (Bron: de Volkskrant van 5/11 jl.)

  Ook in het Sinterklaasjournaal van de publieke omroeporganisatie NTR doen pieten met verschillende kleuren (waaronder zwart) mee.

  @SchuilnamenPC, er zijn inderdaad regimes die meningsuitingen beschouwen als veiligheidsrisico’s. Het verbaast mij niets dat jij je daarmee vereenzelvigt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Asscher: Poortjes sinterklaasintocht Maassluis schandalig”

   Maar daar heeft hij zelf aan meegewerkt, de hypocriete PvdA’ert.

   Volkskrant, een behoorlijk onbetrouwbare krant. Een soort linkse Der Stürmer.

   “Ook in het Sinterklaasjournaal van de publieke omroeporganisatie NTR doen pieten met verschillende kleuren (waaronder zwart) mee.”

   Vergiftigd door fascistisch links.

   “@SchuilnamenPC, er zijn inderdaad regimes die meningsuitingen beschouwen als veiligheidsrisico’s. Het verbaast mij niets dat jij je daarmee vereenzelvigt.”

   Ik roep niet om de 2 woorden iets over democratie. Malle man, dus niet met enge jij bakken bij mij aankomen.

   Ga je morgen ook naar Maassluis kleine kinderen en hun ouders in elkaar slaan?

   Eigenlijk lijkt het mij heel gevaarlijk jouw te zien op je balkon, uitkijkend op het Stadshart, met een molotovcocktail in je hand als de Zwarte Pieten massaal binnentrekken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    “jouw te zien” = “jou te zien”

    Voordat de taalnazi’s zich gaan roeren.

      /   Beantwoorden  / 
 23. Matthijs

  ‘Democratische en rechtsstatelijke waarden en normen worden regelmatig geschonden, ook in Amstelveen.’ Doelt u weer op scooters in het Stadshart? Ja, daarmee is de complete rechtstaat naar de knoppen. Daar zijn andere problemen een peulenschil bij…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Matthijs, volgens jou schrijf ik altijd afkeurend over ‘democratie op z’n Amstelveens’. Jij weet dus precies waar, wanneer en waarom ik dat doe en dus ook dat dat lang niet alleen over scooters gaat. Zoek in mijn openbare archief op http://www.donqui.nl maar naar “democratie op z’n Amstelveens”.

     /   Beantwoorden  / 
 24. Robert van Waning

  Ik heb begrip voor mensen die zich niet prettig voelen bij Zwarte Piet. Wij moeten weer terug naar het verhaal dat Piet zwart is geworden door het roet van de schoorsteen.

  Omdat er geen zwarte schoorstenen meer bestaan, zullen er ook andere kleuren bij komen, inclusief wit.

  Daarmee komen wij weer terug bij de ‘oer-Piet’ van begin 19de eeuw. Die was een soort hofnar cq harlekijn en niet noodzakelijk zwart van huidskleur.

    /   Beantwoorden  / 
 25. Zoostje

  Johan Bos is kort van geheugen.Hij zou er op toezien, dat offtopic berichten zouden worden verwijderd. Zelf denk ik, dat hij een lontje heeft naar PeterPC. Wie weet kent hij hem wel persoonlijk en zijn ze samen iets overeen gekomen? Samen tegen andersdenkenden, zoiets? Krijg die indruk. Ofwel JB is echt een slecht ‘journalist’, ofwel hij zit te kroegen met zijn vriendjes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Volgens Johan Bos sta ik achter ‘de schreeuwers die het hele verhaal de wereld in hielpen’. Hij toont weinig respect (laat staan begrip) voor andere meningen dan de zijne.

   Als het aan Johan Bos c.s. ligt, blijft Amstelveen een achterlijk proviciestadje waar haatzaaiers als PC andersdenkenden mogen terroriseren.

   Ondertussen zijn de Pieten in de grote steden en de kinderpietjes in Amstelveen veelkleurig. Dat is de toekomst.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    Amstelveen zal altijd een klein zielig dorpje blijven, op ieder gebied. Qua wethouders die slechts hun eigen beleid voeren zonder verder te kijken dan hun neus lang tot aan het spaarpotje waar de zorggelden naar toe zijn overgeheveld.De toekomst in Amstelveen is slechts een tunnelvisie,dat geen enkele weerstand van uit de bevolking snapt.Overigens is die weerstand beperkt gezien het publiek in dit dorp.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Johan Bos

    Dat doet u toch ook niet waar het uw mening betreft? Overigen: De initiatiefnemer van de actie tegen Zwarte Piet is opgepakt omdat hij zonder vergunning weer met 200 anderen demonstreerde.

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Hier zijn het aanhangers van zwarte Piet die schreeuwen, intimideren en terroriseren. Zij hebben daar kennelijk vergunning voor.

    Vreedzame demonstranten zijn opgepakt, met instemming van de waakhond van onze lokale democratie.

    Bij de ontvangst van Sinterklaas op het Stadsplein zag ik trouwens geen zwart geschminkte kinderpietjes. Zij en en hun ouders tonen de toekomst van Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Dus alle voorgaande decennia had Amstelveen geen toekomst?

       /   Beantwoorden  / 
    2. Tante Ria

     Ik heb hier geen Zwarte Piet aanhangers gezien die schreeuwen, intimideren en terroriseren.

     Ik heb wel rvw gezien die begrip heeft, dus goedkeurt, dat anti Zwarte Piet groepen zich schuldig maken aan schreeuwen, intimideren en terroriseren, en daarbij niet schromen om geweld te gebruiken.

     Maar Sinterklaas is voorbij, dus nu is het waarschijnlijk tijd om je druk te maken over de Kerststal met die gepigmenteerde wijze.

       /   Beantwoorden  / 
   4. Robert van Waning

    Zwarte Piet heeft zijn tijd gehad en heeft dus geen toekomst, zelfs niet in Amstelveen.

    Die vreedzame demonstranten pleiten voor een betere toekomst op het gebied van onderling respect en begrip. Daarvoor is het in Amstelveen nog te vroeg, ondanks alle mooie woorden van onze burgemeester.

      /   Beantwoorden  / 
   5. Robert van Waning

    “Vergiftigd door fascistisch links. .. in elkaar slaan .. hypocriet! .. met je molotovcoktail .. taalnazi’s .. een soort linkse Der Stürmer.. ik haat rvw types .. haat .. haat.”

    In deze discussieruimte wordt dit geschreeuw en gescheld aangemoedigd door ermee in te stemmen.

    Het valt op dat voorstanders van een meerkleurige Pieten zich hier juist in beschaafde termen uiten. Geen geschreeuw.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tante Ria

     Precies. Een juiste omschrijving van de anti Zwarte Piet activist, en tevens van hen die daar begrip voor hebben, m.a.w. goedkeuren.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Zullen we over de onzin rond Zwarte Piet nu ophouden. Terwijl de wereld in brand staat, is het een luxe niets belangrijkers te vinden dan dat onderwerp.

        /  
 26. Zoostje

  En voor het geval dat ik dalijk weer word aangevallen…ik snap de anti-ZwartePieten gevoelens volkomen.Zelf heb ik het altijd een dramafeest gevonden, niet om ZP overigens, maar om de leugens en de volkomen absurde cadeaus die soms worden gegeven. Waarbij kinderen elkaar de ogen uitsteken.Van mij mag ZP vervangen worden door een door en door eerlijke Sint, die de presentjes eerlijk verdeelt.En die Sint mag ook donkergekleurd zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 27. Robert van Waning

  Gezien de argumenten waarmee, de manier waarop en door wie Zwarte Piet in Amstelveen en in andere dorpen wordt verhinderd om mee te gaan met de tijd en met de voortschrijdende beschaving, moet men fatsoenshalve wel voorstander zijn van een meerkleurige Piet als afspiegeling van onze samenleving.

  @JB, u begon zelf over ‘de onzin rond Zwarte Piet’.

  De pietenpoppen op de Pietentrein in het Stadshart zijn trouwens ook al niet meer zwart, evenmin als de Amstelveense kinderpieten bij de ontvangst van Sinterklaas.

  Het komt in de toekomst misschien nog wel goed in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Leve de kinderwijsheid.
   Zij zijn tenminste de enigen die normaal doen in deze nietes/welles discussie. En om hen gaat het tenslotte.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.