VVD, BBA en D66 willen sneller bezuinigen

Kees Noomen

Kees Noomen

De gemeente moet sneller en forser dan nu al gepland bezuinigen. Coalitiefracties VVD en BBA (Burgerbelangen) en oppositiepartij D66 komen woensdag samen met een motie daarover. De gemeente denkt structureel 7,5 miljoen euro bezuinigen, maar daarmee moet nu al worden begonnen en niet na de verkiezingen van volgend jaar. De fracties vinden dat de gemeente haar financiën sneller op orde moet krijgen. Een deel van de door het college van B&W voorgestelde maatregelen zouden een jaar eerder kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast willen de fracties dat het college onderzoekt of er meer efficiency maatregelen zijn te nemen in het ambtelijk apparaat. De driue fracties komen met hun motie bij de behandeling van de kadernota 2014 (in grote lijnen al de begroting). De gemeente heeft enkele hete zware risico’s boven het hoofd hangen, zoals de contractueel vastgelegde bijdrage van 100 miljoen euro aan de A9-tunnel.

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

“Onze gemeente is in de afgelopen jaren te veel schulden aangegaan en zal hier de komende jaren nog wel mee doorgaan, vrees ik. Als er zich dan een kans voordoet sneller te bezuinigen, grijpen wij die graag met beide handen aan,” zegt Kees Noomen van de VVD. Volgens Linda Roos, fractievoorzitter van Burgerbelangen, beweegt Amstelveen zich komende jaren naar een beheergemeente. “De tijd van de grote inkomsten uit de grondexploitaties is voorbij. De gemeente moet daarom ook terug in haar uitgaven. Dat is verstandig financieel beleid.”

VVD, BBA en D66 benadrukken dat het alleen gaat om bezuinigingen waarbij het ook realistisch is in een korte periode geld te besparen.

“We kunnen nog weinig zeggen over de decentralisaties van bijvoorbeeld de AWBZ of de jeugdzorg. Het is dan onverstandig om binnen die beleidsterreinen maatregelen te versnellen. De gemeente kan volgens ons nog wel efficiënter met het geld omgaan. Op de afvalbegroting voor volgend jaar kan bijvoorbeeld al een klein half miljoen worden bezuinigd”, zegt D66-fractievoorzitter Veeningen.

 

Lees ook:Gemeente moet zwaar bezuinigen
Lees ook:B en W zien ‘zoet’ in 2007 na zure jaren
Lees ook:Gemeente gaat zwaar bezuinigen
Lees ook:Gemeente bezuinigt op groen, cultuur en fietspaden
Lees ook:‘Spaarpot gemeente in paar jaar van 100 miljoen naar nul’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.