Raad wil fruitbomen langs sportvelden

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

Hoewel sportwethouder John Levie (Burgerbelangen) het afraadde nam een meerderheid van de gemeenteraad toch de door GroenLinks, met steun van het CDA, ingediende motie aan over Fruit4Sport. Volgens dat project, ontwikkeld door de universiteit Wageningen, moet fruit van fruitbomen langs de sportvelden en in de kantines worden verstrekt. De gemeente moet nu onderzoeken in hoeverre dat in Amstelveen mogelijk is. Diverse fracties vonden dat er in de twee beleidsnota’s over respectievelijk Gezondheid en Sport weinig aandacht voor gezond voedsel was te bekennen. Ook al betoogde wethouder Koops van Welzijn en Zorg nadrukkelijk dat de gemeente daarop inzet en zij geen goed woord over had voor de snoepautomaten in scholen.

Van de vier coalitiepartijen ging dus alleen het CDA met de motie mee. De andere drie – Levie’s eigen Burgerbelangen, de VVD en de Ouderencombinatie – wilden er niets van weten. Volgens Levie voegt de motie eigenlijk niets toe aan het beleid en zou voor vruchtbomen bij sportvelden nu bestaand groen (inclusief bomen) op grote schaal moeten worden gekapt. En hij kon zich moeilijk voorstellen dat die bedoeling achter de motie lag.

Tessa van Wijnen van GroenLinks:  “Met een opgeheven vingertje bij de snoepautomaat of aan de bar van de voetbalclub voorkom je geen overgewicht. Met een positieve boodschap misschien wel. Dát is het idee achter Fruit4Sport. Zo leggen we met voedsel een gezonde en lekkere verbinding tussen de Sportnota en de Gezondheidsnota.” Volgens de tegenstanders blijft die redenering toch steken in een soort symboolpolitiek. Maar de indieners van de motie vinden dat bezoekers kantines bij sportaccommodaties ideale plekken zijn om aan gedragsverandering op voedingsgebied te werken. Het programma Fruit4Sport zou er aan kunnen meewerken sportkantines gezonder te maken en zo bij te dragen aan de maatschappelijke opgave welvaartziekten als (jeugd) obesitas en suikerziekte te voorkomen.

 

Het concept is volgens GroenLinks niet ingewikkeld. Het houdt niet meer in dan dat een gedeelte van de groenvoorziening rond sportvelden wordt ingericht voor fruitproductie, zegt de fractie. Dat kan volgens haar door samenwerking met sportverenigingen, lokale bedrijven en andere geïnteresseerden. Het langs de velden geteelde fruit, moet vervolgens in de kantines worden verkocht.

Daarnaast is samenwerken met lokale fruitaanbieders de bedoeling van Fruit4Sport, om te stimuleren dat ook fruit in de kantines aanwezig is als dat niet uit het sportpark komt. Zo wordt er een alternatief aangeboden naast het doorgaans minder gezonde aanbod van eten en drinken in sportkantines, vinden de voorstanders.

Wethouder Levie (BBA) gaat nu uitzoeken welke mogelijkheden er zijn in Amstelveen voor Fruit4Sport. Hij gaf aan ook wel wat te zien in het plaatsen van fruitbomen op schoolpleinen om zo gezond voedsel meer tot thema te maken op scholen.

 

 

Lees ook:Gezond
Lees ook:Gemeente pakt overgewicht jongeren aan
Lees ook:CDA wil gezond gewicht Amstelveense jongeren
Lees ook:Nieuw programma gezonde voeding en bewegen gestart
Lees ook:Buurtsportcoaches komen er als het Rijk mee betaalt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.