Gezond

2012-Johan-bos-beter

Johan Th. Bos

Heel tegenstrijdige besluiten nemen lokale politici vaak. Deze maand lagen er twee beleidsnota’s bij de gemeenteraad. Eén over sport en de andere over gezondheid. Gezond bewegen, gezond gewicht, dus gezonde voeding zijn zomaar enkele speerpunten van dat beleid. De gemeenteraad kon er wel mee instemmen, maar eigenlijk ging het oppositiepartij GroenLinks nog niet ver genoeg. Die diende,  met steun van coalitiepartij CDA, een motie in, waarmee B&W werd opgedragen te onderzoeken of er ook fruitbomen langs de sportvelden kunnen komen. En het fruit moet vervolgens in de sportkantines worden verkocht, waar de gemeente overigens ook het alcoholgebruik terug wil dringen. Amstelveen moet een gezonde stad worden, is de boodschap.

Die fruitbomen zijn onderdeel van het door universiteit Wageningen ontwikkelde programma Fruit4Sport. B&W moeten volgens GroenLinks bekijken of dat programma ook in Amstelveen kan worden uitgevoerd. Het college ziet daar niet veel in. Begrijpelijk, want er zouden bomen en groen moeten worden gerooid om er fruitbomen voor in de plaats te zetten. Drie van de vier collegepartijen waren het daar mee eens, maar een kleine meerderheid van de raad jaste die motie er toch doorheen. Want het kan in Amstelveen allemaal niet gezond genoeg. Die snoepautomaten op de scholen zijn wethouder Koops van Welzijn en Zorg dan ook een doorn in het oog. Want er moet gezond worden gegeten in Amstelveen, vindt het gemeentebestuur.

Maar dat weerhoudt B&W en gemeenteraad er niet van mee te werken aan een nieuwe vestiging van MacDonald’s aan de Zijdelweg, nota bene op een door veel scholieren gevolgde route. Het voorstel – in diezelfde vergadering – de procedure voor het verwelkomen van de fast food nering te starten is weliswaar uitgesteld, maar dat komt vooral omdat de toekomstige buren, die ook al door de nieuwe N201 worden geteisterd, hebben geprotesteerd. B&W moeten even laten onderzoeken of die MacDonald’s niet aan de andere kant van de weg kan, waar dezelfde grondeigenaar ook percelen heeft. En daar is dat horecabedrijf ook gemakkelijker voor scholieren te bereiken, die dan niet hoeven over te steken. Maar dat terzijde.

Fractievoorzitter Linda Roos van Burgerbelangen, de partij van verantwoordelijk wethouder Levie, wilde eigenlijk helemaal geen uitstel en meteen al de handdoek in de ring gooien. Want ja, McDonald’s hoort bij de grootmachten, redeneerde ze. En als die hun zin niet krijgen gaan zij naar een andere gemeente, huiverde ze.

Nou en? Doordat de gemeente decennia lang als een knipmes boog voor wat Roos grootmachten noemt, zit de stad nu met enorme leegstand aan kantoren, waaronder het complete voormalige KPMG complex. Die discussie over McDonald’s stond eigenlijk haaks op het even eerder door de lokale politiek beleden geloof in gezond voedsel. Ik heb niks tegen die fast food keten, maar dat wat daar wordt verkocht nou – naar de Amstelveense normen – optimaal gezond is, betwijfel ik toch een klein beetje. Maar ja, stel je voor dat die nieuwe McDonald’s bijvoorbeeld naar Uithoorn gaat. Nee hoor, dan buigt de politiek graag voor de grootmacht. Gezondheid en principes zijn mooi, maar ze moeten natuurlijk geen geld gaan kosten….

(Eerder uitgezonden door RTV Amstelveen – radio).

Lees ook:Raad wil fruitbomen langs sportvelden
Lees ook:CDA wil gezond gewicht Amstelveense jongeren
Lees ook:Raad stelt besluit over McDonald’s uit
Lees ook:Schouwburg sponsort Kinderstad met kaarten ’101 Dalmatiërs’
Lees ook:Hoe gezond is Amstelveen?

Eén reactie op “Gezond

  1. Gerben

    Biologische markt in de wintertuin? Kan dat ook meegeno(o)men?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.