Minder inwoners, ondanks meer huizen

Ondanks de omvangrijke woningbouwprogramma's die op stapel staan, neemt het Amstelveense inwonertal de komende jaren af. Met ongeveer vijf procent, heeft het Planbureau voor de Leefomgeving berekend. In Ouder-Amstel nog meer. Overigens wordt dat een landelijke trend. De totale Nederlandse bevolking daalt volgens het bureau met circa vier procent. In de regio groeit die in Aalsmeer en Uithoorn enigszins. De nationale daling in de helft van het aantal gemeenten heeft kennelijk te maken met gezinsverdunning. Het aantal huishouders zal volgens de rekenmeesters dan ook juist toenemen

Lees ook:Groei bevolking vooral rond Amsterdam
Lees ook:Heel lichte (seizoens)daling WW-uitkeringen
Lees ook:Gemeente wil zowel groei als minder hinder van Schiphol
Lees ook:Veeningen aan praattafel over Schiphol
Lees ook:Werkloosheid gestegen in AV

3 reacties op “Minder inwoners, ondanks meer huizen

  1. Rob Nijkamp

    Er is door het CBS al een rapport geschreven met advies aan alle gemeenten om anders te gaan kijken naar de woonbehoefte. Dit vanwege de afname bevolkingsgroei. Dit advies is wel uitgedeeld en ter informatie doorgestuurd en op de websit van CBS na te lezen, maar in Amstelveen of onbekend of in het bekende archief terechtgekomen.
    En dan kun je als gemeente wel prachtige plannen hebben en regelmatig bestemmingsplannen moeten wijzigen, maar voor wie dan eigenlijk?
    Beleid en bestuur doe je op basis van bestaande informatie naar de toekomst.
    En als de toekomst uitwijst dat er minder woningen nodig zijn of een andere manier van bouwen, dan is het vreemd dat de gemeente bestuurlijk en ook beleidsmatig door blijft gaan alsof de wereld niet verder gaat dan nu, ja dan zijn er schijnbaar meerdere werelden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. JOHAN TH. BOS

    De eerlijkheid gebied te zeggen dat het aantal huishoudens toeneemt. En daarmee de behoefte aan huizen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rob Nijkamp

    Johan, een journalistiek onderzoeksverhaal ligt voor je; het aantal inwoners neemt met 5% AF.
    Dit is het gevolg van gezinsverdunning, maar ook een toename van het aantal huishoudens. Daarom is de woningbouw nodig en dus sprake van TOENAME.
    Er ligt een woonvisie van de gemeente Amstelveen en deze is volgens mij niet meer juist naar aanleiding van het onderzoek Planbureau voor de leefomgeving.
    Beleidsmatig en bestuurlijk vraagt dit om een nieuwe woonvisie gebaseerd op het aantal inwoners nu en de toename dan wel afname van bewoners en huishoudens. Dan kun je gericht een woonvisie ontwikkelen en uitdragen. Er wordt volgens mij nu teveel gedaan en bedacht vanachter burelen zonder dat de feitelijke wereld in ogenschouw wordt genomen. Ja, dit zorgt dan voor afwijkend beleid, wat naar de toerkomst geen goed beleid zal zijn. Als Amstelveen moet dit gewoon duidelijk zijn en als er toch gebouwd gaat worden, geef aan voor wie, de stadsregio Amsterdam of de gemeente Amstelveen en zijn inwoners?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.