Groei bevolking vooral rond Amsterdam

Behalve die van Amstelveen blijft ook de bevolking van heel Noord-Holland groeien. Vooral rond Amsterdam blijft het aantal inwoners fors toenemen. In heel de provincie, waar overigens toenemende vergrijzing plaats vindt, wordt tussen nu en 2040 een stijging van 2,8 naar 3,3 miljoen inwoners verwacht. Er zijn 212.000 extra woningen nodig.

Door bouwmogelijkheden, goede bereikbaarheid en hoge druk op de woningmarkt in Haarlem en Amsterdam valt volgens Noord-Holland te verwachten dat de regio gaat groeien. Dit leidt in 2040 tot een groei van circa 68.000 inwoners en 35.000 huishoudens. Amstelveen is een van de gemeenten met hoge groei, net als in Haarlemmermeer, Diemen en Ouder-Amstel.

De provinciale bevolkingsprognose 2017-2040 geeft inzicht in de verwachte demografische ontwikkelingen. Volgens gedeputeerde Joke Geldhof is er met name vraag in de stedelijke omgeving naar meer woningen. “De prognose kan de regio’s helpen te bepalen waar aan welk soort woningen het meest behoefte is. Daardoor kunnen zij beter aansluiten op de toenemende vraag,” zegt zij.

 Vrouwen

De regio Amsterdam trekt bewoners uit grote delen van Nederland. Vooral het aantal vrouwelijke studenten en werkenden steeg de afgelopen decennia. Zij verhuizen op jonge leeftijd, ook uit andere provincies, naar Amsterdam en blijven daarna vaak in Noord-Holland wonen. Ook uit het buitenland komen veel nieuwe inwoners naar Noord-Holland, door asielmigratie, werk en studie.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht intussen dat de totale bevolking in Nederland steeds minder hard groeit. In de toekomst neemt vooral het aantal alleenstaande ouderen toe, huishoudens worden kleiner en het aantal bewoners per woning neemt af.

Vergrijzing

Ondanks de instroom van jonge mensen, vergrijst de bevolking dus ook in Noord-Holland. De groei tot 2040 bestaat voor 77% uit inwoners van 65 jaar en ouder. De huishoudensgroei zit bijna volledig bij oudere paren en alleenstaanden. Het aantal jongeren en gezinnen met kinderen neemt in het zuiden nauwelijks toe en daalt in Noord-Holland Noord. Door de verhoging van de AOW-leeftijd wordt toename van het aantal werkende ouderen verwacht en de daling van de beroepsbevolking enigszins gecompenseerd. In Noord-Holland Noord gaat de beroepsbevolking naar verwachting vanaf 2021 dalen, terwijl in het zuiden na 2025 de groei afvlakt.

Samenwerking

De provincie heeft de prognose besproken met de verschillende regio’s in Noord-Holland. De prognose wordt nu eens per drie jaar opgesteld, maar de provincie wil dit regelmatiger gaan doen, zodat gemeenten er beter hun woonbeleid op kunnen afstemmen. Ten opzichte van de vorige prognose uit 2015 zijn de cijfers licht gestegen.

 

Lees ook:Gratis cursus Politiek Actief van de provincie
Lees ook:Banengroei in Noord-Holland
Lees ook:Inwoners Amstelland: leefomgeving belangrijkst
Lees ook:Provincie zoekt ‘Bedrijvig Groen’
Lees ook:Amstelveens wandelpad stelling Amsterdam open

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.