Cursus over omgaan met dementie

mantelzorgers‘Omgaan met dementie’ heet de cursus die door Mantelzorg en Meer op 5 en 19 april (14.00 tot 16.00 uur) wordt gegeven in zorgcentrum Groenelaan (De Helpende Hand 9). De cursus is bedoeld voor kandidaat vrijwilligers, die zich willen inzetten voor aan dementie lijdende medeburgers, maar nog twijfelen. Pas na de cursus beslissen deelnemers of zij de taak willen aanvatten.

Wat de ziekte is, hoe men met iemand die er aan lijdt omgaat, wat men wel en juist niet moet doen en hoe het geheugen werkt, zijn enkele onderwerpen die ter sprake komen. Als men besluit verder te gaan, zorgt iemand van MenM voor een match met een dementerende.

Het is de bedoeling dat de vrijwilliger eenmaal per week naar zo iemand toe gaat, opdat de baste mantelzorgen (bijvoorbeeld de partner) even vrij kan nemen. De organisatie zorgt voor reiskostenvergoeding. Aanmelden via 020 3335353 of [email protected]

 

Lees ook:Supermarktcursus herkenning Alzheimer
Lees ook:Cursus over ‘Omgaan met Geld’
Lees ook:Hulpdienst zoekt vrijwilleger voor tandemfietsen en tuinieren
Lees ook:EHBO-cursus voor Elsrijkers
Lees ook:Cursus ‘gespecialiseerde’ vrijwilliger

7 reacties op “Cursus over omgaan met dementie

  1. frank bikker

    In vele gevallen zal dit (schijn)oplossing zijn. Het vroegere verzorgingshuis of een ( niet zo dure) dagopvang zou veel beter zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    Frank, er is geen geld in Amstelveen. Punt. Wat denk jij nou dat we een beetje banen aan dementerende ouderen gaan creëren ? Dacht dat Amstelveen toch een ander wensenlijstje had om belastinggeld aan uit te geven. Er is géén geld. Nou, ja, voor hypotheekrenteaftrek dan. Maar ja, dat gaat dan weer landelijk.

    Gewoon ziekenhuizen dicht; een bak paracetamol voor de ingang zetten en de deur op slot doen.

    Buurthuizen sluiten. Bibliotheken sluiten… en lekker weinig belasting betalen. Gewoon een beetje je eigen verantwoordelijkheid nemen in het leven. Ga je niet dood aan hoor.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Wat let je dan om je zelf op te geven voor zo’n cursus?
      Van mij mag je genoeg naar de gemeente wijzen en het Rijk enz., waar je ook nog gelijk in hebt ook, maar dat betekent niet dat je totaal geen eigen verantwoordelijkheid hebt op dit vlak.

      De schuld bij een ander zoeken is ook erg goedkoop.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Maurits

    Mooi dat hier cursussen voor gegeven worden. TOch denk ik dat de echte hulp meer in de begeleiding en hulpstukken zit. Waar dit ook vandaan komt

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mathijs

    Het probleem is een beetje dat sommigen vinden dat de overheid eigenlijk overal voor moet zorgen en daarmee hun gehele persoonlijke verantwoordelijk op een ander afschuiven. Er kunnen wel organisaties worden ingehuurd, maar die moeten dan ook weer door de overheid – dus door de gemeenschap – worden betaald. Helemaal oneens ben ik het er niet mee dat de overheid zorg draagt, maar ik zie op dat punt wel een verschil: Liberalen slaan misschien aan de ene kant en socialisten (c.q. links) aan de andere kant door. Voor de laatste kan de overheid niet groot genoeg en voor de eersten niet klein genoeg zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    Matthijs, is het dan een probleem dat (groepen van) mensen het niet met elkaar eens zijn?

    Stel je voor dat er maar één partij mocht zijn en dat er geen democratisch proces (inclusief publiek debat) zou zijn, die – met veel gepolder – kan leiden tot een zo evenwichtig en rechtvaardig mogelijke aanpak en oplossing te komen.

    We hebben nu te maken met een dominantie van het (neo)liberalisme. Die zal gelukkig niet eeuwig duren.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ceaucescue

    @Matthijs. Je weet zelf hoeveel vrijwilligers er actief zijn in ziekenhuizen, zorgcentra, wijkzorg enz. Zelf ben ik een dag in een zorgcentrum, ging op bezoek en deed boodschappen met een alleenstaande bejaarde en verricht in de vakantieperiode nog wat hand/spandiensten. Tevens ben ik nog taalmaatje en overal stikt het van de vrijwilligers. Ik zie zelfs vrijwilligers, die in zorgcentra eten/drinken uitserveren( zelfstandig), terwijl ze niet door hebben of mensen wel goed eten of drinken. Dit is onverantwoord. Door dat langer “zelfstandig” blijven wonen van lichtdementerenden in de wijken is de ellende toegenomen: vereenzaming, verwaarlozing fysiek en geestelijk, overbelasting mantelzorgers enz., want de thuishulp komt maar 1 of 2 keer dag binnenrennen om ff vlug alles te doen, vaak ook nog een hele hoop verschillende mensen. Deze ellende blijft meestal voor de buitenwacht verborgen, omdat de “indicatie” niet hoog genoeg is. Dat ie steeds opgeschroefd is geworden de laatste jaren zullen we het ook maar niet over hebben.

    De gemeente roept maar om vrijwilligers, vrijwilligers enz. maar ik heb nog nooit cijfers gezien hoeveel uren vrijwilligers nu actief zijn en hoeveel er nu zijn in deze gemeente, wat ze doen en hoeveel werk ze de profies uit handen nemen.

    Wel heb ik de indruk dat de zorg is verworden tot een soort geriatische bioindustrie gerund door vele personeelsmanagers die geen enkele bejaarde echt kennen, behalve hun eigen oma tegen hoge salarissen, terwijl het voetvolk het moet doen met nauwelijks meer dan het minimumloon en over de rechtspositie zullen we het maar niet hebben.

    Natuurlijk heb je gelijk dat mensen/de kinderen ook hun eigen verantwoordelijkheid hebben, maar vergeet niet dat tegenwoordig iedereen moet werken in deze maatschappij, terwijl vroeger een groot deel van de vrouwen huisvrouw was en dat de werkdruk in het algemeen is toegenomen.
    En wat te doen met de kinderen die niet hun verantwoording nemen tov hun ouders onder het motto: “Ach, het valt wel mee met pa” Ja, als ze langs komen eens in de 2 weken, dan wil pa zich niet laten kennen, maar ondertussen. En wat te doen met de mensen die er helemaal alleen voor staan?

    Deze problemen dienen eigenlijk helemaal niet politiek te zijn. Dit is een belang van ons allemaal. Dit heeft met menselijkheid te maken. Iemand met een echte zorgbehoefte, daar moeten wij met zijn allen aan bijdragen, al was het maar omdat die behoeftigen in het verleden Nederland zo ver hebben gebracht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.