Toelatingscriteria SOA polikliniek aangescherpt

naamloosOmdat alle poliklinieken van GGD’s voor geslachtsziekten minder geld krijgen – er is een maximum budget – zijn de toelatingscriteria daar aangescherpt. Het ministerie van VWS heeft wegens de groeiende kosten de Aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg (ASG) per 1 januari 2015 gewijzigd.

Door de beperking van het budget kunnen minder cliënten gezien worden dan in 2014. Dit heeft in Amsterdam geleid tot het onacceptabel oplopen van de wachttijden. Hierdoor is de soa polikliniek helaas genoodzaakt de selectiecriteria voor toegang per 1 oktober 2015 verder aan te scherpen om mensen met klachten, of die gewaarschuwd zijn voor een soa, weer sneller te kunnen helpen.

De volgende maatregelen worden genomen:

Mensen van buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam (werkgebied omvat Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn) kunnen niet langer terecht op de Amsterdamse soa polikliniek en worden verwezen naar hun lokale GGD of huisarts voor onderzoek en behandeling.

Cliënten die meedoen aan een lopend onderzoeksproject van de GGD Amsterdam en buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam wonen, kunnen hier wel aan blijven deelnemen, inclusief de daarbij behorende dienstverlening vanuit de soa polikliniek.

Jongeren tot 20 jaar kunnen net als nu terecht op de soa polikliniek. Jongeren tussen de 20-25 jaar komen niet langer automatisch voor soa-onderzoek in aanmerking op de soa-polikliniek. Het vindpercentage van soa blijkt onder deze groep in vergelijking met andere groepen relatief laag. In beperkte mate kunnen jongeren op afspraak wel een gratis zelftest ophalen. Zij worden bij een positieve uitslag wel behandeld op de soa polikliniek. Daarnaast komen zij nog wel in aanmerking voor de spreekuren seksuele gezondheidszorg en anticonceptie (Sense).

Cliënten die vanaf 1 oktober niet meer terechtkunnen bij de Amsterdamse soapolikliniek, zijn niet van zorg uitgesloten. Zij kunnen mogelijk terecht bij de GGD in hun eigen regio, bij hun huisarts of bij andere aanbieders van soa-zorg.

 

Lees ook:Huisartsen verwijzen digitaal naar Ziekenhuis
Lees ook:Wachtlijst orthopedie ziekenhuis nu veel korter
Lees ook:Bij polikliniek chirurgie ziekenhuis nu online afspreken
Lees ook:Ook bij gynaecologie nu afspraak in Ziekenhuis via website
Lees ook:‘Dienstapotheek’ geopend in ziekenhuis

4 reacties op “Toelatingscriteria SOA polikliniek aangescherpt

  1. gerben

    Tussen de 20 en 25 jaar is het dus extra oppassen nu. Doe het safe.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Herrie

    Zij het dat het dan geld kost (eigen risico al snel circa 150 euro). En niet anoniem is. Maar wil je uberhaupt nog in aanmerking komen bij de SOA kliniek dan moet je al zowat een SOA hebben of sekswerker/prostituee zijn. Weg laagdrempelig SOA/HIV onderzoek! Wie zijn hier vooral de dupe van…minima!

    Met dank aan de politiek en VVD/PvdA die dat hebben wegebezuinigd op landelijk niveau en lokaal niet hebben willen passen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    In de Scheg ultieme privacy en geen SOA.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Demming

    De gevolgen van de rigoureuze bezuinigingen op politie, defensie, zorg, onderwijs en wat al niet zullen te zijner tijd als een boemerang werken en uiteindelijk vele miljarden meer gaan kosten. Maar dan hebben de verantwoordelijken van nu zich al lang definitief in hun landhuis teruggetrokken. Op zich een prima natuurlijk, maar in genoemd opzicht ook jammer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.