CDA bezorgd over krimp zorgpersoneel

Sandra van Engelen

Sandra van Engelen

Het CDA zegt zich grote zorgen te maken over de gevolgen van de zogenoemde decentralisatie – het Rijk gooit allerlei zorgtaken bij de gemeenten over de schutting – voor de medewerkers van Amstelveense zorginstellingen. Raadslid Sandra van Engelen heeft er vragen over aan B&W gesteld.

Nu brancheorganisatie AztiZ een ontslaggolf van 55.000 banen in die sector verwacht, wil zij van B&W wel eens weten wat die op het gebied van de lokale werkgelegenheid in de zorg verwachten. En of de betrokken wethouders signalen ontvangen dat onnodig plaatselijke werknemers zullen worden ontslagen, omdat voor volgend haar nog geen duidelijkheid bestaat over de aanbestedingen van zorg. Ook vraagt zij of het college onnodige ontslagen kan voorkomen en, zo ja, hoe.

‘Welk perspectief hebben ontslagen medewerkers in de zorg op de arbeidsmarkt in Amstelveen nu de werkloosheid als gevolg van de crisis voorlopig hoog zal blijven, en welke maatregelen neemt het college om dit perspectief te verbeteren?’ vraagt zij verder. En: ‘Op welke wijze verwacht het college dat zorginstellingen weer goed gekwalificeerde medewerkers kunnen werven als de vraag naar zorg weer toeneemt, gegeven het feit dat een deel van de medewerkers die de komende periode ontslagen worden niet meer beschikbaar zal zijn voor werk in de zorg?’

Van Engelen: “Dit jaar zouden al 11.000 medewerkers hun baan hebben verloren, op termijn kan dat oplopen tot 100.000 banen. Dicht bij huis kondigde Amstelring, ook in Amstelveen actief, 139 banen te schrappen. Op langere termijn verwacht het FNV dat dit zal oplopen tot 500 banen.”

Zij constateert dat de aanbestedingen voor zorginkoop voor 2015 in Amstelveen nog niet zijn gestart. “Wij maken ons zorgen dat zorginstellingen onnodig medewerkers ontslaan, omdat zij nog geen duidelijkheid hebben over wat er in Amstelveen gaat gebeuren. Daarnaast maakt het CDA zich zorgen over de perspectieven op de arbeidsmarkt voor ontslagen medewerkers. De gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid laten zich nog enkele jaren voelen. Als laatste zien we dat de vraag naar zorg door demografische factoren over enkele jaren weer toe zal nemen. Nu ontslagen medewerkers zullen over een paar jaar weer hard nodig zijn en het is de vraag of zij dan nog beschikbaar zijn voor werk in de zorg.”

 

Lees ook:CDA: gemeente moet pleegzorg tot 21 jaar verlengen
Lees ook:Banen weg bij Rabobank
Lees ook:‘Directie Brentano incompetent’
Lees ook:CDA: zorg over stop contracten WSW-ers
Lees ook:Gesprek met zieke nu standaard

2 reacties op “CDA bezorgd over krimp zorgpersoneel

  1. frank bikker

    Bij het vorige voorbarige ontslaggolfje van het bejaardenhuis Olmenhof hebben we bij het CDA niets gehoord. Kwam dat omdat zij toen iemand in het college hadden zitten?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Denk ik. Bovendien weten nieuwe raadsleden soms nauwelijks iets over het verleden. Politiek is primair een kwestie van slecht geheugen hebben, anders wordt het heel lastig.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.