CDA: gemeente moet pleegzorg tot 21 jaar verlengen

Sandra van Engelen

Het CDA in de gemeenteraad wil dat de zorg voor pleegkinderen wordt verlengd tot zij 21 jaar oud zijn. Nu is dat achttien jaar. Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet kunnen gemeenten de pleegzorg verlengen. CDA Amstelveen wil dat de gemeente dat doet.

“De overgang van jongeren van net nog geen 18 jaar naar 18+ in de jeugdzorg is al langer een punt van zorg in Amstelveen”, zegt fractielid Sandra van Engelen, die over het onderwerp schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college. “Het CDA vindt het heel belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook na hun achttiende.”

Problemen

Wettelijk wordt nu de pleegzorg en de vergoeding aan pleegouders na het 18e jaar stop gezet. Van Engelen: “Voor sommige jongeren betekent dit dat zij het pleeggezin dan moeten verlaten en zelfstandig verder moeten. De kans dat daardoor opnieuw problemen ontstaan, is niet ondenkbaar.”

Volgens het CDA-raadslid zijn jongeren niet opeens volwassen als de kalender aangeeft dat ze 18 jaar zijn geworden. “Wel wordt er op dat moment van hen verwacht dat zij allerlei volwassen keuzes gaan maken: over wonen, opleidingen, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. Terwijl de meeste jongeren nadat ze 18 jaar zijn geworden nog heel lang op hun ouders kunnen terugvallen, is dat vaak niet het geval voor pleegkinderen.”

 

 

 

Lees ook:Gesprek met zieke nu standaard
Lees ook:CDA: Gemeente moet ZZP-er helpen
Lees ook:CDA tegen zorggeld in spaarpot gemeente
Lees ook:CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede
Lees ook:CDA-’groentje’ wil meer centra voor ouderen in wijk

2 reacties op “CDA: gemeente moet pleegzorg tot 21 jaar verlengen

  1. Frank

    Mevr. Van Engelen heeft hier wel een punt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. F. Wijlens

    Persoonlijk vind ik zo dat deze pleegkinderen die 18 worden niet op straat gezet moeten worden en dat ze ook eens slagroomtaart van de VVD of een andere partij mogen krijgen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.