ROC en ziekenhuizen vernieuwen met oeroud opleidingsconcept

Ongeveer 80 leerlingen van het ROC Nova College zwermen donderdag 6 september uit over vier ziekenhuizen, waaronder dat in Amstelveen.  Zij starten die week met de vernieuwde beroepsopleiding Mbo-Verpleegkundige, waarin de leerlingen meteen in het eerste leerjaar kennismaken met de praktijk. Kortom: zoals het ooit was toen nog echte verpleegkundigen werden opgeleid. Nieuw is dus heel oud. ‘Tot en met januari zijn ze niet alleen op school, maar ook één dagdeel per week in het ziekenhuis’ melden de ziekenhuizen. “Dat is nog matig. In het verleden was je een deel van je tijd op cursus en de rest vooral in de praktijk bezig,” vertelt een oudere volledig gediplomeerde verpleegster. “De laatste jaren kregen wij mensen die wel theoretisch waren opgeleid, maar in de praktijk van toeten nog blazen wisten. Een ramp.”  De vernieuwde – dus op oude pro9ncipes gebaseerde – opleiding is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen het ROC Nova College, het Kennemer Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis en Ziekenhuis Amstelland.  De leerlingen krijgen, precies zoals lang geleden, weer onderwijs van docenten uit het ziekenhuis in speciaal ingerichte leslokalen. De nieuwste ontwikkelingen in de zorg zijn verwerkt in de lesstof, die ook digitaal wordt aangeboden. Daarnaast oefenen ze in het skillslab. De ziekenhuizen werken in het onderwijsprogramma nauw samen met het ROC Nova College. ‘Door deze vernieuwing ervaren de leerlingen al in een vroeg stadium of werken in de zorg voor hen de juiste beroepskeuze is,’ meldt het samenwerkingsverband. Daar waren zij dus vroeger ook sneller achter. Tegelijkertijd beschouwt de organisatie de aanpak als goede voorbereiding op het tweede leerjaar, waarin ze stage lopen op de verpleegafdelingen.

Ook lopen leerlingen stage in andere zorginstellingen, zoals de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Wanneer leerlingen kiezen om verder te werken in het ziekenhuis, doen ze aan het einde van het tweede jaar een praktijkopdracht . Daarna kunnen ze kiezen om hun opleiding op school af te maken (BOL) of combineren ze in het derde leerjaar werken en leren (BBL). Ze solliciteren dan voor een dienstverband bij het ziekenhuis van hun keuze.

Volgens het samenwerkingsverband krijgt de patiënt (eindelijk) gemotiveerde (leerling) verpleegkundigen aan bed, van wie hun hart bij de zorg ligt en die daarviir een bewuste keuze hebben gemaakt. ‘Ze bieden meer kwaliteit tijdens de opleiding en na hun diplomering, dankzij hun kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de zorg’ zeggen de ziekenhuizen. Met andere woorden: het schort nu in de praktijk nogal aan de kwaliteit van vroeger.

Lees ook:Ziekenhuis krijg erkenning opleiding verloskundig verpleging
Lees ook:Ziekenhuis Amstelland scoort hoog met specialismen
Lees ook:AC-leerlingen nu makkelijker naar ALO
Lees ook:VU en Ziekenhuis A’land in één borstzorgcentrum
Lees ook:Ziekenhuis krijgt oefenruimte

3 reacties op “ROC en ziekenhuizen vernieuwen met oeroud opleidingsconcept

  1. Frank Bikker

    En nu nog plaatsing als je volledig bevoegd bent en niet alle stagiairs inzetten als gratis arbeidskrachten. Ook meer praktijk in de opleiding. Zo bereik je meer een groep, die niet lui is, maar wel moeite heeft om uit een boek te leren. Zo breng je ook de schooluitval terug.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Harry

      Misschien kunnen ze op de Heer Bikker oefenen , bijvoorbeeld met het aanbrengen van een klysma , spoelt ie lekker schoon en komt er daarna niet zoveel vuiligheid uit zijn mond;)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank Bikker

        Deze heer heeft zichzelf even voorgesteld.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.