Raat: Slecht onderhoud veel sociale huurwoningen

Floortje Gordon

Veel sociale huurwoningen van de corporatie Eigen Haard zijn slecht onderhouden. Dat bleek uit wat wethouder Herbert Raat dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) zei. Hij antwoordde op vragen van D66-raadslid Floortje Gordon, die klachten had gekregen over achterstallig onderhoud van woningen aan Watercirkel. Onder meer klaagden de bewoners over een slecht functionerende verwarming.

“Wij vinden dat ernstig”, zei Raat. Samen met zijn college Peter Bot had hij recent met de directie van Eigen Haard gesproken. “Veel complexen zijn gewoon niet op orde en daar hoort dat aan Watercirkel ook bij. Het onderhoud is daar ver onder de maat, ook op andere locaties. Amstelveen is gewoon een verdienmodel voor corporaties geworden.”

Volgens Raat is goed onderhoud geen financieel probleem voor corporaties, maar moeten zij er wel een plan voor hebben. “Er moet geïnvesteerd worden in complexen. En anders stuur ik inspecteurs er heen om te zien of die wel voldoen.”

Intussen zijn B&W geen tegenstander van het verkopen door corporaties van sociale huurwoningen aan bewoners. Raat verwees, in antwoord op een vraag van raadslid Ferry van Groeningen, naar een gezin in Bovenkerk dat graag een dergelijk huis wil kopen. Hij is daar eigenlijk een voorstander van. In plaats van levenslang huren, kan men ook bezit vormen voor later, constateerde hij. Intussen is de gemeente geen partij tussen huurder en verhuurder, zodat zij geenszins corporaties kan dwingen daartoe, zei hij.

 

Lees ook:SP wil achterstallig onderhoud in woonbeleid
Lees ook:Flats Eigen Haard treurig door slecht onderhoud
Lees ook:SP: Raat zet burgers soms tegen elkaar op
Lees ook:Gemeente blij met fusie St. Lodewijk – Eigen Haard
Lees ook:Wat zijn middeninkomens op woningmarkt?

Eén reactie op “Raat: Slecht onderhoud veel sociale huurwoningen

  1. Frank Bikker

    Dat wist de gemeente al tijden. En nu constateert ze dat ze vlak voor de verkiezingen met uiteraard de Pavlov – reactie van ze ; Wij kunnen niets doen omdat het een zaak is tussen huurder en verhuurder, typisch VVD. Ze kunnen best een bemiddelende rol spelen, maar dat vertikken ze.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.