Raat wil huur huur wiet-woonwagens stoppen

Herbert Raat

Herbert Raat

De gemeente wil via de rechter de huur opzeggen van vijf woonwagens, waarin kwekerijen zijn aangetroffen. Dat meldt wethouder Herbert Raat van Wonen en Handhaving (VVD) aan de gemeenteraad. Ook is in kort geding ontruiming van twee wagens geëist.

Op drie woonwagenkampen  aan Voerman en twee aan de Doorweg is werden sinds augustus 2015 wietplantages gevonden door de politie. Die bevonden zich in de wagens zelf en soms in een bijgebouwde berging. In alle gevallen was er naast een hennepkwekerij ook sprake van diefstal van energie. Op basis van de Opiumwet heeft de burgemeester in drie gevallen besloten tot directe sluiting en in twee – waar de hennep alleen in de slaapkamer werd geteeld – tot een waarschuwing.

“Uitgangspunt is dat woningen en lokalen waarin hennepteelt plaatsvindt worden gesloten, met uitzondering van gevallen waarin een woning daadwerkelijk en in hoofdzaak als hoofdverblijfplaats van de betreffende bewoners noodzakelijk is”, zegt Raat.

Dat weerhoudt hem er niet van nu voor alle bewoners aan de rechter ontbinding van de huurovereenkomst te vragen. “Hennepteelt is een strafbaar feit en het college staat dergelijke activiteiten niet toe bij de huurders”, schrijft hij. “Bovendien is het exploiteren van een hennepkwekerij verboden op grond van de door de gemeente met de bewoners gesloten huurovereenkomsten en strijdig met de bestemming van het gehuurde als woonruimte. Een hennepkwekerij kan stank veroorzaken, maar ook schade aanrichten door brand of wateroverlast.”

Behalve een strafbaar feit, levert de hennepteelt volgens hem ook gevaar voor de omgeving op. “De huurders hebben zich niet gedragen zoals een goed huurder betaamt”, vindt Raat. Hij wijst er op dat de gemeente verantwoordelijk is voor de bescherming van de belangen van de overige bewoners op de woonwagenlocaties en de waarborging van het woongenot. “Gezien de taak van de gemeente als eigenaar van de woonwagenlocaties en haar belang als verhuurder, zal nader onderzocht worden of er extra toelatingscriteria c.q. weigeringsgronden voor de verlening van een huisvestingsvergunning kunnen worden opgesteld”, schrijft Raat. De gemeente onderzoekt of aan degenen die op een wachtlijst willen staan voor een woonwagenlocatie nadere voorwaarden bij inschrijving zijn te verbinden.

 

 

Lees ook:Weer ‘hennephuis’ dicht, 758 planten
Lees ook:Woonwagenplek krijgen wordt lastiger
Lees ook:Woonwagenaanpak blijft lastig
Lees ook:Gemeenten strijden samen tegen hennepteelt
Lees ook:Weer ‘hennephuis’ gesloten

Eén reactie op “Raat wil huur huur wiet-woonwagens stoppen

  1. Ceaucescue

    Ik denk dat Raat zich nu vergist. “Kampers” wonen toch meestal in extended family verband.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.