Gemeenten strijden samen tegen hennepteelt

Gemeenten in de regio gaan samen de hennepteelt in woningen en bedrijfspanden aanpakken. In Amstelveen is het vinden van daarvoor gebruikte panden schering en inslag. Door de integrale aanpak denken de gemeenten die en andere drugsvondsten in Amstelland krachtiger te kunnen bestrijden.

Door samenwerking met alle betrokken partners willen zij onveilige situaties, criminaliteit, overlast en onnodige maatschappelijke kosten verminderen. Alle burgemeesters van Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel hebben dan met elkaar afgesproken. Ook zijn er onderlinge afspraken gemaakt over het sluiten van growshops. Door de afspraken ontstaat voor alle gemeenten een betere informatiepositie en eenduidigheid wanneer woningen / panden gesloten worden.

Uit onderzoek van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), uitgevoerd in opdracht van de Amstellandgemeenten, blijkt sterke toename in de laatste haren van (ontdekte) hennepplantages in de regio. In driekwart van de aangetroffen hennepkwekerijen was sprake van het illegaal aftappen van stroom met (dus) een verhoogd brandrisico. Ook bleek hennepteelt vaak hand in hand te gaan met handel in harddrugs en andere criminele activiteiten, zoals witwaspraktijken, waardoor de overheid, private partners en de samenleving worden benadeeld.

Scala aan sancties

Burgemeester Mirjam van ’t Veld is voorzitter van het overleg Amstellandgemeenten. Volgens haar zorgt hennepteelt voor verloedering van en gevaar in woonwijken. “De bestrijding van hennepteelt verdient bijzondere aandacht en een gezamenlijke aanpak in onze regio”, zegt ze. “Door een brede samenwerking van de Amstellandgemeenten, politie en Openbaar Ministerie met partijen als woningbouwcorporaties, institutionele beleggers, energiebedrijven, netwerkbeheerders, waterbedrijven en uitkeringsinstanties kan er effectiever tegen worden opgetreden. Met deze gezamenlijke aanpak kan een breed scala aan sancties en maatregelen worden opgelegd in de regio.”

De burgemeesters spraken met elkaar af elkaar te informeren bij vermoedens van hennepteelt, zodat de politie snel een onderzoek kan instellen. “Vervolgens moeten wij als overheid direct sluiten en niet een aantal weken wachten, want anders is het effect weg,” zegt Van ’t Veld.

Bij het aantreffen van een hennepkwekerij en/of harddrugs in woningen en bedrijven treffen alle partners de nodige maatregelen. Primair om de gevaarlijke situatie rondom een hennepkwekerij te beëindigen en om op te treden tegen de hennepkweker. Elke partner heeft op dat gebied zijn eigen mogelijkheden én verantwoordelijkheden. Voor de gemeenten betekent dat sluiting van het pand voor drie maanden op basis van de Opiumwet. Ook growshops, een belangrijke schakel in het ondersteunen van de professionele hennepteelt en gedomineerd door de georganiseerde criminaliteit, worden bij ontdekking op basis van de Opiumwet direct gesloten.

Wie een henneplucht ruimt en denkt dat er een hennepkwekerij in de buurt zit, kan dat melden, zoals elke verdachte situatie: politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

 

Lees ook:Raat wil huur huur wiet-woonwagens stoppen
Lees ook:Gezamenlijke aanpak crimineel woninggebruik
Lees ook:Hennepteelt en drugshandel aan Meander
Lees ook:Weer ‘hennephuis’ gesloten
Lees ook:Weer woning gesloten wegens wietteelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.