Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat

Dat de in 2008 schandalig vermoorde politieagente Gabrielle Cevat een straatnaam in de nieuwe wijk De Scheg krijgt, is toe te juichen. Veel Amstelveners dachten daar kennelijk zo over, gelet op het overweldigende aantal stemmen voor de Gabrielle Cevatlaan. Dat burgers straatnamen konden kiezen, was trouwens een idee van wethouder Herbert Raat.

Die stond dan ook op een foto met haar moeder en enkele collega’s, plus wethouders Peter Bot en Jeroen Brandes in De Telegraaf vanmorgen. En pas daarna stuurde de gemeente een persbericht en plaatste zij het nieuws op haar eigen site. De Telegraaf kreeg dus alle gemeentelijke voorrang, direct gevolgd door RTV Amstelveen. Zo gaat de gemeente nu eenmaal met de lokale journalistiek om, waarover zij een – overigens louter op RTVA betrekking hebbende – redelijk lachwekkende nota het licht deed zien.

Maar nu heel Nederland het weet, ging ook nog dat inmiddels overbodig geworden persbericht naar de plaatselijke media. Zo werkt nu eenmaal de communicatie in dit dorp. Waarmee niets ten nadele van de straat voor Gabrielle Cevat wil zijn gezegd.

Weiland

Die plek waar die komt, is nu nog een stuk weiland. Over enkele jaren verrijst daar de nieuwste en waarschijnlijk laatste nieuwbouwwijk. De gemeente riep in december inwoners op namen van Amstelveners in te sturen voor nieuwe straatnamen. Naar aanleiding daarvan werd de gemeente overstelpt met de naam van de in haar werk brutaal neergeschoten agente.

“Toen collega’s van ons korps over dat initiatief van de gemeente hoorden, hebben ze alle Amstelveners opgeroepen om Gabrielle’s naam in te sturen”, zegt team chef Amstelveen Eric Aldewereld. Hij is blij dat het is gelukt haar bovenaan de lijst te krijgen, waardoor zij een eigen straat krijgt. “De mooiste en grootste laan wordt naar Gabrielle vernoemd.”

Veiligheid

Wethouder Herbert Raat (VVD) is het er helemaal mee eens. Hij kwam het eerst met de oproep op zijn persoonlijke blog. “Als iemand een eigen straat verdient, is zij het wel. Gabrielle Cevat heeft haar leven gegeven voor onze veiligheid,” zegt hij.

Volgens wethouder Jeroen Brandes van Verkeer (Pvda) houdt de gemeente bij het bepalen van straatnamen rekening met onder meer de vraag of er al een straatnaam of gebouw met de naam van iemand bestaat in Amstelveen. “Een belangrijk criterium was ook voor ons dat de persoon in kwestie iets heeft betekend voor Amstelveen. Zoals Gabrielle.”

Volgens Peter Bot (BBA) van Ruimtelijke Ordening start de buw van de wijk naar verwachting in 2018. “Naast Gabrielle willen we meer Amstelveners vernoemen in De Scheg”, zegt hij.

 

Lees ook:Begrafenis vermoorde agente met korpseer op Zorgvlied
Lees ook:Brandes weer lijsttrekker PvdA
Lees ook:Raat wil straat naar Henk Godthelp noemen
Lees ook:Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje
Lees ook:Laan vernoemd naar schilder Toon de Haas

32 reacties op “Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat

 1. Robert van Waning

  De gemeente houdt niet van kritische journalistiek. RTV-A en Dichtbij zijn ‘embedded’ en dus braaf. Democratie op z’n Amstelveens.

    /   Beantwoorden  / 
  1. RTVA

   Even voor de goede orde: RTVA heeft het persbericht op hetzelfde tijdstip ontvangen als de overige lokale media (vrijdag 12 februari 08.54 uur). Zes minuten later stond het bij ons online omdat er weinig was aan te merken op de inhoud van het bericht. Ook wij zijn verbaasd dat de primeur van dit bericht klaarblijkelijk aan De Telegraaf werd gegund.

   Daarbij nodigen wij iedereen uit die kritiek heeft op onze huidige journalistieke koers, eens te komen praten over een vrijwillige redactionele functie bij RTVA.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Misschien moeten zowel RTVA als JB eerst eens checken of en zo ja, waarom De Telegraaf de primeur heeft gekregen.

    Voor de rest lijkt mij de uitnodiging van RTVA aan alle critici om eens te komen praten een prima idee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Omdat de politie het zo wilde, weet ik inmiddels.

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      En is ook bekend waaróm de politiek dit zo wilde?

        /  
     2. Johan Bos

      Ik schreef politie. De lokale politiek kwam er niet aan te pas. De politie – die collega’s had opgetrommeld om op Gabrielle te stemmen – wilde grote landelijke dekking en pas daarna gemeentelijke. B&W hebben keurig gedaan wat de politie wilde. Een initiatief van de gemeente werd zo communicatief door de politie overgenomen en verder bestuurd.

        /  
     3. CeeBee

      En je weet zeker dat de politie het niet gewoon netjes heeft voorgesteld en dat de gemeente het een goed idee vond?

        /  
     4. Johan Bos

      Volgens B&W wilde de politie het gewoon zo en niet anders.

        /  
     5. Robert van Waning

      “Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat. Dit is het onderwerp. Stelletje malloten,” schreef PeterPC.

      Ik krijg trouwens zo langzamerhand een vervelende smaak in mijn mond bij dit verhaal. Over het graf van agente Cervat wordt een pr-oorlogje gevoerd tussen poltiek, politie en media. Om PC nog maar eens te citeren: Bah.

        /  
    2. CeeBee

     Goh, ik dacht serieus aan een verschrijving. De vraag blijft hoe dan ook staan wat mij betreft.

       /   Beantwoorden  / 
    3. F. Wijlens

     @Johan Bos,

     Het ligt iets anders. Namelijk, het idee om een straat naar mevrouw Çevat te noemen was mijn idee. Toen de politie hiervan hoorde hebben een groot aantal agenten de gemeente laten weten dat ze dit ook een goed idee vonden.

     Toendertijd deed ik mee aan een poll van de gemeente voor voorstellen omtrent namen. Alleen was, als ik mij goed kan herinneren, de C in haar achternaam met zo een haakje, die kon ik eventjes niet vinden op mijn toetsenbord en dat zal er dan, gok ik zo, de oorzaak van zijn dat haar achternaam fout gespeld is op het straatnaambordje.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    @RTVA, neemt u alleen kritiek van vrijwillige medewerkers serieus enniet die van gewone burgers?

    In het democratische stelsel van ‘checks and balances’ nemen kritische burgers juist een eigen plaats in. Die moeten zich dus vooral niet laten inkapselen in politiek en journalistiek. Die twee zijn toch al te veel net elkaar verweven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Kritische burgers die zich laten inkapselen, jaja..

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Is dat zo gek, CeeBee? Journalisten laten zich ook inkapselen, terwijl zij per definitie kritisch zouden moeten zijn.

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      Het is zelfs in tegenspraak met elkaar. Als je kritisch bent laat je je immers niet inkapselen. Jammer dat je de handschoen dan ook niet oppakt, want kennelijk ben je bevreesd dat je dan niet kritisch meer kunt zijn of -oh gruwel- je mening misschien moet bijstellen.

      Wat ik ook jammer vind, is dat je het onderwerp voor de zoveelste keer naar je toetrekt. Zoals onder meer PeterPC terecht stelt gaat het hier de vernoeming van een laan naar Gabrielle Cevat. Sputter dus gerust even verder, maar ik zet hier nu een punt achter.

        /  
     2. Robert van Waning

      Ook als gewone burger kan ik met mijn deelname aan het publieke debat mijn bijdrage leveren aan de politieke en maatschappelijke menings- en besluitvorming. Daarvoor hoef ik dus geen politicus of journalist te worden. Trouwens, wie zou anders de journalistieke macht kritisch moeten volgen?

      CeeBee, jij begon deze discussie met jouw opmerking over de primeur die naar De Telegraaf was gegaan. Daar zei PC echter niets over. Selectieve verontwaardiging, ds, zoals gewoonlijk.

        /  
     3. PeterPC

      CeeBee reageerde 2 minuten later op het feitelijke onderwerp.

      Jij hebt behalve je standaard geneuzel nog in het geheel niet on topic gereageerd.

      En dat was dit : “Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat”

      Of was je dat alweer vergeten?

        /  
     4. Robert van Waning

      Lief dat CeeBee en jij steeds zo voor elkaar opkomen, FaassenPC. Ondertussen trekken jullie beiden de discussie telkens in het persoonlijke vlak. Dat van die ‘Van Waning afwerksteeg’ was typisch jouw versie van on-topic.

        /  
    3. RTVA

     Onze vrijwilligers zijn ‘gewone’ burgers. Soms met een journalistieke achtergrond, anderen willen het vak dolgraag onder de knie krijgen. Op het ogenblik kan onze redactie echter best wat versterking gebruiken. Daarom nodig ik ook altijd de mensen uit die kritiek op ons hebben. Kom erbij dan maken we het samen nog beter!

     Het is echter best lastig om steeds te blijven vechten tegen de perceptie dat wij ‘embedded’ zouden zijn. Strikt genomen krijgen wij onze subsidie namelijk niet van de politiek maar van de gemeenschap. Dat beseffen wij ons maar al te goed en die Amstelveense gemeenschap proberen wij ook te bedienen met onze nieuwsvoorziening. Niet de politiek.

     Daarom blijf ik ook zeggen; mochten er mensen zijn vinden dat die nieuwsvoorziening beter kan, kom erbij en help er aan mee!

     Ernst Jan Wilhelmis
     hoofdredacteur a.i. RTVA

       /   Beantwoorden  / 
 2. Anarchistje

  Op Dichtbij kan je niet meer reageren. RTVA is blijkbaar in de lucht gehouden om de gemeentelijke info te gaan verzorgen, (terwijl daar toch die welbekende communicatiemedewerkers voor zijn aangenomen ),nou dan weet je het wel. Er is dus geen controle meer. Democratie is om zeep geholpen alhier. Wie weet kan dit blog nog een beetje tegengas geven! Dus aan u heer Johan Bos de schone taak!

    /   Beantwoorden  / 
 3. PeterPC

  “Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat”

  Dit is het onderwerp. Stelletje malloten.

  Wat mij betreft zie ik liever dat dan een Robert Van Waning afwerksteeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   JB schreef in zijn artikel: “Zo gaat de gemeente nu eenmaal met de lokale journalistiek om, waarover zij een – overigens louter op RTVA betrekking hebbende – redelijk lachwekkende nota het licht deed zien.”
   Daar reageerde ik op. Wie is hier een malloot?

     /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  De Bovenkerkerpolder vraagt om bebouwing.
  Aldaar, dan graag een brede Johan Bos Allee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   @RvW & Rotary, had je deze mededeling niet bij een ander bericht kunnen zetten. Ik vind dit van weinig respect getuigen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    @Frank, VanFaassenPC schreef: “Wat mij betreft zie ik liever dat dan een Robert Van Waning afwerksteeg.” Vind jij dat dan wel respectvol?

    JB schreef in zijn artikel: “Zo gaat de gemeente nu eenmaal met de lokale journalistiek om, waarover zij een – overigens louter op RTVA betrekking hebbende – redelijk lachwekkende nota het licht deed zien.”
    Daar reageerde ik op. Wie is hier dan respectloos? Ik zie trouwens geen reactie van Rotary.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Dat JB geregeld in zijn artikelen zeurt over dat hij gepasseerd is m.b.t. nieuws is vaak volkomen overbodig. Zoals nu.
     Dat rvw daar graag gebruik van maakt is te verwachten. Zo zit hij nu eenmaal in elkaar.
     Deze misselijkmakende eigenschap van beide heren, laat het feitelijke onderwerp helemaal ondersneeuwen.

     En dat is “Straatnaam voor agente Gabrielle Cevat”

     Bah.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      @FaassenPC, je hebt zelf niets inhoudelijks over het onderwerp geschreven. Je zit alleen maar op anderen te vitten, zoals gewoonlijk.

        /  
     2. PeterPC

      Het duurde even, maar uiteindelijk is de bekende jij-bak van rvw toch weer gelanceerd.

      Huilebalk.

        /  
 5. Rotary-vriendje

  Wat een mooie pleister op een nooit te vergeten wond van heel Amstelveen. Gabriëlle Cevat verdient dit respect !

  @Frank. Ik denk dat je een beetje abuis bent, want ik lees je reactie met verbazing en plaats daarom nu deze reactie. Ik hoop de je je reactie terugneemt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Zowaar met je eerste stelling eens RV. Een klein maar waardevol statement las ik ergens.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.