‘Murw gestreden’ tegen bouwen op Middenwaard

W.A. Bomgaars

W.A. Bomgaars

Tachtig procent van de omwonenden was tegen, maar de gemeente heeft toch woningbouw op Middenwaard, voormalig A3-tracee, doorgedrukt. Althans als de gemeenteraad er deze maand mee akkoord gaat, wat – gelet op de gesloten rijen van de meerderheidscoalitie – wel het geval zal zijn. Het betekent dat de raad dan instemt met het bestemmingsplan ‘Zuid-Oost 2015’, waarvan die bebouwing deel uitmaakt.

Een al meer dan zes jaar slepend en omstreden plan, zei woordvoerder W.A. Bomgaars namens de Belangengroep Middenwaard Marne dinsdag tegen de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN). Maar volgens hem is de 470 huishoudens vertegewoordigende actiegroep inmiddels wel murw gemaakt. Een andere inspreker had sarcastisch wel eens voorgesteld de beoogde woningbouw maar in het Broersepark te laten plaats vinden, als er toch groen aan moest worden opgeofferd.

In de loop der jaren lieten omwonenden geen kans onbenut om te protesteren tegen het in hun ogen onzalige plan. Een vorige wethouder (Pols) ging uit van 400 woningen en een ‘verdienmodel’ voor de gemeente, met zoveel mogelijk hoogbouw.

De protesten gingen over toenemende verstedelijking, verdichting (waar de VVD trouwens altijd tegen was), de geplande hoogbouw en de aan verontreinigde grond verbonden risico’s. Middenwaard als groene long tussen de wijken Groenelaan en Waardhuizen is nog steeds de wens van omwonenden, maar zij zijn na zes jaar strijd te moe geworden, zei Bomgaars. Ze hebben nu nog één vurige wens: de hoogte van de flatbouw niet over te laten aan de projectontwikkelaar. Met tegenzin willen de bewoners dan maar instemmen met een hoogte van maximaal vier verdiepingen. Volgens raadslid Gordon van D66 bepaalt trouwens de raad hoe hoog er mag worden gebouwd, terwijl wethouder Peter Both er op wees dat het niet hoger dan 30 meter zal zijn aan de randen en minimaal 13 meter. Er is volgens hem uitgebreid participatie geweest van omwonenden en zou het een rijksweg, zoals ooit de bedoeling was (A3), voor meer overlast hebben gezorgd in de aanpalende buurten. Er komen 130 woningen.

Volgens Bomgaars druist het bouwplan in tegen de wil van de meerderheid van de omwonenden en verkiezingsbeloften, is de noodzaak van sociale woningbouw die er zou komen nooit aangetoond, de grond verontreinigd, worden openbaar vervoer voorzieningen er door ontmanteld, levert de bouw schade voor flora en fauna op en blijft de financiële onderbouwing onduidelijk.

 

Lees ook:GroenLinks wil buurtpark aan Marne
Lees ook:Zelf woningen bouwen op Middenwaard
Lees ook:Vooral huizen vor middeninkomens in Middenwaard
Lees ook:Speelveldje bij Tulpenburg blijft bestaan
Lees ook:Eindelijk woningen op A3-tracé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.