Eigenaar gekraakt Amsteleiland spoorloos

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

De ontwikkelaar die op het zogenoemde Amsteleiland luxe villa’s en een hoog flatgebouw zou laten bouwen, is voor de gemeente al tijden onbereikbaar. In het weekend zijn twee bestaande woninngen op het eiland gekraakt door de beweging ‘krakengaatdoor.nl’.  Daarom is opnieuw contact met de projectontwikkelaar gezocht. Dat meldt wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad.

Volgens hem bestaat er overigens geen probleem voor de openbare orde en veiligheid en is het eiland particulier terrein. Het is aan de eigenaar te bepalen op welke wijze hij het ontstane probleem gaat oplossen, zegt Raat. De in Het Parool gepubliceerde bewering dat er een conflict bestaat tussen gemeente en ontwikkelaar, vergt volgens hem enige uitleg. De tegenwoordige eigenaar René Damen van het eiland is gewoon niet bereikbaar.


Sinds het jaar 2000 hield de ene na de andere ontwikkelaar, onder wie zakenman Eric de Vlieger, zich bezig met het eiland, waarvan de grond zwaar verontreinigd was. Ooit was het eigendom van scheepswerk De Amstel, waarvan de directie er ook woonde. In 2007 stelde de gemeenteraad de kaders voor herontwikkeling naar woningbouw vast en vier jaar later werden contractuele afspraken met de huidige eigenaar gemaakt.

Blauwe huisje

Een probleem vormde het op het eiland staande zogenoemde blauwe huisje. Voor sanerng van de vervuilde grond moest dat worden gesloopt, maar het was toevallig wel een gemeentelijk monument. De monumentale status is daarom door de gemeente ingetrokken, zodat de sloop kon doorgaan. In de overeenkonst met de eigenaar werd wel vastgelegd dat er  t.z.t. een nieuw blauw huisje zou verrijzen.  Overigens protesteerden ook de huurders van vastgoed op het eiland, die destijds de houding van de ontwikkelaar bedreigend vonden.

Onbereikbaar

Het bestemmingsplan werd begin vorig jaar onherroepelijk geworden, maar sindsdien heeft de ontwikkelaar nog steeds geen vergunning om de kunnen gaan bouwen aangevraagd. Uiterlijk in februari van dit jaar had een zogenoemde omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd.  Datis nog steeds niet gebeurd. “De ontwikkelaar is al tijden niet bereikbaar, reageert niet op telefoontjes en mails met vragen over de stand van zaken”, meldt Raat aan de gemeenteraad. Omdat woningen op het eiland nu zijn gekraakt, wil de gemeente  in contact met hem komen om, zoals Raat het noemt “het project weer in beweging te krijgen”.

Lees ook:Geen sloopvergunning voor monumentaal juis Amsteleiland
Lees ook:Huisje op Amsteleiland geen monument
Lees ook:Nog geen besluit over Amsteleiland
Lees ook:Sloop op Amsteleiland leidt tot onrust onder bewoners
Lees ook:Eigenaar vergunningloos verbouwd pand nogal spoorloos

Eén reactie op “Eigenaar gekraakt Amsteleiland spoorloos

  1. Keesje

    Ik denk eerder dat de gemeente er niet meer aan gedacht heeft en dat ze de boel ook hebben gelaten.(sterk vervuild)zoals die was en dat ze wakker zijn geschud door die krakers. Hebben ze toch nog zin die krakers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.