Geen sociale woningbouw sloopterrein Carmenlaan

Joep van Erp SP

Joep van Erp SP

Er komt geen startnotitie van B&W om sociale woningbouw terug te brengen op de gronden aan de Carmenlaan waar die eerder zijn gesloopt. Sympathie oogstte de SP wel met haar motie die dat beoogde, maar behalve GroenLinks wilde geen van de andere fracties ermee instemmen. De redenering van de SP was simpel. Aan de bewoners van de gesloopte flats aan de Carmenlaan – die zich langdurig en hevig hebben verzet tegen de sloop – is beloofd dat zij daar terug zouden kunnen keren. De corporaties vonden het tijd om de bestaande flats te vervangen door nieuwbouw, want de oude zouden uit de tijd zijn. En in elk geval kreeg iedereen elders vervangende woonruimte. Zo was de afspraak tussen huurders en verhuurders, met instemming van de gemeente.

Maar toen de flats met de grond gelijk waren gemaakt, waren er plannen voor een openbaar vervoersknooppunt op die locatie. Jammer voor de protesterende huurders, maar het kon niet anders, redeneerde de lokale overheid. De grond werd dus voor een andere bestemming gereserveerd. Nu dat vervoerscentrum er niet komt, kan gewoon doorgaan wat is beloofd, redeneert de SP. En daarin gaan de andere fracties dus niet mee.

Ton Ponjee (VVD)

Ton Ponjee (VVD)

Voorzitter Linda Roos van Burgerbelangen  verwees gemakshalve naar raadsverslagen waarin stond dat er elders vervangende woonruimte moest komen als het vervoerscentrum er kwam. Maar die verslagen dateren van ná de oorspronkelijke toezeggingen. Volgens wethouder Groot is of wordt inmiddels sociale woningbouw ter compensatie van die aan de Carmenblaan gepleegd in onder meer Keizer Karelpark. En D66 volgt het voornamelijk op doorstroming gerichte woonbeleid. Dat gaat ervan uit dat sociale woningbouw niet meer nodig is en in de nu bestaande woningen in die sector goeddeels de verkeerde mensen – met een te hoog inkomen ervoor – zijn gehuisvest.

Hoewel VVD-er Ponjee de door de SP ingediende motie ‘goed’ vond, kon ook zijn fractie niet meegaan in de realisatie van sociale woningbouw. Maar hij vindt wel dat er op de braakliggende terreinen – inmiddels door de gemeente afgewaardeerd tot vijf euro per vierkante meter – woningen moeten komen. Ook nadat de SP-fractievoorzitter Joep van Erp had gemeld dat er wat hem betreft niet uitsluitend sociale woningen hoefden te komen, bleven VVD en de andere fracties tegen.

De PvdA, tijdens de verkiezingen voor de nu zittende gemeenteraad nog fel voorstander van sociale woningbouw, liet nu weten het met de tegenstanders eens te zijn. Zij pleitte nog wel voor ‘betaalbare jeugdwoningen’.

Volgens Van Erp zou snel bouwen van goedkope woningen op de braakliggende gronden de crisis helpen bestrijden, de wachtlijsten kunnen bekorten en de lokale overheid iets geloofwaardiger maken. Op geen van drieën zit de politiek blijkbaar te wachten.  

 

Lees ook:Ex-bewoners gesloopte flats Carmenlaan ontevreden
Lees ook:Sociale woningbouw blijft Amstelveens stiefkind
Lees ook:SP wil alsnog herbouw flats Carmenlaan
Lees ook:Actie SP met woningzoeken op ‘slooptterrein’ Carmenlaan
Lees ook:Geen sloopvergunning voor monumentaal juis Amsteleiland

2 reacties op “Geen sociale woningbouw sloopterrein Carmenlaan

  1. Jan Demming

    Ach ja, die PvdA….. Inderdaad draaikonten!

      /   Beantwoorden  / 
  2. de theedrinker

    PvdA, sociaaldemocraten?? Wat is dat. Die partij heeft sinds paars al zijn geloofwaardigheid verloren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.