Bank wilde geen sociale woningen bij Phanos-faillissement

Bij de doorstart van het woningbouwproject in Westwijk Zuidwest, na het faillissement van projectontwikkelaar Phanos blijkt keihard te zijn onderhandeld door de gemeente met bankier ABN Amro. De gemeente haalde uiteindelijk 4,5 miljoen euro minder opbrengsten, maar weigerde sociale huurwoningen in te leveren.  De bank wilde liever dat er alleen nog koopwoningen zouden worden gebouwd. Een poging gemeentesecretaris Rein Schurink door corporatie Eigen Haard onder druk te laten zetten mislukte. De gemeente hield er aan vast dat er 300 sociale huurwoningen in het project moesten. Volgens Eigen Haard is er daardoor een ook voor haar acceptabele grondprijs ontstaan.

Bouwer HSB, die de werkzaamheden had stil gelegd, nadat Phanos lange tijd niet meer betaalde, heeft in overleg met gemeente, corporatie en financier de bouw overgenomen. Dinsdag sloegen de wethouders Levie (Ruimte) en Groot (Wonen en Economische Zaken) de eerste paal de grond in voor een nieuw gedeelte van het project: zestig huurappartementen en 38 eengezinswoningen. De helft wordt gerealiseerd in de vrije sector, de rest in de sociale huursector. Jan van den Berg Jeths, bestuurder van Eigen Haard,  herinnerde aan de oplossing van de problemen na het faillissement van Phanos. “De gemeente heeft alles gedaan om een doorstart mogelijk te maken”, zei hij.

Intussen zijn het wel barre tijden voor de bouwsector en de corporaties, constateerde hij. Voor de twee miljard euro die de corporaties moeten afdragen aan het Rijk, volgens het Regeerakkoord, kon hij weinig sympathiek opbrengen. Voor Eigen Haard betekent dat een aderlating van 55 miljoen. Maar de kwestie moet nog door de Eerste Kamer en er is inmiddels een stevige lobby op gang gekomen om de vordering niet door te laten gaan. “Dit trekt de woningmarkt niet uit het slop, die blijft op slot en de kooprijzen blijven zakken, waardoor de vraag naar huurhuizen toeneemt”, zei hij.

Wethouder Levie zij blij te zijn dat er is geïnvesteerd in weer een Amstelveens woningproject. ‘Wij verkeren in Amstelveen in de gelukkige omstandigheid dat wij met Eigen Haard een goede samenwerking hebben.”

Lees ook:SP: ‘Leegstand sociale woningen door renovatie en huurverhoging’
Lees ook:Raat: Slecht onderhoud veel sociale huurwoningen
Lees ook:GroenLinks: ‘B&W blijven onduidelijk over sociale woningen’
Lees ook:Gemeente blij met fusie St. Lodewijk – Eigen Haard
Lees ook:Gemeente betaalt tien mille per parkeerplaats sociale woningen

Eén reactie op “Bank wilde geen sociale woningen bij Phanos-faillissement

  1. Elsje Janse

    De prijzen moeten nog meer zakken, die huizenballon moet leeglopen. Is veel te lang doorgegaan door de hypotheekaftrek, daardoor zitten wij nog in de min, terwijl in de landen om ons heen al een voorzichtig plusje is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.