Gemeente en Eigen Haard eensgezind in strijd doorstroming

Wethouder Jan-Willem Groot

B&W blijven de oplossing vor het tekort aan goedkope woonruimte in Amstelveen zoeken in doorstroming en niet in het bouwen van sociale huurwoningen. Zij hebben daarover nu ook harde afspraken gemaakt met woningcorporatie Eigen Haard, die belooft meer dure woningen te gaan bouwen. Uit de bestaande voorraad sociale huurwoningen worden er 250 door de corporatie verkocht in een aantal complexen. De gemaakte prestatieafspraken, waarop de partijen zeggen elkaar aan te spreken, hebben ook betrekking op de kwaliteit van woningen en woonomgeving, duurzaamheid en leefbaarheid, alsmede welzijn en zorg in combinatie met wonen. Het al bestaande project ‘Van Groot naar Beter’, gericht op doorstroming van ouderen uit relatief grote huizen naar kleinere appartementen (liefst met daarbij dienstverlening), wordt voortgezet. Jaarlijks willen gemeente en corporatie via die aanpak veertig woningen vrij maken. Vorig jaar zijn 220 betaalbare koopwoningen opgeleverd, volgens de gemeente aantrekkelijk voor huishoudens in sociale huurwoningen met een daarvoor in feite te hoog inkomen. Want vooral tegen dat zogenoemde ‘scheefwonen’ blijven gemeente en corporatie ten strijde trekken. Er werden ook bijna driehonderd huurwoningen in de vrije sector gebouwd, met hetzelfde doel, die overigens goeddeels naar gegadigden buiten de gemeente gaan. Evenals trouwens de 294 (middel) dure koopwoningen.Gemeente en Eigen Haard gaan ervan uit dat dor duur bouwen goedkope woningen vrij komen. Het op die visie gebaseerde beleid wordt blijkbaar krachtig voortgezet. “De midden inkomens hebben het moeilijk,” beseft bestuurder Jan van den Berg Jeths van Eigen Haard. Op het tegemoet komen van die groep is dan ook mede het beleid van de organisatie gericht. Zij investeert de komende jaren tientallen miljoenen in nieuwe koop- en huurwoningen en in renovatie van 740 woningen in de komende vijf jaar. Die renovatie moet onder meer leiden tot het toegankelijker maken van woningen voor bijvoorbeeld ouderen. Ook worden tot 2020 ongeveer 1850 woningen verduurzaamd, dor die met minimaal twee energielabels omhoog te krikken. “De bedoeling is dat de woonlasten niet toenemen. Dat kan ook door de energielasten te doen verlagen,” zegt bestuursvoorzitter Nico Nieman van Eigen Haard.

Behalve de kwaliteit van de woningen moet ook die van de omgeving, zoals de openbare ruimte, waar mogelijk beter worden. Op dat terrein is ook de gemeente aan zet. “Wij pakken ons deel en de gemeente het hare,” zegt Nieman.

Beide partijen betreuren dat de rechter een systeem om scheefwonen tegen te gaan heeft getorpedeerd door te verbieden dat inkomensinformatie bij de belastingdienst naar corporaties gaat. Dat maakt de prikkeling tot huren op maat – en doorstroming – niet goed mogelijk, zegt wethouder Jan Willem Groot. Door het gerechtelijke verbod is naar zijn mening de woningmarkt weer op slot gezet. “Wij zouden graag een eerlijke prijs willen, in overeenstemming met de kwaliteit van de woning en de locatie,” zegt De Groot. In zijn visie zou jaarlijks de huurprijs voor ‘scheefwoners’ met vijf procent plus inflatie moeten stijgen, zodat men kan kiezen tussen vertrekken of steeds meer betalen. “Het duurt een aantal jaren, maar dan zou je met het tekort aan sociale huurwoningen een heel eind komen,” zegt Nieman. Volgens hem ligt de huurprijs van die woningen onder de kostprijs.

Lees ook:Directeur Nico Nieman weg bij Eigen Haard
Lees ook:‘Lange wachtlijsten sociale huurwoningen niet volledig serieus’
Lees ook:Opsporing woonfraude versterkt door gegevensuitwisseling
Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans
Lees ook:Eigen Haard hevelt woningen naar vrije sector over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.