Raad stemt in met omstreden bebouwing Veenendaalplein

Ondanks de protestgolf in de buurt ging de gemeenteraad woensdag (25 april) akkoord met de bouw van 51 woningen op het Veenendaalplein. De VVD deed dat met tegenzin en probeerde via een motie het college tot heroverweging van de plannen te bewegen. Toen dat niet lukte sloot deze coalitiepartij zich toch maar schoorvoetend aan bij de, op wat gesputter over de communicatie met de bewoners na, met de plannen instemmende meerderheid. -Alleen Burgerbelangen (BBA) hield de rug recht en stemde tegen.

De VVD wilde wel instemmen met de twaalf woningen in de sociale sector in het plan, maar daarnaast alleen nog een klein aantal in de allerduurste koopsector. Het bouwvolume wordt nu te groot, vond VVD-raadslid Kirch. Die mening deelt zij met de omwonenden.  Maar volgens wethouder Pols vormen de honderden bezwaren in de buurt geen aanleiding om af te zien van de benodigde procedure tot vrijstelling van het geldende bestemmingsplan. Zijn eigen PvdA deelde die mening. Er is met alle inspraakreacties correct omgegaan, vindt zij. "De plannen zijn zelfs aangepast. Jammer dat men nog steeds ontevreden is," zei PvdA-raadslid Smits.
Linda Roos van BBA pleitte tevergeefs voor een nieuw gesprek met de bewoners over de plannen ( "de mensen hadden de hoop dat er nog iets teruggedraaid kon worden") en zei het te betreuren dat er veel groen verdwijnt voor woningbouw. GroenLinks had geen moeite met de groenvermindering en zag niets in de VVD-motie, omdat die tot nog duurdere woningen dan er nu al komen zou leiden.
De communicatie tussen lokale overheid en bewoners verdient, zacht gezegd, weer eens geen schoonheidsprijs, vonden de meeste fracties. Er werd een klankbordgroep samengesteld van zes mensen, die geacht werden de achterban te vertegenwoordigen, maar vervolgens niet meer mochten praten met die achterban. Alle informatie zou vertrouwelijk zijn.
Volgens verantwoordelijk wethouder Pols gaf wel toe dat de communicatie beter zou moeten, maar ja, de bewoners kozen nu eenmaal voor een ander plan dan de gemeente. Volume en uitstraling van de geplande bebouwing passen prima in de buurt, redeneerde hij. Het appartementencomplex wordt naar zijn mening absoluut niet te dominant. En een ander plan zou ook kritiek hebben opgeleverd. De gevreesde parkeerdruk komt er naar zijn mening niet. Een ondergrondse parkeergarage (suggestie van BBA) is vrijwel uitgesloten, meldde hij. Nog wijzigen van de plannen is volgens hem niet meer aan de orde. Dat zou Amstelveen een slecht imago opleveren in de bouwwereld, afgezien van mogelijke schadeclaims van de projectontwikkelaar.
Roos vond het vorige college toch een beetje flexibeler, zoals zij had ervaren toen omwonenden langs Amsterdamseweg dingen wilden veranderen in de plannen voor het gebouw op de locatie van de voormalige Leger des Heils kweekschool.

 

Lees ook:Onrust in Oude Dorp door huizenverkoop langs A9
Lees ook:Politiek stoort zich aan slechte communicatie gemeente over Zonnesteinbouw
Lees ook:VVD wil met dure huizen meer geld uit grond halen
Lees ook:Elsrijkers: ‘gemeente neemt ons niet serieus’
Lees ook:Buurt Eyckenstein niet tevreden met half speelveld

6 reacties op “Raad stemt in met omstreden bebouwing Veenendaalplein

  1. Bolbuik

    Een collega van mij zou zeggen: the VVD folded together like a cheap suitcase!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Ben benieuwd wat meneer Demming vindt van de ontwikkelingen rond het Veenendaalplein. Nu er harde keuzes gemaakt moeten worden tussen woningen en groen, is hij zo stil als een muis die het piepen is verleerd.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan Demming

    Ach, meneer Van der Liet, ik ben vooral tegen woningbouw in het nu nog resterende onontwikkelde gebied, zoals de Bovenkerkerpolder. Wel vind ik het jammer dat in het bebouwde gebied groen verdwijnt, maar ik snap heus wel dat er ergens moet worden gebouwd. Als het dan maar voornamelijk woningbouw in de sociale sector is, zoadat we hier een wat evenwichtiger verdeling van woonruimte krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Dus Amstelveen is vol, begrijp ik u goed? Wel vervelend hoor, dat de bestaande bevolking zo steeds meer mooie stukjes groen wordt ontnomen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan Demming

    Inderdaad, maar daarvoor moet u niet bij mij zijn, maar bij de gemeente. Probeer eens wat bij het CDA!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Helaas, dit valt onder de wethouder van de PvdA….mijn handen zijn gebonden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.