Regels woonwagens aangepast bij die voor huizen

De gemeente gaat de regelgeving voor verbouw en plaatsing van woonwagens zoveel mogelijk aanpassen bij de bouwvoorschriften voor gewone woonhuizen. Ook worden de regels voor alle locaties gelijk en op sommige onderdelen iets verruimd. Zoals voor de toegestane dakhelling en dakkapellen.

 

Aanleiding voor het niewe beleid dat B en W willen doorvoeren zijn diverse handhavingszaken, waarbij bouwactiviteiten aan woonwagens zijn stilgelegd.
Het nieuwe beleid betreft de afmetingen van woonwagens, de goot- en bouwhoogtes, de dakhelling van een woonwagen en de mogelijkheid tot het plaatsen van dakkapellen.

Bij herziening van een bestemmingsplan worden de beleidsregels daarin opgenomen. De regels gaan gelden voor alle woonwagenlocaties: Galjoen, Voerman, Binderij en Doorweg. Aanvragen voor bouwvergunning dan wel legalisatieverzoeken zullen tot die tijd worden getoetst aan het geformuleerde beleid. Vergunningen kunnen dan verleend worden met een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Volgens wethouder Remco Pols bleek bij een informatieavond over de plannen voor de Noordelijke Poeloever, met woonwagenbewoners van de Doorweg, dat nu nog uiteenlopende regelgeving voor de diverse locaties eenduidiger moet worden. ‘ Op het punt van dakkapellen en dakhelling is daarnaast redelijk dat de regels worden verruimd.' Door de verruiming van de mogelijkheden kunnen bepaalde situaties worden gelegaliseerd. Op zaken die afwijken van het nieuwe beleid zal de gemeente in de toekomst strak handhaven.

De gemeente zegt evenwicht te willen creëren tussen het beeld van de woonwagenlocaties in de veelal groene omgeving en de bouwmogelijkheden voor de bewoners.

De maximale bouwhoogte is bepaald op 5,5 meter en de maximale goothoogte bedraagt 4 meter. Voor het dak is de maximale hellingshoek 60. De onderlinge afstand tussen de woonwagens is nu 5 meter, maar wordt teruggebracht tot minimaal één meter, zoals in de praktijk al vaak het geval is. Er moeten dan wel andere maatregelen worden getroffen met het oog op de brandveiligheid. Het nieuwe beleid ligt vanaf zes weken ter inzage en de gemeente houdt op 26 april een informatieavond.

 

Lees ook:Meer van gemeente gehuurde woonwagens
Lees ook:Woonwagenaanpak blijft lastig
Lees ook:Meer vrijheid om (bij) te bouwen
Lees ook:Nieuwe Olmenhof troch niet zo pompeus
Lees ook:B en W: ‘Golfcentrum past in beleid overheden’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.