‘Sociaal koken’ in Bankras / Kostverloren

foto 1‘Sociaal koken’ heet het project voor ouders uit de wijk Bankras / Kostverloren, dat onlangs startte.  Er zijn drie basisscholen bij betrokken. Woensdagochtend 31 oktober werd, naast het koken van een Turks gerecht, aandacht besteed voor ouders aan de kanjertraining, die op de school Kindercampus King wordt gegeven. Het kookproject maakt deel uit van een bredere GIDS-campagne (gezond in de stad), bedoeld om van bewoners bewuster te maken van hun leefstijl, gewoontes en gebruiken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, ontmoeten van andere mensen, een andere kijk ontwikkelen op wat gezond is, dat staat in GIDS naar eigen zeggen centraal.

Bij ‘sociaal koken’ verzamelen de ouders van kinderen op de drie basisscholen in de wijk zich op woensdagochtend op de basisschool Kindercampus King. Door kennis te maken met elkaars culturen, achtergronden door middel van koken groeit volgens de organisatie  respect voor elkaar en ontstaat verbinding.

 

Het wordt geleid door Dyane Stam (Vita Amstelland) en Maaike van den Busken (praktijk Kindergevoel). Over verschillende foto 2thema’s wordt verteld en daar kan ook over gepraat worden. Ouders worden gestimuleerd met onderwerpen te komen waar ze meer over willen weten, zoals opvoedvragen.

Gesprek

Via koken met ouders het gesprek aangaan blijkt volgens Vita een mooie manier om te horen waar behoeftes liggen bij ouders. Diverse moeders zijn nu samen aan het wandelen. Daarnaast praat men binnen de groep in het Nederlands en dat is voor een aantal ouders ook een mooie manier om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Er zijn ook ouders die willen leren fietsen om zo de wijk beter te kunnen ontdekken en letterlijk verder te kunnen komen. Vita is doende op die behoefte in te spelen.

Elke week worden gemaakte gerechten gedeeld met een klas binnen de scholen of een andere instelling uit de wijk. De  ouder die het gerecht heeft bedacht vanuit zijn of haar cultuur geeft dan een kort praatje over wat het is,  in de taal waar het gerecht vandaan komt. ‘Koken is eigenlijk een middel voor zoveel meer’, zegt het begeleidende duo.

Voor informatie of bijdragen aan het initiatief: Dyane Stam (Vita Amstelland) [email protected]

 

 

 

Lees ook:Brandes met kinderburgemeester bij Sociaal Koken
Lees ook:‘Sociaal koken’ in de wijk
Lees ook:Kinderen zorgden voor gezond eten in Alleman
Lees ook:Indiase maaltijd in steunpunt Kastanjelaan
Lees ook:Bospesto maken in Amsterdamse Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.