Bloemenstal mag weg niet paar maanden over

Door ambtelijke scherpslijperij kan een bloemenstal aan de Van der Hooplaan niet een paar maanden honderd meter worden verplaatst. Eigenaar Ouwendijk van de nering kreeg keer op keer te horen op het raadhuis dat die verplaatsing in strijd zou zijn met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Hij luchtte donderdagavond zijn hart maar eens bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waar hij trouwens ook geen duidelijk ander antwoord kreeg.

De bloemenstal, gewaardeerd door de complete winkeliersvereniging, staat nu naast het filiaal van de Rabobank. Maar tegen het einde van het jaar moet hij plaatsmaken voor de Oliebollenkraam, die al jarenlang kort voor de jaarwisselling vergunning heeft. Geeft niet, dacht Ouwendijk, dan steek ik gewoon de weg over en ga op de locatie van voormalige telefooncellen, naast de winkel van Zeeman, staan. Die vond het prima, net als de andere neringdoenden. Maar zo gemakkelijk is het bij de gemeente allemaal niet.

 

Volgens het bestemmingsplan kan het niet en uitzonderingen zijn daarop, alle met de mond beleden deregulering van B&W ten spijt, geenszins mogelijk, vinden de ambtenaren. Zodat de bloemenbaas zich, na herhaaldelijke vergeefse pogingen op het raadhuis, maar eens naar het (theoretisch) hoogste orgaan, de politiek getinte gemeenteraad ging. Zonder van de raadscommissie, waar hij het doorgaans zinloze recht van inspraak heeft, van plan lijkt ook maar iets te ondernemen.

“Ik krijg van de afdeling vergunningen alleen te horen dat het niet in het Bestemmingsplan past. Ik vraag alleen om mij op de andere plek enkele weken te gedogen gedurende de gezelligste tijd van het jaar. Er zijn spontaan door klanten een paar honderd handtekeningen verzameld, de winkeliersvereniging staat er achter en wil de kraam graag een paar weken verplaatst zien, omdat er in de omgeving verder geen bloemenwinkel is. De winkeliers willen ook graag voor de stroom zorgen. Ik heb van de gemeente echt niks nodig, behalve die staanplaats. Maar de ambtenaren lopen met een meetlat rond en kunnen met het Bestemmingsplan in de hand een kleine ondernemer duperen”, klaagde de inspreker. “Het lukt mij al weken niet die houding te veranderen.”

Raadslid Oord van Burgerbelangen gaf toe maanden geleden tijdens een werkbezoek aan de buurt al hetzelfde verhaal te hebben gehoord, van bezorgde bewoners en ondernemers. Maar zijn fractie is kennelijk niet in actie gekomen. En Harmen van der Steenhoven suggereerde lachend dat de bloemenstal-houder maar eens met een boeketje langs wethouder Herbert Raat van Handhaving en Vergunningen (VVD) langs moest gaan….

 

Lees ook:Onzorgvuldig
Lees ook:Bloemen krokodil
Lees ook:B&W storen zich niet aan bezwaren tegen artsenpraktijken Molenweg
Lees ook:Bestemmingsplan op last van RvS aangepast
Lees ook:Geen bouwstop Appellaan

10 reacties op “Bloemenstal mag weg niet paar maanden over

 1. Rotary-vriendje

  Maar Amstelveen is toch dat rechtse bolwerkje waar regeltjes – vooral voor ondernemers – de economie niet in de weg moeten staan? Ik begrijp er niets meer van? Of zou wethouder Raat het zelf ook niet meer begrijpen en de grip volkomen verloren heeft?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode paprika

   Ik zou opperen een Korewijntje schenken, dan is Raat er als de kippen bij! Bij iedere roos een slok.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Wist niet dat hij Korenwijn drinkt. Zelf met hem gedronken? U bent zo goed op de hoogte…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Banaan

     Werden bij die visboer dan ook andere alcoholische versnaperingen geschonken? Mooi is dat.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Gerben

     Grote man kan heel wat hebben. Van stadsraadslid Harmen is dat nog maar de vraag.

       /   Beantwoorden  / 
     1. J. Rooders

      U bedoelt dé grote Van der Steenoven? De grote visionair van D66? Da’s geen kleine jongen.

        /  
 2. Gerben

  Mogelijk de foute weg. Eerst de handhavende Wethouder (persfotograaf automatisch mee) uitnodiging. Kan wonderen doen. (Val de stadsraadsleden niet onnodig lastig, hebben al zoveel zitlast). Helpt dat nog niet gewoon doen met steun van de ondernemers en de burgers. Ruimte voor de eerlijke (bloemen) handel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Een zeer goede suggestie Gerben, want van de rest van B&W hoef je het echt niet te hebben. Misschien nog wel van enkele raadsleden.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rode paprika

  De Amsterdamse ombudsman benaderen, ook nog een optie.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  In het verkiezingsprogramma van bbA 2014-2018 stond dat zij op wilde komen voor de middenstander. Nu kunnen ze dat en doen ze het niet. Hoe laat je je kiezer in de kou staan, dus.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.