Bloemen krokodil

Johan Th. Bos

Nu weet ik weer waarom ik nooit de politiek in ging. Je moet er een onlogische denktrant voor bezitten, die ik nu eenmaal niet heb. Volgens mij is dat ook de oorzaak van de enorme kloof tussen kiezers en gekozenen. Neem nou die bloemenstal aan de Van den Hooplaan, die niet een paar maanden naar de overkant mag om plaats te maken voor een van vergunning voorziene oliebollenkraam. Mag niet wegens rigide regelgeving.

Ooit zei wethouder Herbert Raat (VVD), die handhaving in zijn portefeuille heeft, niet in een stad te willen wonen waar op elke slak zout wordt gelegd. Het ging toen om het Stadsplein. Maar kennelijk zegt wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) hem dat niet na.

Zij ging dezer dagen allerlei bedrijven af omdat zij volhoudt graag een goede band met het MKB te onderhouden. En ondernemingen te faciliteren. Volgens mij hoort die bloemenman bij dat MKB, maar misschien is zijn nering weer té klein om bij de gemeente in de smaak te vallen. Zijn kraam kon dus niet hooguit 30 meter worden verplaatst, want ja, dat is in strijd met de in beton gegoten regelgeving over standplaatsen. Waar die mogen zijn ligt vast en daar valt niet aan te tornen. Zodat de bloemenman een paar honderd meter verderop aan het Hueseplein kan gaan staan. Ja, daar valt vrijwel niks te verdienen, zodat de ene na de andere voorganger het er opgaf, maar dat is niet de zorg van de gemeente, noch van een wethouder Economische Zaken. Als de regeltjes maar kloppen. Ambtenaren zijn nu eenmaal geen ondernemers en veel bestuurders kennelijk evenmin.

Deregulering

Veeningen schijnt ook deregulering in haar portefeuille te hebben, maar op dat gebied houdt zij zich blijkbaar alleen met theorie bezig. Er komt overeenkomstig die standplaatsennota geen plek bij, alleen verhuist de kraam niet naar het Hueseplein, maar een steenworp verder. Zo elastisch is het deregulerende, ondernemers faciliterende en zogenaamd ondernemingsvriendelijke college van B&W niet. De gemeenteraad ook niet. Het is bureaucratie die veel weg heeft van de Paarse Krokodil, een kennelijk op het raadhuis nog altijd geliefd dier. Gewone burgers begrijpen daar natuurlijk niets van. Maar die zijn ook doorgaans geen politici…

 

Lees ook:Geen vergunning nodig voor kerstbomenverkoop
Lees ook:B en W: Regelgeving al drastisch verminderd
Lees ook:Bloemenstal mag weg niet paar maanden over
Lees ook:D66 wil met zelfde club in gemeenteraad
Lees ook:Geen extra onderzoek Stadshart & detailhandel

Eén reactie op “Bloemen krokodil

  1. Heikneuter

    Het is zelfs erger. Beschik jij als kleine ondernemer over de juiste connecties dan kan alles plotseling weer wel. Dan worden vergunningen in no-time er door heen gejast. Eigenlijk dus volstrekte willekeur en niet 1 politieke partij heeft dit concrete voorbeeld opgepakt, terwijl het toch al veel langer bekend was, ook in de pers!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.