Secretaris generaal VWS beijkt sportende AV-ers

Deelnemers aan Gezond in de Stad in Bankras met Secretaris Generaal Gerritsen en wethouder Brandes

Secretaris generaal Erik Gerritsen van het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) bracht vandaag een zogenoemd ‘werkbezoek’ aan Amstelveen. Om te zien hoe het stimuleringsprogramma ‘Gezond in de Stad’ (GIDS) in de praktijk werkt en hoe Amstelveen het verbeteren van gezondheid (samen met inwoners en daarvoor betaalde krachten) aanpakt.

Amstelveen is een van de 164 gemeenten die deelnemen aan GIDS. Zij krijgen vier jaar lang extra middelen voor het terugdringen van sociaal economische gezondheidsachterstanden. Daarbij gaat het er onder meer om in welke wijken verbetering van de gezondheid het hardst nodig is en welke rol inwoners en professionals daarbij kunnen spelen.

Gerritsen praatte in Bankras met inwoners, één van de wijken waar men nogal te maken heeft met psychosociale problematiek en overgewicht. Wethouder Jeroen Brandes van Welzijn (PvdA) hield een inleiding op basisschool De Schakel en daarna ging Gerritsen dus praten met de kennelijk van tevoren uitgekozen bewoners en mensen die in sport hun brood verdienen. Hij ging ook naar wijkcentrum Alleman, waar inwoners volgens de gemeente zelf verschillende initiatieven ontplooien ‘die ten goede komen aan hun eigen welbevinden en aan de gezondheid van mede buurtbewoners’.

 200 deelnemers

Volgens Brandes was het goed aan de Secretaris Generaal te laten zien wat allemaal in de wijk wordt gedaan. “Vita, GGD en het Sportbedrijf trekken gezamenlijk op en hebben al meer dan 200 bewoners bij dit project weten te betrekken”, vertelt hij. Tweehonderd is overigens een fractie van het aantal bewoners van de wijk (5.000).

Gezond in de Stad is het landelijke stimuleringsprogramma voor de lokale integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. Het gaat om het verbeteren van de gezondheid van kwetsbare groepen. Landelijke cijfers laten zien dat mensen met lagere inkomens en een lage opleiding ruim 6 jaar eerder overlijden en zelfs 19 minder gezonde levensjaren ervaren dan mensen met een hoge opleiding (bron Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV), wordt iedere 4 jaar door het RIVM gepubliceerd).

 

 

 

Lees ook:Start Bankras Holland House
Lees ook:Onthulling Bankrasmonument en Interland volleybal
Lees ook:Oranje volleybalteam terug in Bankras
Lees ook:Hoe gezond is Amstelveen?
Lees ook:‘Brede’ gezondheidsmarkt Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.