Meepraten over welzijn en zelfredzaamheid in Groenelaan

De Bolder

Meepraten over welzijn nieuwe stijl. Dat is de bedoeling van twee wijkbijeenkomsten in Groenelaan, op 20 april in De Bolder, van 16.00-17.30 en van 19.00-20.30 uur. Die worden gehouden onder het motto ‘Welzijn is meedoen.’ Het gaat, melden welzijnsorganisaties Cardanus en Vita Welzijn en Advies (de voortzetting van de voormalige Stichting Welzijn Ouderen), om de ontmoetingsfunctie van wijkcentrum De Bolder  en het thema ‘Beter een goede buur in Groenelaan dan een verre vriend’. Volgens de organisatoren is de inbreng van zoveel mogelijk bewoners nodig om de behoeften van de wijk en het aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Welzijn ‘nieuwe stijl’ komt er op neer dat het Rijk steeds meer sociale taken naar de gemeenten overhevelt, die op hun beurt weer afhankelijk zijn van vrijwilligers, omdat het anders allemaal te duur wordt. Het geheel wordt gepresenteerd als stimulering van de zelfredzaamheid van de burgers, maar komt er op neer dat de ouderwetse burenzorg, c.q. –plicht, weer meer wordt ingevoerd.

Dat te stimuleren heeft de gemeente als taak neergelegd bij Cardanus en Vita Welzijn & Advies. Groenelaan is een van de twee wijken waar daarvoor een pilot wordt uitgevoerd. Meer informatie over de bijeenkomsten: Sietse Bouma, opbouwwerker bij Cardanus (06-30722239) of Liesbeth Voorrips van Vita Welzijn en Advies (020-5430453). Aanmelden voor de bijeenkomst bij voorkeur via e-mail bij [email protected] of [email protected].

Lees ook:De Bolder van cruciaal belang voor Groenelaan
Lees ook:Fusie Welzijn Ouderen en Maatschappelijk Werk
Lees ook:Actie tegen sluiting van De Bolder
Lees ook:Groene Triangel: activiteiten Groenelaan
Lees ook:Finnen bekijken vrijwilligerswerk AV

13 reacties op “Meepraten over welzijn en zelfredzaamheid in Groenelaan

  1. frank

    Welzijn; Nieuwe stijl. betekent vanuit de staat: Alle moeders aan het werk, degenen die niet kunnen beneden de armoedegrens zetten, vereenzaamde ouderen, staatopvoeding van kinderen, werken het liefst tot je 70e en dat alles voor de hypotheek, auto en de 2e of 3e vakantie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dik

    Welzijn nieuwe stijl: Beseffen dat we bevoorrecht zijn dat we geboren zijn in Nederland.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Is dat dan voor jou een reden om aan afbraakpolitiek te gaan doen?

        /   Beantwoorden  / 
  3. j

    Johan graag aandacht a/d plannen van Amstelland bibliotheken om de bibliotheek in Middenhoven per 1-1-2012 te sluiten!
    Zonder ook maar een greintje overleg met hun leden!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      @ Johan Bos, kun je hier niet een colomn aan wijden, jij als taalvoorvechter. Ik ben het hier volkomen met j. eens. Bibliotheken zijn een basis voor taal en cultuur en ik zit me dan af te vragen waarom een volksuniversiteit en hoofdbibliotheek gehandhaafd worden op de meest dure plaats in Amstelveen, genoeg alternatieven voor handen of wil men deze daar laten om goede sier te maken naar niet-Amstelveners.
      Men gaat nu alle leuke voorzieningen voor de jeugd/ouders in Waardhuizen en omgeving weghalen. (zwembadje Punter, bibliotheek)

        /   Beantwoorden  / 
    2. Drs. Paardenleuter

      Hoe moet het dan met mijn 115 wetenschappelijke boeken die constant uitgeleend worden in bibliotheek Middenhoven!

        /   Beantwoorden  / 
  4. j

    slAMSTELVEEN – De aangekondigde gemeentelijke korting op de subsidie van Amstelland Bibliotheken heeft een forse ingreep in de bedrijfsvoering noodzakelijk gemaakt. Hierbij heeft Amstelland Bibliotheken zich mede laten leiden door te kiezen voor kwaliteit en in mindere mate voor kwantiteit. “Concreet betekent dit dat we niet in alle bibliotheken alle diensten met de kaasschaaf methode korten maar kiezen voor een optimale, vaak zelfs verbeterde, dienstverlening maar dan met minder fysieke locaties”, zo licht directeur Christine Kempkes de keuze toe.

    Boeken.
    Ook de technologische ontwikkelingen, de opkomst van het internet en social media als bron van informatie en advies, de veranderende vrije tijdsbesteding van mensen, de vergrijzing en veranderende samenstelling van de bevolking hebben een grote invloed op de rol en werkwijze van de bibliotheek en op onze keuze.

    Na een intensieve beoordeling van de diverse strategische opties is in Amstelveen gekozen voor het sluiten van onze bibliotheek in Middenhoven. Hierbij is het belangrijk te weten dat, naast de gemeentelijke beslissing om de begane grond aan het Stadsplein een commerciële invulling te geven, de gemeente ook heeft aangekondigd dat zij de potentie van bibliotheek Westwijk mee wil nemen bij de herontwikkeling van winkelcentrum Westwijk.
    De voorgenomen sluiting leidt wel tot reductie van arbeidsplaatsen maar vooralsnog niet tot gedwongen ontslagen.

    “Door de sluiting is een fysiek bezoek aan bibliotheek Middenhoven vanaf 2012 niet meer mogelijk. Als alternatief voor een bezoek kunnen onze overige bibliotheken dienen. Wij begrijpen dat dit niet voor iedereen een passend alternatief is en betreuren de ontstane situatie. Echter, diezelfde situatie is voor ons ook een uitdaging. Zo ontwikkelen wij volop plannen en onderzoeken wij hoe wij onze dienstverlening kunnen aanpassen en verbeteren om iedereen, inclusief de scholen, ook zonder fysieke bibliotheek in de buurt toch volop te laten profiteren van onze diensten”, vervolgt Christine Kempkes.

    Nu al kan er via de website uitgebreid gezocht worden, kan men te weten komen of het gewenste materiaal aanwezig is en kan dit eventueel direct gereserveerd worden. Ook een verlenging van de leentermijn is via de website zo geregeld evenals het maken van een overzicht van eerder geleende titels, details van financiële posten, van alle reserveringen en de keuze om uit meer dan zestig rubrieken geïnformeerd te worden zodra er nieuwe aanwinsten zijn. Met de inleverattentie wordt iedereen gewezen op de bijna verlopen uitleenperiode en kunnen telaatgelden voorkomen worden.

    Als mogelijke nieuwe dienst overwegen wij een ‘bestel&haal’ service. Hierbij worden de, via onze website, bestelde items samengevoegd en als pakket klaargelegd in een Amstelland bibliotheek naar keuze. Handig voor mensen met weinig tijd, het pakket hoeft alleen nog maar even opgehaald te worden.

    Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan zich op de website http://www.amstelland-bibliotheken.nl aanmelden voor de nieuwsbrief. Meer over de achtergronden en gevolgen van de sluiting van bibliotheek Middenhoven is ook te lezen op de website http://www.amstelland-bibliotheken.nl/MH2012.

    uitingsargumentatielikmijnvestje:

      /   Beantwoorden  / 
  5. j

    SLUITINGSARGUMENTATIELIKMIJNVESTJE :(

    De aangekondigde gemeentelijke korting op de subsidie van Amstelland Bibliotheken heeft een forse ingreep in de bedrijfsvoering noodzakelijk gemaakt. Hierbij heeft Amstelland Bibliotheken zich mede laten leiden door te kiezen voor kwaliteit en in mindere mate voor kwantiteit. “Concreet betekent dit dat we niet in alle bibliotheken alle diensten met de kaasschaaf methode korten maar kiezen voor een optimale, vaak zelfs verbeterde, dienstverlening maar dan met minder fysieke locaties”, zo licht DIRECTEUR Christine Kempkes de keuze toe.

    Boeken.
    Ook de technologische ontwikkelingen, de opkomst van het internet en social media als bron van informatie en advies, de veranderende vrije tijdsbesteding van mensen, de vergrijzing en veranderende samenstelling van de bevolking hebben een grote invloed op de rol en werkwijze van de bibliotheek en op onze keuze.

    Na een intensieve beoordeling van de diverse strategische opties is in Amstelveen gekozen voor het sluiten van onze bibliotheek in Middenhoven. Hierbij is het belangrijk te weten dat, naast de gemeentelijke beslissing om de begane grond aan het Stadsplein een commerciële invulling te geven, de gemeente ook heeft aangekondigd dat zij de potentie van bibliotheek Westwijk mee wil nemen bij de herontwikkeling

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Internet geeft kwartjeskennis en elke onbenul ( mijn persoontje bijvoorbeeld) kan er zijn “kennis” spuien!

        /   Beantwoorden  / 
  6. j

    heb jij ze dan cadeau gedaan a/d bieb???

      /   Beantwoorden  / 
  7. Drs. Paardenleuter

    Ja, bij De Slegte wilde ze er geen stuiver voor geven.

      /   Beantwoorden  / 
  8. peter

    Waar zijn die prachtige tijden van boekverbrandingen gebleven?

      /   Beantwoorden  / 
  9. j

    welke wetenschap(pen)??????

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.