Ned. Dans Theater komt met ‘Symbolen’ naar AV

OUT OF BREATH-2_Joris-Jan Bos_onlineIn het kader van het Jheronimus Bosch jaar toont het Nederlands Dans Theater op 17 december (20.00 uur) ij Schouwburg Amstelveen een triptiek aan stukken in de toepasselijk getitelde avond Symbolen. De première is op 3 november in het Zuiderstrandtheater Den Haag.

Naast een nieuwe creatie van opkomend choreograaf Jiří Pokorný worden Johan Ingers Out of Breath (2002) en Some Other Time (2014) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot ten tonele gebracht. Alle drie de werken centreren zich rondom het thema ‘symboliek’ en laten zich in meer of mindere mate inspireren door het werk van de Nederlandse schilder.

Als jonge choreograaf staat voormalig NDT-danser Jiří Pokorný al bekend om het scheppen van omvangrijke, magische droomwerelden door gebruik van uitvoerige decors en een breed scala aan muzikale stijlen en beweging. Voor Symbolen maakt Pokorný zijn tweede creatie voor de jonge dansers van NDT 2.SYMBOLEN  Rahi Rezvani_online

In Some Other Time (2014) van Sol León en Paul Lightfoot wekken zwarte decorstukken de illusie over het podium te zweven. Op schrijnende wijze portretteren de dansers het contrast tussen het gevoel van onderdrukking en de wens tot uitbreken. Allen gekleed in het zwart en met een afwisseling van duetten en solo’s, fungeert Some Other Time voor de NDT 2 dansers als buitengewone oefening in de emotionele danstaal die zo kenmerkend is voor het choreografenduo.

De avond sluit af met Out of Breath (2002) van gastchoreograaf Johan Inger, een sterk symbolische stuk dat refereert aan de voortdurende aanwezigheid van de dood in ons dagelijks leven, maar waarvoor de angst wordt overtroffen door de opwinding van het leven. De golvende witte muur op het podium doet denken aan een gezonken schip, gecompenseerd door de gepassioneerde en levendige muziek van Jacob ter Veldhuis en violist Lajko Felix. Dit programma is een co-productie met Stichting Jheronimus Bosch 500.

 

 

Lees ook:‘Shearing the Wolves’ (dans) in Schouwburg
Lees ook:“Shearing the Wolves’ (dans) in schouwburg
Lees ook:Ned. Dans Theater met wereldpremière in schouwburg
Lees ook:Jubileum dansvoorstelling NDT in Schouwburg
Lees ook:Jonge choreografen in Shearing the Wolves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.