Cheque tegen seksueel geweld, na toneeltournee

Als ik de liefde niet hebIn de Toneelschuur te Haarlem spelen Marjolijn van Heemstra en priester Remy Jacobs  vanavond (zaterdag) voorlopig laatste voorstelling van Als ik de liefde niet heb, die ook in Amstelveen was te zien. Een toneelstuk over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Jacobs, zelf als kind misbruikt binnen de kerk, vertelt daarover  en doet samen met Van Heemstra een appèl op kerk en gelovigen het zwijgen erover te doorbreken. In de voorstelling, die de vorm heeft van een mis, wordt gecollecteerd voor het Fonds Slachtofferhulp.  Na afloop van de laatste voorstelling wordt een cheque van € 4979 overhandigd aan de organisatie.  Het geld komt ten goede aan het Centrum Seksueel Geweld.

Eind 2015 moet er in Nederland een landelijk dekkend netwerk van centra zijn. Daar krijgen mensen die acuut seksueel geweld hebben meegemaakt medische, forensische en psychologische hulp. Er werken experts van verschillende disciplines samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen. Zo hoeft een slachtoffer zo min mogelijk onderzocht te worden en het verhaal te doen.

Fonds Slachtofferhulp financiert de landelijke uitrol. Meer info via centrumseksueelgeweld.nl en fondsslachtofferhulp.nl. Het Ro Theater wil met Als ik de liefde niet heb slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunen door geld in te zamelen voor het centrum.  De aanleiding voor de voorstelling vormde de beslissing van de Katholieke Kerk om het meldpunt voor seksueel misbruik op 1 juli 2014 te sluiten, tot ontsteltenis van Van Heemstra en Jacobs. 

In een poëtische voorstelling nemen zij het publiek mee in de zoektocht naar liefde en geloof. Een pleidooi voor kwetsbaarheid en openheid en tegelijkertijd een moderne bedevaart op weg naar Rome, waar Jacobs en Van Heemstra vastbesloten zijn de voorstelling volgende zomer te spelen voor paus Franciscus. Op dit moment wordt een internationale tournee gepland. In het najaar van 2015 komt de voorstelling terug in de Nederlandse theaters.

 

Lees ook:Voorstelling in Griffioen over misbruik in kerk
Lees ook:Centrum geopend voor hulp bij seksueel geweld
Lees ook:Psychiater Sinai Centrum komt met boek over geweld
Lees ook:Nog te weinig meldingen bij kindermishandeling
Lees ook:Eén regionaal meldpunt huiselijk geweld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.