Eén regionaal meldpunt huiselijk geweld

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes. Foto: amstelveenweb.com

Met ingang van 1 januari is er een nieuw regionaal advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, met 65 full time banen. Het heeft de naam ‘Veilig Thuis’ en is dag- en nacht gratis te bereiken via 0800 2000. Er komt ook een website: 020veiligthuis.nl. Een fors aantal instellingen en gemeenten gaat er in samenwerken. Bestaande meldpunten verdwijnen en worden allemaal in het nieuwe opgenomen. In Amstelveen wordt wethouder Jeroen Brandes van Jeugd (PvdA) er verantwoordelijk voor, hebben B&W dinsdag besloten.

De gemeente betaalt er 62 mille extra voor, maar er stromen ook gelden uit al gesubsidieerde instellingen als Vita en GGD naar toe. Het is dus moeilijk aan te geven hoeveel geld er precies voor Amstelveen mee is gemoeid, laat een woordvoerster weten.

Het regionale meldpunt wordt gevestigd in centrumgemeente Amsterdam. Bestaande meldpunten en adviescentra zijn die van Stichting Huiselijk Geweld Amstelland (SHGA), Vita, Blijfgroep, GGD en Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Die verdwijnen per 1 januari dus allemaal in “Veilig Thuis”. Tot die datum kan men er nog terecht. In de eerste maanden van 2015 blijven de bestaande telefoonnummers nog actief; zij worden doorgeschakeld naar het nieuwe nummer.

Ook Bureau Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA), Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) Amsterdam, een deel van Vangnet van de GGD) en het Mobiel Crisis Team (onderdeel van Arkin) zijn bij de uitvoering betrokken. Verder komen meldingen van Eergerelateerd Geweld (EGG) en Seksueel Geweld bij Veilig Thuis binnen.

Regie

‘Veilig Thuis’ valt onder regie van de Amsterdamse GGD. Inwoners en professionals kunnen er terecht om gevallen of vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld te melden. De nieuwe organisatie, gesticht in opdracht van het Rijk, geeft ook informatie, advies en acute bijstand. Dag en nacht staat volgens de gemeente een interventieteam klaar. ‘Veilig Thuis’ werkt indien nodig samen met politie, Raad voor de Kinderbescherming en andere hulpverleners. Het steunpunt organiseert ook trainingen en boorlichting voor organisaties en bewoners.

 Huwelijksdwang

‘Fysiek geweld is bij velen de eerste gedachte, maar er bestaan vele vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling’,  zegt de gemeente. ‘Van ouderenmishandeling tot eer gerelateerd geweld en van huwelijksdwang tot kind-oudermishandeling’. In ‘Veilig Thuis’ werken Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn samen.

Wethouder Jeroen Brandes juicht het ene regionale meldpunt van harte toe. Binnenkort volgt een landelijke en regionale communicatiecampagne om telefoonnummer en website bij iedereen bekend te maken. “Ook al gaat het alleen maar om vermoedens, mensen moeten misstanden zo snel mogelijk melden bij Veilig Thuis”, vindt Brandes.

Lees ook:Veilig Thuis nog voor verbetering vatbaar
Lees ook:Nog te weinig meldingen bij kindermishandeling
Lees ook:Code voor melden huiselijk geweld en kindermishandeling
Lees ook:Steunpunt huiselijk geweld geopend
Lees ook:Campagne voor signaleren kindermishandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.