Ulrike Meinhof en Jeanne d’Arc: Vuurvrouwen

 

Vuurvrouwen

Vuurvrouwen

Waren Ulrike Meinhof en Jeanne d’Arc nu beiden idealisten of terroristen? Die vraag komt aan de orde in het door Alize Zandwijk geregisseerde stuk ‘Vuurvrouwen’, vrijdag 24 oktober in Schouwburg Amstelveen. Het is een voorstelling over de vraag hoe ver een mens voor zijn idealen wil gaan.

In de jaren ‘70 verzette de jonge vrouw Ulrike Meinhof zich tegen de zwijgcultuur van het naoorlogse Duitsland. Wat geweldloos begint, eindigt gewapend. Ze vocht met de RAF voor haar idealen, maar werd gezien als terrorist en veroordeeld.

In de voorstelling volgt men Ulrike (gespeeld Fania Sorel) in de laatste eenzame uren van haar leven. Ze spiegelt zich aan de strijdbare Jeanne d’Arc (gespeeld door Goele Derick), een vrouw die net als zij tot held werd gebombardeerd en daarna haar idealen met de dood moest bekopen. Een intense voorstelling van het Ro Theater over ultieme idealen en de vraag hoe ver men daarvoor wil en mag gaan. Een nieuwe tekst van Rob de Graaf.

Vragen

‘Vuurvrouwen’ begon met vragen. Waarom komen we niet meer in verzet? En als we in actie komen, hoever mag je dan gaan voor je idealen? Om die vragen te beantwoorden kwamen Alize Zandwijk en Rob de Graaf terecht bij twee vrouwen die gehandeld hebben. Vrouwen die een nieuwe werkelijkheid tot stand wilden brengen en alles gaven voor een betere wereld: Jeanne d’Arc en Ulrike Meinhof. Jeanne d’Arc voerde als jong en ongeletterd meisje een volledig leger aan in de strijd van Frankrijk tegen Engeland. Zij zegt door God te zijn gestuurd. Alhoewel zij eerst een held is van het volk wordt zij later door de kerk verketterd, gekleineerd en ten slotte op de brandstapel gezet.

 

500 jaar later verzet Ulrike Meinhof zich tegen het onrecht dat ze om zich heen ziet. In de jaren zeventig van de vorige eeuw schrijft zij tegen de oorlog in Vietnam, tegen het zwijgen van de generatie van haar ouders over de wandaden in de Tweede Wereldoorlog en tegen het consumentisme. Ook Gudrun Enslin en Andreas Baader (oprichters van de Rote Armee Franktion) komen in verzet en steken een warenhuis in brand. De twee worden veroordeeld.

Ulrike Meinhof helpt mee Andreas Baader te bevrijden uit de gevangenis. Met hem springt ze uit een raam. Tegen de afspraak in wordt er ook geschoten. De leden van de RAF zijn vanaf dat moment aangeschoten wild. Ulrike Meinhof krijgt het stempel: meest gezochte terrorist van Duitsland.

 

In Vuurvrouwen volgt men Ulrike Meinhof in haar cel. Haar gesprekken met advocaten en mede-RAF-leden, maar ook flashbacks naar haar intens scherpe polemieken. In haar visioenen ziet ze Jeanne d’Arc.  Twee vrouwen die hebben gerammeld aan de poorten van de maatschappij een naar wie niet echt is geluisterd. Misschien omdat zij vrouwen waren, of omdat zij tot het uiterste wilden gaan. Beiden werden hoe dan ook kapot werden gemaakt.

 

 

Lees ook:Muziekvoorstelling over Krabat in Schouwburg
Lees ook:Extra voorstelling ‘Mannen komen van Mars’
Lees ook:SP: ‘Gemeente weet niet wat beschermd gebied betekent’
Lees ook:‘Een voor allen, allen voor één’ in poppentheater
Lees ook:Weer infobijeenkomst in ziekenhuis over ‘overgang’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.