Cursus sportbesturen voor nieuwe privacywet

Sportbedrijf-Amstelveen-II-1-250x125Sportbedrijf Amstelveen organiseert in samenwerking met Team Sportservice Noord-Holland op 21 maart en 25 april in De Nieuwe Bankrashal een cursus van twee avonden om (besturen van) sportverenigingen voor te bereiden op de nieuwe privacywet. Deelnemers worden daar door een AVG-expert begeleid worden.

Op 25 mei 2018 wordt namelijk de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. In de nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang.

Boetes

De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt. Ook Amstelveense sportorganisaties vallen onder de nieuwe wet en moeten zorgvuldig met hun data omgaan. Dat vergt de komende maanden inspanningen om kaar te zijn voor de wet.

Daarvan is het doel tweeledig. Enerzijds gaat het om bewustwording van de risico’s die onzorgvuldig omgaan met

Peter Bot

Peter Bot

persoonsgegevens met zich meebrengt en anderzijds moet men maatregelen vragen van alle instanties die persoonsgegevens opslaan of verwerken. De wet zal worden gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Die voert controles uit en neemt maatregelen nemen als er een data-lek heeft plaatsgevonden, terwijl de betrokken organisatie buiten de vastgelegde procedures heeft gehandeld. Er is bestuurdersaansprakelijkheid en de boetes zijn fors.

 Goede handen

De gemeente en Sportbedrijf Amstelveen vinden het belangrijk dat persoonsgegevens bij sportorganisaties in goede handen zijn. Samen met Team Sportservice organiseert het Sportbedrijf daarom een cursus om de sportorganisaties ‘AVG-proof’ te maken. Het creëren van bewustwording is nodig, want nog maar weinig sportorganisaties zijn actief bezig met implementatie van de AVG, zeggen de organisatoren. “Het is dan ook een complex vraagstuk voor een vrijwilligersorganisatie”.

Instrument

Teamsportservice-logo-horizontaal-RGB1667Binnenkort wordt een door de Stichting AVG Verenigingen een online programma gelanceerd, waarmee sportorganisaties aan de slag kunnen, Zij kunnen daarmee eenvoudig en op een juiste manier de AVG-wetgeving implementeren binnen de vereniging. “Wij willen onze sportverenigingen graag ondersteunen om met deze nieuwe privacywetgeving om te kunnen gaan”, zegt sportwethouder Peter Bot. “We informeren sportverenigingen niet alleen, maar maken ze bewust(er) van hun verantwoordelijkheid. We stimuleren hen om in actie te komen, zodat ze niet tegen de spreekwoordelijke gele kaart oplopen”.

Cursus

Tijdens de eerste avond van de cursus wordt met name ingegaan op de noodzaak en theorie achter de wetgeving en op de tweede avond worden de puntjes op de ‘i’ gezet m.b.t. de uitvoering van de benodigde acties.

Na de twee avonden zijn alle deelnemende verenigingen ‘AVG proof’ en ontvangen zij, als zij hun huiswerk hebben gedaan, een verklaring waarmee zij aangeven wat zij hebben gedaan om aan deze inspanningswet te voldoen. Verenigingen kunnen zich aanmelden voor de cursus via de website van Sportbedrijf Amstelveen: https://sportstad-amstelveen.nl/activiteit/is-uw-sportorganisatie-avg-proof

Lees ook:‘Wettelijke plicht bedrijven datalek te melden’
Lees ook:Huldiging sportkampioenen 19 januari
Lees ook:Burgerbelangen wil noden sportclubs in kaart brengen
Lees ook:Sportbedrijf wordt zelfstandige onderneming
Lees ook:Reclame inkomsten voor sportverenigingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.