Burgerbelangen wil noden sportclubs in kaart brengen

Ruud Kootker

Het zal toch niet waar zijn? Er lijkt een heus politiek verschil van inzicht binnen de bestaande coalitie te bestaan. De fractie van Burgerbelangen (BBA) kan zich maar gedeeltelijk vinden in het plan van de PvdA meer in breedtesport en bewegen te investeren en kinderen onder de twaalf gratis te laten sporten. Nou ja, ook het CDA heeft dat plan, maar die zit in de oppositie. BBA, die de sportwethouder in het nu zittende college van B&W leverde, wil eerst bekijken wat eigenlijk de behoeften van de diverse verenigingen zijn en de clubs in kaart brengen.

De lokale partij vindt breedtesport ook wel belangrijk, maar investeren zonder de nodige kennis van de behoeften ziet zij niet zitten. Eerst goed de problemen, waar vele van de huidige sportverenigingen mee kampen, op een rij te zetten en daarna pas de nodige bedragen reserveren, vindt BBA.

Burgerraadslid en nummer drie op de kandidatenlijst Ruud Kootker constateert dat diverse takken van sport het moeilijk hebben, zoals zaalsporten, turnen en zwemmen. Dat komt volgens hem ten dele door gebrek aan kader, maar ook omdat de verenigingen de zaalhuren niet meer kunnen betalen. “Ook voor voetbalclubs dreigen trouwens problemen”, zegt hij. Maar dat is volgens hem weer niet de schuld van het Sportbedrijf (dat accommodaties verhuurt), want ook dat moet volgens Kootker met relatief bescheiden middelen werken.

Voortouw

Fractievoorzitter Jitze Bakker vindt dat zijn eigen partij het voortouw moet nemen. Hij zegt dat op de kandidatenlijst daarvoor veel mensen staan die verstand van sport hebben. “Je kan wel zeggen dat we de jeugd tot 12 jaar gratis sport en bewegen moeten aanbieden, maar je moet dan eerst kijken of de sportverenigingen dit aankunnen. Wij zien problemen opdoemen. Daarom vindt bbA dat in de komende vier jaar sport en bewegen een nieuwe impuls moet krijgen”, zegt Bakker.

Hij vraagt zich ook af hoe er voldoende kader bij de verenigingen komt en hoe men voldoende clubmensen verbonden met de Amstelveense sportverenigingen houdt. De specie van de samenleving, noemt hij dat. “Daar horen voor iedereen toegankelijke voorzieningen bij. We zullen eerst met de verenigingen en het Sportbedrijf in kaart moeten brengen wat nodig is en dan investeren. Het gaat uiteindelijk om goede sportorganisaties en als dat lukt, krijgen we de benodigde financiën zeker bij elkaar´´, vindt Bakker.

Goed sportbeleid

Volgens Kootker heeft de gemeente – en dus zijn eigen wethouder Peter Bot – een goed sportbeleid gevoerd. “In principe zijn onze accommodaties heel goed, maar we signaleren een veranderende situatie, waarbij de financiële druk voor de verenigingen hoog wordt. We willen voorkomen dat we ineens geconfronteerd worden met omvallende sportverenigingen”.

Sportwethouder Peter Bot is ook de lijsttrekker van zijn partij. Die verwijst naat de sportnota, waarin verantwoordelijkheid en initiatief zijn neergelegd bok de verenigingen. “Maar als er nieuwe initiatieven komen zijn we als College bereid om een garantstelling af te geven, waardoor initiatieven verwezenlijkt kunnen worden zoals bij Roda `23, Martinus en Myra”, zegt Bot.

 

Lees ook:Subsidie energie voor sportverenigingen
Lees ook:Ruud Kootker fractievoorzitter Burgerbelangen
Lees ook:PvdA wil miljoen per jaar voor sport kinderen
Lees ook:‘Funkey’ sport voor schoolkinderen
Lees ook:BBA: miljoenen voor topsporthal, maar geen visie op sport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.