Medaille winnaars uit AV gehuldigd

Na met de Koning al op de foto te zijn geweest en een Landelijke huldiging, waar vicepremier Ascher hen toesprak, werden de drie Amstelveense medaillewinnaars dinsdagmiddag op het raadhuis nog eens in de bloemetjes gezet. Een informele happening, zei burgemeester Mirjam van ’t Veld op haar kamer tegen Kelly Jonker (hockey, zilver), Daniel Gebru (wielrennen, goud) en Patrick Bos (wielrennen, brons). “Wij zijn trots op jullie”, zei ze.

Dat het een informele happening zou worden, bleek al vooraf, toen de drie – kennelijk ongekend door de aanwezige ambtenaren – in de hal moesten wachten tot eindelijk iemand naar beneden kwam om hen en de aanwezige pers door de beveiliging heen naar boven te halen (“ik wist niet dat jullie er zaten”). Geen royale ontvangst dus bij de ingang van het raadhuis, waar te huldigen sporters kennelijk niet werden verwacht.

Boven was er wel taart, koffie, bloemen en een uit lokale producten bestaande cadeau. De twee wielrenners hebben hun sport beoefend bij WTC ‘De Amstel’, tot zij naar landelijke trainingen moesten in onder meer Alkmaar en Apeldoorn. “Ik volg jouw carrière al sinds je bij ‘De Amstel ‘ begon”, zei sportwethouder Peter Bot tegen Patrick Bos, die verder onthulde dat zijn echtgenote aan de vereniging is verbonden. Bos, die communicatie studeert, behaalde zilver als piloot op een tandem. “Voordat ik op de tandem stapte, was dat eigenlijk het enige onderdeel waar ik weinig in zag”, zei hij.

De altijd lachende gouden medaillewinnaar Daniel Gebru, afkomstig uit Eritrea en nog altijd zonder paspoort (“maar ik kan niet terug naar Eritrea”) trainde het laatste jaar in Zuid-Holland, maar was voor die tijd ook lid van ‘De Amstel’. Hij vertelde burgemeester en wethouder uitgebreid over zijn ervaringen in Rio. Hoe hij de gehele race alles deed om goud te halen, maar dankzij de valpartij van de eerste twee deelnemers vlak voor de finish dat doel bereikte. “Zeker volgens de regels heb ik toch gewonnen. Ik was echt blij”, zei hij.

Hockeyspeelster Kelly Jonker, die met het Nederlandse team zilver in de wacht sleepte en in Amstelveen bij Myra is begonnen, benadrukte de teamgeest die nodig is om te winnen. Zij wil zelf over vier jaar naar de Paralympics in Tokio. “We hebben alles gegeven. Eigenlijk was ons nationale team vier maanden voor Rio uit elkaar gevallen, maar binnen de nieuwe groep zijn wij enorm naar elkaar toe gegroeid. We gingen voor goud, maar het is dus zilver geworden. Maat je moet voor het hoogste gaan. Het is uiteindelijk toch knap dat we de tweede plek hebben gehaald.”

De burgemeester betrok ook de ouders er bij, die veelal zijn ingeschakeld om hun kinderen naar de top te helpen. “Als het om landelijk niveau gaat, ben je door heet het land aan het rijden voor je kind”, zei de moeder van Patrick Bos.

 

Lees ook:Huldiging paralympics winnaars op raadhuis
Lees ook:Genomineerden AV-sportman – vrouw van het jaar
Lees ook:Bot ‘retentrots’ op (niet) groenste stad EU
Lees ook:AV helemaal niet groenste van Europa
Lees ook:Winnaars vmbo-debat bij burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.