Gehandicapte sporter: ‘Dit heeft mij vrijheid’

Foto: Jetze Plat

Foto: Jetze Plat

Ondanks zijn fysieke beperking is Jetze Plat al van jongs af bezig met sport en handbiken. Vorig  jaar werd hij verkozen tot paratriatleet van 2014. Een handbike, een fiets met drie wielen, wordt met het bovenlichaam aangedreven. Vroeger gebruikt als vervoersmiddel naar school, worden er nu nationale en internationale topprestaties mee geleverd. Op 30 augustus geeft Jetze een clinic handbiken op de Special Sports Experience in Haarlem. 

Hij werd geboren met een afwijking aan beide benen. Kon redelijk lopen, maar niet fietsen. “Mijn ouders zagen in het Vondelpark een handbike rijden. Puur toeval, want destijds was zoiets nog onbekend.  Zo kwamen mijn ouders bij een handbike uit, waarmee ik mezelf goed kon redden”, vertelt hij. Toen hij acht was, kreeg hij zijn eerste handbike, waarmee hij naar de basisschool, twee kilometer verderop, reed.

Wat is je beperking?
“In mijn linkerknie missen de kniebanden. Daarnaast is mijn linker bovenbeen verkort en de heup erg slecht. Rechts zit mijn onderbeen aan mijn heup vast, het gehele bovenbeen mist hier dus. De voet die daaraan zat, is zes jaar geleden geamputeerd waardoor ik gemakkelijker een prothese kan dragen. Hierdoor kan ik eigenlijk alles, behalve hardlopen en fietsen op een normale fiets”.

Wat is er zo leuk aan deze sport?
“Het geeft enorm veel vrijheid. Daarnaast kun je het direct vanuit huis doen en hoef je dus nooit naar een sporthal of sportschool. Heerlijk buiten en het kan enorm hard gaan. Dat geeft echt een kick. Nu ik internationaal actief ben en ook mocht starten tijdens de paralympische spelen in Londen (2012), geeft het mij enorm veel uitdaging om het maximale uit mijzelf te halen”.

Hoe vaak train je per week?
“Dit ligt helemaal aan de periode van het seizoen. Maar uiteindelijk komt het er wel op neer dat ik vijf dagen twee keer per dag train, één dag één keer en ik heb één rustdag in de week. Zo`n elf keer in de week dus. Dit is onder andere handbiken, zwemmen en krachttraining”.

Wat is je mooiste prestatie op sportgebied?
“Waar ik misschien nog wel het meest trots op ben, is een overwinning tijdens een wereldbekerwedstrijd in Spanje. Alle groten mannen stonden daar aan de start en ik kwam als eerste over de streep. Daarnaast ben ik ook trots op mijn vijf nationale titels en mijn Europese titel triatlon, want dit combineer ik sinds een jaar met handbiken”.

Wat wil je nog bereiken in het handbiken?
“Alle pijlen zijn nu eigenlijk gericht op de paralympische spelen in Rio de Janeiro in 2016. Allereerst de kwalificatie, maar vervolgens wil ik natuurlijk ook mijn vierde plaats van Londen (2012) behoorlijk verbeteren. Maar op kortere termijn is het seizoen 2015 heel erg belangrijk. Op het programma staan onder andere een aantal wereldbekerwedstrijden en uiteindelijk in juli de wereldkampioenschappen in Zwitserland.

Heb je tips voor mensen die willen gaan handbiken?
“De allereerste tip is natuurlijk om het gewoon eens te proberen. Ervaar eens hoeveel vrijheid je ermee krijgt en daarnaast werk je direct aan je gezondheid. Dit hoeft absoluut geen topsport te zijn maar het gaat gewoon om lekker actief bezig zijn, als is het alleen maar naar bijvoorbeeld de supermarkt. Als je hiervan enthousiast wordt, wat ik bijna zeker weet, is het zaak om je heel goed te laten informeren naar alle soorten handbikes. Wat wil je ermee, en welke handbike past het beste bij deze doelstelling?”

Op 30 augustus vindt op het Pim Mulier sportpark in Haarlem de Special Sports Experience plaats. Een dag voor iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, die geïnteresseerd is in sporten. Sportaanbieders uit de regio geven clinics en demonstraties en informatie over de mogelijkheden binnen het aangepast sporten. Jetze Plat is er om een clinic te verzorgen en mensen de kans te geven kennis te maken met handbiken. Voor meer informatie: [email protected].

Lees ook:Beweegmarkt op Stadsplein
Lees ook:Cadeau van voormalige wethouders voor gehandicapten sport
Lees ook:Joseph Oubelkas inspireert ondernemers
Lees ook:Mantelzorg @ Meer zoekt vrijwilligers
Lees ook:Sunny Neeter exposeert in ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.