Slipjacht in Amsterdamse Bos

mg_0016_1180x664[1]Zaterdag (16 maart) is er weer een slipjacht van JachtVereniging Soestdijk op de ruiterpaden in het Amsterdamse Bos. Tijdens een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar volgen honden (en daardoor ruiters) een vooraf neergekegd reukspoor.  Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof wordt gesprenkeld. Vandaar de termen slipspoor en slipjacht. Met dat slip wordt door de sliptrekker een spoor (scent) getrokken, waarbij zoveel mogelijk de gedragingen van de vos worden geïmiteerd. Door het leggen van lussen en haken krijgen de honden puzzels voorgeschoteld, die ze zelf moeten oplossen. De honden jagen dus feitelijk op ‘niets’.

Een slipjacht begint met de ‘meet’, de presentatie van de meute aan de jachtruiters en andere geïnteresseerden.  Die is er zaterdag om 14.00 uur in de Amsterdamse Manége. Na de ‘stirrup cup’ (een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd) begint de slipjacht, die  uit drie runs bestaat van ongeveer vijf kilometer lengte per run. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Aan het eind van iedere slipjacht is de ‘kill’, hier krijgt de meute een koeienpens als substituut voor de bejaagde ‘prooi’.

Deelnemers verzamelen om 13.00 uur in de manége  aan de Nieuwe Kalfjeslaan 25 (tel 020 6431342).  Daar wordt ook na afloop de zogenoemde ‘afterhunt’ gehouden.  De organisatie is in handen van Rob van Boom en Dick Appelman. Tijdens de runs zijn er veel gebouwde hindernissen en uiteraard de bekende waterpartij. De eerste run start om 14.00 uur in de buitenbak van de manége. Daarna starten runs om 15.30 uur bij de waadplaats en om 16.30 uur wordt geëindigd in de arena.

Er zal mooi hondenwerk te zien zijn. Ook voor de volgers – alleen per fiets overigens – is dit een leuke slipjacht om te volgen. Alle hindernissen zijn omrijdbaar. Omdat er gevarieerd en ook laag gebouwd is, is ook met kleine paarden mee te rijden. Het is een gezellige jacht door het prachtige 75 jaar geleden aangelegde Bos.

De meute jachthonden van de vereniging, ca. 30 kerrrybeagles, worden op het uitgezette geurspoor gezet en volgen in hoog tempo en al luid blaffend hun neus. De ongeveer veertig aanwezige leden van de vereniging, gekleed volgens traditionele Engelse regels in rode jachtkostuums, en hun introducés, volgen op hun beurt de honden over de ruiterpaden waar voor de gelegenheid vaste hindernissen van boomstammen en hekwerken zijn gebouwd.

Ruiters en wandelaars met honden die zaterdagmiddag gebruik maken van het Amsterdamse bos, kunnen dus geconfronteerd worden met een aanstormende meute jachthonden en –ruiters. Zowel paard als hond kan hiervan schrikken en op de loop gaan. Een ieder, die niet zeker is van de reactie van zijn huisdier, wordt geadviseerd met zijn wandeling of buitenrit rekening te houden met het tijdstip en route waarop de slipjacht plaats vindt.

 

De jacht is prachtig te volgen op de naast de route gelegen fietspaden (op de fiets dus). Met de auto is slechts een klein stukje vanaf de Bosrandweg en Nieuwe Meerlaan te volgen. Voor nadere informatie: 06 29295671 / [email protected] ) lid van de JachtVereniging Soestdijk (www.jachtverenigingsoestdijk.nl ).

Lees ook:Slipjacht in Amsterdamse Bos
Lees ook:Weer ‘slipjacht’ in Amsterdamse Bos
Lees ook:Weer ‘slipjacht’ in Amsterdamse Bos
Lees ook:Weer slipjacht in Amsterdamse Bos
Lees ook:Halloween hondentocht in het Bos

3 reacties op “Slipjacht in Amsterdamse Bos

  1. Ben ik een rooie?

    Ik heb het 1 keer eerder gezien. Het is wel een spectaculair gezicht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jo

    :) er is vorig jaar door/via RTV A’veen een schitterende film gemaakt!!
    kijken misschien nog te vinden op de website…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.