Sportbedrijf wil schoolzwemmen laten voortbestaan

Nu de gemeentelijke subsidie ervoor is afgeschaft, wil het Sportbedrijf het schoolzwemmen toch op een of andere manier voortzetten. Anders dan het college van B&W, dat leren zwemmen als een verantwoordelijkheid van de ouders beschouwt, vindt het Sportbedrijf dat elk kind onder schooltijd moet kunnen doen om met minimaal zwemdiploma A de basisschool te verlaten. Het subsidie van 50 mille werd besteed aan het heen en weer rijden met de bus tussen school en zwembad. En de gemeente moet nu eenmaal op alles en nog wat bezuinigen.  Het Sportbedrijf vindt dat daaraan forse risico’s kleven. En die zegt het te willen beperken. Daarom is een plan ontwikkeld om zwemmen in schooltijd – in elk geval overdag –  toch mogelijk te maken. Zelfs in een vorm die meer (diploma)rendement en ook nog eens de door de gemeente gewenste besparing oplevert.De besturen van het basisonderwijs werken daarin samen met het Sportbedrijf om het leren zwemmen van schoolkinderen toch voort te laten bestaan. Ook gaat het bedrijf in gesprek met organisaties voor naschoolse opvang om het doel te bereiken.

Lees ook:Ruim vijfduizend gratis spaarlampen naar minima
Lees ook:Zwemmen voor een euro op verjaardag sportbedrijf
Lees ook:Verzet afschaffing ideologisch vormingsonderwijs
Lees ook:Weer tekorten bij Sportbedrijf
Lees ook:Watersport in Poel onveilig door blauwalg

2 reacties op “Sportbedrijf wil schoolzwemmen laten voortbestaan

  1. Dirk Landsaat

    Geachte redactie
    Uw artikel over het schoolzwemmen verdient enige nuancering.
    Want wij zouden het vervelend vinden als het artikel een beeld bij uw lezers zou oproepen als zouden wij als Sportbedrijf de gemeente impliciet van onverantwoordelijk beleid of gedrag willen betichten door op het schoolzwemmen te bezuinigen. De opvatting van het college dat kinderen leren zwemmen primair een verantwoordelijkheid is van de ouders, respecteren wij. In ons alternatieve plan dat wij daags na de behandeling van de collegevoorstellen in de gemeenteraad hebben aangeboden, gaan ook wij uit van een (financiële) bijdrage van de ouders. Onze intentie om naar oplossingen te zoeken tijdens of direct aansluitend aan schooltijd is vooral ingegeven door de beschikbaarheid van voldoende badwater op die tijden om kinderen zwemles te kunnen geven. Ruimte en tijden die wij missen wanneer de dagelijkse stroom vanuit de scholen (c.q opvang) zou opdrogen. Met als regelrecht gevolg dat de wachtlijsten voor het particuliere leszwemmen (nog) langer worden en daarmee het eveneens negatieve effect dat kinderen pas later de zwemkunst vaardig zijn.
    En aangezien de schoolbesturen letterlijk het belang onderschrijven dat kinderen zwemvaardig de basisschool verlaten, hebben wij contact gezocht om samen te kijken naar werkbare alternatieven voor de huidige gang van zaken (in of direct na schooltijd). Daar is in aanleg positief op gereageerd. Wij beseffen dat er best nog wat haken en ogen zitten aan (verbeterde) voortzetting van de “natte gymles”.Maar wij hopen uiteraard in de komende maanden werkbare (en financiëel haalbare) oplossingen te vinden.In samenspraak met alle betrokkenen.
    met vriendelijke groet
    Dirk Landsaat
    directeur Sportbedrijf

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Prima, die nuancering stond niet in uw nieuwsbrief.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.