Eerste betalingen gedupeerde huishoudhulpen

leia-hulp-in-de-huishouding-den-haag[1]Door de aanbesteding aan verschillende partijen, na de breuk met Amstelring, gingen diverse hulpen in de huishouding er fors in salaris op achteruit. Om dat te compenseren beloofde wethouder Herbert Raat in september ieder van de gedupeerden € 1000. Dat bedrag wordt nu aan de eerste 36 thuishulpen uitgereikt.

“Die zijn allemaal op enige wijze benadeeld door de cao”, zegt Raat. “Werk moet wel lonen. Met deze regeling laten we zien dat het werk van de hulpen belangrijk voor ons is. Zij zien het als eerste wanneer inwoners thuis tegen problemen aanlopen.”

Terwijl sommige hulpen er begin 2016 op achteruit zijn gegaan, behielden anderen hun oude, hogere salaris. Uit onderzoek bleek dat het mogelijk was de hulpen als gemeente zelf tegemoet te komen.

Onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers hebben inmiddels tot gevolg dat de cao verplicht voorziet in een hogere loonschaal voor alle hulpen. De cao treedt vermoedelijk in werking vanaf april 2018.

Van sommige hulpen moet de gemeente nog aanvullende informatie ontvangen. Er wordt dan ook een dringend beroep op hen gedaan, zodat beoordeeld kan worden of zij in aanmerkingen komen voor de tegemoetkoming.

 

Lees ook:Gedupeerde hulpen huishouding krijgen € 1000
Lees ook:SP-Kamervragen over Huishoudhulp A’veen
Lees ook:Raat: ‘FNV slecht voor huishoudelijke hulpen’
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering
Lees ook:PvdA wil ruimte voor mantelzorgende ambtenaren

Eén reactie op “Eerste betalingen gedupeerde huishoudhulpen

  1. Frank Bikker

    In de ergste gevallen zijn sommige huishoudelijke hulpen van €12,50/ uur naar €9,40 gegaan. Dat is een achteruitgang van 25% . Nu krijgen ze een tegemoetkoming van €1000,-. bruto over 2 jaar. Grofweg €2,10 / dag/ bruto, zijnde ~€0,26/ uur/bruto , terwijl sommige gevallen er €3,10/ uur bruto op achteruit gingen. Ook kan het belastingtechnisch ook nog wel eens vervelend zijn als dat in 1 keer komt, maar dat kan de gemeente ondervangen door hier goede voorlichting over te geven.

    De bovenstaande berekening klopt natuurlijk niet precies, maar ik houd me aanbevolen voor andere.

    Ook moet ik even kwijt ,dat de bonden i.d. ook niet zo een fraaie rol hebben gespeeld indertijd. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de gemeente door eerst toe te staan dat er in vele gevallen een loonsverlaging van €3,- kwam en nu € 0,25 terug te geven.

    Die nieuwe onderhandelingen over een nieuwe cao staan geheel los van die compensatie. In elke bedrijfstak worden nu eenmaal cao onderhandelingen gevoerd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.