Gedupeerde hulpen huishouding krijgen € 1000

Herbert Raat

Er komt nu toch een financiële tegemoetkoming voor hulpen bij het huishouden die door de gemeentelijke manoeuvre in 2015 in een lagere cao-schaal terecht kwamen en daardoor minder inkomen kregen. De gemeente geeft hen eenmalig duizend euro. Zij ziet dat als een blijk van waardering, maar is in feite zelf de oorzaak van de daling van het salaris.

Hulpen die voor de regeling in aanmerking komen, kunnen een mail sturen naar [email protected] De vergoeding is het gevolg een klacht van thuishulp Sylvia Verver, die begin 2016 overstapte van Amstelring naar Tzorg. Dat kwam doordat wethouder Herbert Raat besloot te breken met Amstelring en om niet alle eieren in een schaal te leggen (waarmee de gemeente slechte ervaringen had) de stad te verdelen in voer districten en voor elk ervan een instelling te contracteren. De overstap naar één van de vier betekende voor deel van de thuishulpen een lagere inschaling.

Volgens wethouder Herbert Raat voor Zorg (VVD) hebben de hulpen bij het huishouden een belangrijke signaalfunctie. “Zij komen bij onze inwoners achter de voordeur en zien als eerste als er problemen zijn. Maar het werk dat zij doen moet wel lonen. Door de cao zijn sommige hulpen er destijds op achteruit gegaan. Daarom komen wij hen nu tegemoet met een eenmalige beloning voor hun werk. De inzet van Sylvia Verver heeft hierbij een grote rol gespeeld,” zegt hij.

 Achteruit gegaan

Sommige hulpen zijn er begin 2016 op achteruitgegaan, terwijl anderen hulpen wel hun oude, hogere salaris hebben behouden. De wethouder beloofde de Amstelveense gemeenteraad een onderzoek om te kijken of de gemeente iets kon doen voor de hulpen die erop achteruit gingen. Dat onderzoek is nu afgerond en de uitkomst ervan is wat sommige raadsleden al meenden te weten. Fiscaal geldt de tegemoetkoming als loon voor de inkomstenbelasting.

 Niet verantwoordelijk

De gemeente zegt, ondanks haar eigen manoeuvre, niet direct verantwoordelijk voor de salarissen van hulpen bij het huishouden. Eerder zij Raat wethouder dat het probleem van lage betaling in de cao ligt. Maar die staat los van de inschaling, vond de oppositie in de gemeenteraad.

Inmiddels hebben De FNV, CNV, Actiz, BTN en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) overeenstemming bereikt. Uit onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers is gekomen dat in de cao de hogere loonschaal verplicht wordt voor alle hulpen. De cao treedt vermoedelijk in werking vanaf april 2018.

Sommige andere gemeenten hebben bezuinigd op het voor hulp bij het huishouden te besteden bedrag, zeggen B&W. Er aan toevoegend dat zoiets in Amstelveen niet is gebeurd. ‘Het beschikbare bedrag is in de gemeentelijke begroting gelijk gebleven, ondanks forse kortingen uit Den Haag sinds 2015.’

 

 

 

Lees ook:Eerste betalingen gedupeerde huishoudhulpen
Lees ook:Overgang huishoudhulp met kinderziekten
Lees ook:SP-Kamervragen over Huishoudhulp A’veen
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering

2 reacties op “Gedupeerde hulpen huishouding krijgen € 1000

 1. frank bikker

  Op het budget is niet bezuinigd, maar er zijn meer hulpbehoevenden thuis blijven wonen omdat de verzorgingshuizen zijn afgeschaft. Maw de vraag is gestegen. Dit heeft natuurlijk wel zijn consequenties gehad in het gemiddelde aantal toegekende uren per hulpbehoevende. Voor de eerlijkheid had men dat ook even moeten vermelden.
  En hoe gaat dat in de toekomst nu het gemiddelde loon per huishoudelijke hulp wat zal stijgen, omdat sommigen in een hogere schaal komen. Stijgt het budget navenant mee of gaat dit ten koste van het aantal toegekende uren?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rode Paprika

  Zo zeg, de borstklopperij van Rutte en zijn eeuwige grimas heeft de gemeente Amstelveen bereikt? Die duizend eurio’s van ons ‘aller’ MP gaat nu naar de laagst betaalden die geweldig werk verrichten. Allereerst had dat nooit mogen gebeuren, die loonsverlaging. En verder zal kudde Amstelveen wel weer op hem stemmen tzt. Hoera, hoezee….Herbert deelt uit! Ja ja van uw belastinggeld VVD-ers! Stem op Raat en uw geld wordt verraad. Stel je voor zeg, dat de VVD eens iets goeds doet tbv bewoners,zonder er zelf beter van te worden… laat je niet in de luren leggen, allemaal voor het ego.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.