Geen fonds voor uitzichtloze schuld jongeren

Stieneke  Kruijer

Stieneke Kruijer

Een fonds van 50 mille om jongeren met problematische schulden te stellen komt er niet. Oppositiepartijen GroenLinks, SP, Ouderencombinatie (OCA) en CDA steunder de motie waarin dat woensdag werd voorgesteld, maar de coalitie (VVD, PvdA. D66 en Burgerbelangen) voelde er niks voor.

In de door GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer ingediende motie werd gevraagd zulke jongeren, die toch niet kunnen aflossen, terwijl hun schuld (door incassokosten) steeds hoger wordt, in kaart te brengen. Het voorgestelde fonds zou de schulden moeten overnemen en betalen, zodat die incassokosten niet verder oplopen. In Utrecht bestaat een dergelijk fonds. De opgekochte schulden worden daar omgezet in ‘zachte lening’ voor betrokkenen.

B&W vinden dat in Amstelveen niet nodig, omdat naar hun mening – net als bij andere onderdelen van het sociale domein – al persoonlijk maatwerk wordt geleverd. Overigens stemde de gemeenteraad wel unaniem in met reservering van vijf mille voor de organisatie van Internationale Vrouwendag. Ook dat voorstel kwam van raadslid Kruijer. Maar met steun van de coalitiepartijen D66 en PvdA.

Alleman

De gemeenteraad verwierp ook een motie waarin werd gevraagd om een uitgewerkt plan voor de renovatie of nieuwbouw van de wijkcentra Alleman en Pluspunt. Die kreeg alleen steun van SP, GroenLinks, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA). Er wordt dus ook niet, zoals gevraagd, een begroting voor die wijkcentra gemaakt, noch bij de gemeentelijke begroting voor 2018 een startnotitie gepresenteerd, met kostenberekening. Volgens de indiener van het voorstel, SP-raadslid Joep van Erp, past zoiets in het zogenoemde ‘sparen vooraf’. Ook de ChristenUnie wil die daarmee aangeduide spaarpot voor wijkgerichte voorzieningen gebruiken. Maar B&W en de coalitie gaan daarin niet mee.

 

Lees ook:‘Evaringsdeskundige’ tegen armoede komt er
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantelzorger
Lees ook:Kleine scheurtjes in coalitie?
Lees ook:‘Zware boete onwetendheid onaccepabel’
Lees ook:GroenLinks verliefd op Panta Rhei

Eén reactie op “Geen fonds voor uitzichtloze schuld jongeren

  1. Daan Banaan

    Volgens B&W wordt er hier al zorg op maat geleverd. Zijn daar dan voorbeelden van en ook van het tegendeel?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.