App voor vrijwilligers

maakt je happyOm toch maar meer vrijwilligers op de been te krijgen in Amstelveen is er nu een app voor vrijwilligerswerk. Onder het motto ‘Amstelveen voor elkaar’, waarmee de Vrijwilligerscentrale zich tooit, gaat zowel een vernieuwde website als een app de lucht in. Volgens de centrale verlagen beide de drempel ‘om iets voor een ander in Amstelveen te betekenen’.

Want ja, de zorgcentra gaan dicht, het is de bedoeling dat mensen langer zelfstandig blijven wonen en om kosten te besparen zijn er steeds meer voor niks werkende vrijwilligers nodig, doorgaans overigens voorzien van grijze jaren, want jongeren hebben het te druk met hun verenigingsleven of om werk voor hun hoge hypotheek.

Via Amstelveenvoorelkaar.nl worden vraag en aanbod in die sector der vrijwilligheid met elkaar in contact gebracht. Zo zijn er inmiddels 1852 unieke matches tot stand gekomen, meldt Margo Reijerkerk van de organisatie. “Onze ambitie is dit jaar nóg meer mensen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk en meer mensen te helpen.” Volgens haar wordt de drempel voor mensen om vrijwilligerswerk te gaan doen verlaagd door de app. “De vernieuwde website en het lanceren van een app helpt hierbij enorm”.

 Whatsapp

De nu gelanceerde webapp is volgens amstelveenvoorelkaar het nieuwste van het nieuwste. ‘De webapp maakt het matchen van vraag en aanbod gemakkelijker: het stuurt bijvoorbeeld de nieuwste en best passende hulpvragen door naar vrijwilligers. Vergelijk het met het ontvangen van een whatsapp bericht.’

Gebruikers in de app krijgen ook live aanbevelingen te zien van vraag of aanbod die passen bij hun interesses. De app hoeft niet gedownload te worden en neemt dus geen ruimte in op de telefoon of tablet. ‘De voordelen van een app, zonder de nadelen’, heet dat.

Nieuwe website

Ook de website zelf is vernieuwd. Volgens Reijerkerk is die nu frisser en meer inspirerend. “Je ziet bijvoorbeeld veel beter hoe divers het vrijwilligerswerk op Amstelveenvoorelkaar is. Daarnaast inspireren we door te laten zien wat vrijwilligerswerk je oplevert: je vergroot je wereld, ontdekt je talent, ontwikkelt je kennis en vaardigheden en kunt er uiteraard ook gewoon veel plezier aan beleven. Dit doen we door onder andere mooie verhalen in de spotlight te zetten en een vrijwilligerswerk test met knipoog ”, zegt Margo Reijerkerk. Hoeveel door vrijwilligers wordt bespaard door vervanging van betaalde krachten is onduidelijk.

 

Lees ook:‘Eigenkracht’ en Amstelveenvoorelkaar samen
Lees ook:Vita-teams op bakfiets wijken in
Lees ook:Nieuwe huisstijl en site met vacatures voor vrijwilligers
Lees ook:Buurthulpdienst wordt website voor hulp
Lees ook:‘Amstelveenvoorelkaar’ zoekt tuinhulpen

7 reacties op “App voor vrijwilligers

  1. Frank Bikker

    Men zou eens moeten uitrekenen wat nu al die “zelfstandig” wonende ouderen nu echt aan bezuinigenen op leveren. In deze groep zijn nu veel meer ziekenhuisopnamen dan vroeger. Ze belemmeren voor een deel de doorstroom in de soc woningbouwvoorraad. Hoeveelheid werk voor huisartsen is toegenomen . Omdat er minder toezicht is op de lichamelijke conditie meer uitdroging en ondervoeding enz. Dit kunnen vrijwilligers niet allemaal opvangen.

    En dan wil ik het niet eens hebben over het psychisch welbevinden van deze groep. Maw het hele ouderenbeleid stevent gestaag af op een farce of is het al , terwijl de gemeente maar beweert dat er zorg op maat geleverd wordt. Maar nergens zie je rapporten of cijfers die dat kunnen staven, tenzij je de gemeente i.d als onafhankelijke partij ziet. Zo te zeggen ; de slager keurt zijn eigen vlees.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Klaas

    Ik heb mij in het verleden per mail voor diverse zaken opgegeven, maar de coördinator werkt altijd een enkel dagdeel per week. Met als gevolg dat je vaak iemand aan de telefoon krijgt die zegt: belt u dan en dan maar terug, want ik weet niets. Je nummer en mailadres wordt zelfs niet eens genoteerd .

    Alles gaat via de website . Ik vind dit zeer onpersoonlijk en niet direct motiverend. Zou er niet via de gemeente iemand kunnen zijn die altijd in de kantooruren bereikbaar is ipv een heleboel coördinatoren die allemaal 1 of 2 dagdelen bereikbaar zijn? Zo’n persoon kan dan afspraken maken omdat die in de verschillende agenda’s kan kijken van de mensen die op een bepaalde plaats de vrijwilligers aansturen. Zo kan je de toekomstige vrijwilligers toch meer enthousiasmeren en vlotter laten instromen? Dat lijkt mij van belang voor een gemeente die zegt veel vrijwilligers nodig te hebben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Vrijwilligers vormen een gat in de markt voor instellingen en bedrijven waar alleen betaalde krachten werken….

        /   Beantwoorden  / 
      1. Klaas

        Je bedoelt dat vrijwilligers betaald werk verdringen?

          /   Beantwoorden  / 
          1. Klaas

            Kun je voorbeelden noemen, want ik denk wel dat je gelijk hebt, maar het moet wel bewezen worden.

              /  
        1. GS.Anker

          Klopt Klaas, Vrijwillergerswerk leidt tot verdringing van betaalde arbeid.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.