Weer training ‘gespecialiseerde’ vrijwilligers

VrijwilligerscentraleAmstelveenvoorElkaar, voorheen Buurthulpdienst genaamd, blijft vrijwilligers opleiden die in de diverse wijken van Amstelveen mensen kunnen helpen. Want de banen op dat gebied worden geschrapt en zelfredzaamheid van inwoners, gesteund door vrijwillige helpers, staat nu centraal.

De organisatie gaat weer een nieuwe groep ‘gespecialiseerde’ vrijwilligers opleiden, want ja, voor sommige takken van hulpverlening moet je wel een beetje kennis meenemen.

Op de dinsdagmiddagen 27 oktober, 3 en 17 november vinden de trainingen plaats in het gebouw van Vita aan de Willem Dreesweg 2. Op een doordeweekse dag dus, zodat wie dan werkt sowieso niet mee kan doen.

De Buurthulpdienst en Vita (voorheen Stichting Welzijn Ouderen) werken samen in het project ‘gespecialiseerde vrijwilligers’. Zulke helpers steunen ouderen en mensen met een beperking. Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Vaak speelt verlies van dierbaren een rol. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid.

De vrijwilligers bezoeken deze mensen thuis. Het kan gaan om een gesprek, een boodschap of een spel. Ook samen wandelen of een uitstapje maken is mogelijk.

De Buurthulpdienst werft de vrijwilligers en maakt de matches. Een ouderenadviseur van Vita organiseert de deskundigheidsbevordering. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten en gesprekken. Voor de deelnemers is de cursus gratis. Voorwaarde is, dat zij minimaal twee uur per week beschikbaar zijn als vrijwilliger. Wie interesse heeft kan mailen of bellen naar Inge Veraar 020-7603400 of 06-22691437, [email protected].

 

 

Lees ook:Training gespecialiseerde vrijwilligers
Lees ook:Basistraining gespecialiseerde vrijwilligers
Lees ook:Training gespecialiseerde vrijwilligers
Lees ook:Cursus ‘gespecialiseerde’ vrijwilliger
Lees ook:Gratis training vrijwilligers Buurthulpdienst

6 reacties op “Weer training ‘gespecialiseerde’ vrijwilligers

  1. gerben

    En wie komt in aanmerking voor de Vrijwillgersprijs Amstelveen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    Iemand die vrijwilligerswerk doet, doet over het algemeen goed werk met oprechte bedoelingen. Prima.

    Maar of de bedoelingen aan de ‘andere’ kant ook zo goed zijn betwijfel ik. Ik heb het al vaker gepost, mensen onder de 65 en zonder werk raad ik ten zeerste af om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is gratis arbeid voor de gemeente. Je krijgt eerst een korte opleiding, dus het is nog ‘serieus’ werk ook. Belachelijk ! Iemand die werkt moet gewoon een betaald krijgen. Een gemeentelijke overheid die gratis werknemers tot haar beschikking wilt hebben en voorts werklozen stigmatiseert. We kennen de onbeschofte VVD-praatjes: mensen moeten aan het werk ! Prima. Kom maar op met dat betaalde werk en stop met dat vrijwilligers gedoe.

    Er wordt gewoon belasting geheven om overheidstaken uit te voeren. Maar dáár wringt nou juist de schoen. Degenen die belasting betalen willen helemaal geen overheid die geld uitgeeft aan zorgtaken. Dat kunnen die werklozen best gratis doen ! Ons deftige Amstelveen……

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Dat ligt toch wat genuanceerder. Ik heb me laatst opgegeven voor vrijwilligerswerk en er kwamen dingen langs als “praatmaatje” bij mensen met autisme of geheel iets anders mensen die oefening nodig hadden in het zich verbaal uitdrukken in onze taal, boodschappen doen, tuintje opknappen enz. Dat vind ik legitiem, maar er kwamen ook zaken als helpen bij maaltijden in verzorgingshuizen, eten uit serveren enz. Dat vind ik regulier werk. Er was zelfs een baantje als onderwijsassistent bij het volwassenenonderwijs op basis van vrijwilligheid. Dat slaat helemaal nergens op.
      Juist bij baantjes aan de onderkant van de arbeidsmarkt zie je het aantal vrijwilligers toenemen.
      Men wil nu zelfs bijstandsgerechtigen en werklozen daartoe dwingen. Dit zal de kwaliteit ten goede komen, maar niet heus.
      Het enige wat jij er mee bereikt is, dat je deze mensen die daardoor hun baantje zijn kwijtgeraakt demotiveert en hun waardigheid ontneemt. Ik denk dat daar niemand mee is gebaat.

      Beter iemand die je 100 euro meer betaalt, gemotiveerd is en loyaal naar de organisatie is.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rotary-vriendje

        Ik ben het zeker eens met je nuance. Echter, ik vertrouw de bedoelingen op langere termijn niet. Nogmaals, veel waardering voor een vrijwilliger, maar werklozen moeten aan het werk of daarbij worden geholpen. Vrijwilligerswerk is bijzaak. Maar ik sta er erg principieel in.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Bijenkorfje

      Geweldige reactie @ Rotary-vriendje. Vrijwilligerswerk is verheven tot dwangarbeid. De slaven van de ‘Participatiemaatschappij’. Je zal maar 60 zijn en door welke oorzaak dan ook buiten het arbeidsproces gezet zijn, dan rest nog het slavenprincipe. Straffen tot zo iemand er bij neer valt…Ik zeg ook, zolang je ‘cursussen moet volgen om vrijwilliger te worden’ zijn dat dus gewoon banen die betaald dienen te worden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Cursus? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
        Twee keer een middag voor wat voorlichting of een verzorgingscursus?

        Maar het blijft wel raar dat men zich richt op mensen die overdag kunnen. Alsof werkenden ook geen vrijwilliger kunnen zijn!?

        Er is zo’n groot grijs gebied. De overheid is vaak te gemakkelijk op dit gebied van prima die vrijwilligers en er zijn ook bijstandsgerechtigen die voelen zich direct gepakt als ze maar iets hoeven doen, terwijl ze het wel kunnen doen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.