PvdA: zoeken met vangnet naar minima

 

Esther Veenboer

Esther Veenboer

Omdat B&W de stelling propageren dat werk moet lonen, gaan zij wat voor mensen met een uitkering wat voorzieningen terugschroeven. Maar daarbij moet het walletje wel bij het schuurtje blijven, vindt de PvdA.

Door een opeenstapeling van Amstelveense regelingen voor minima is het voor sommigen soms lucratiever een uitkering te blijven houden dan aan het werk te gaan, constateren B&W. Wethouder Maaike Veeningen komt daarom in september met voorstellen om het minimabeleid anders in te richten. Lees: minder royaal. Maar, zegt PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer, er moet wel een goed vangnet blijven voor degenen die tijdelijk niet zelf in hun inkomen kunnen woorzien. Zulke mensen moeten worden geholpen om wel weer voor zichzelf te kunnen zorgen, vindt ze.  “Iedereen moet mee kunnen doen en een waardig bestaan kunnen leiden”.

Volgens haar is armoede bestrijding voor de PvdA in Amstelveen een heel belangrijk punt.  Maar gebruik maken van alle inkomensvoorzieningen die er zijn, vergt dat men daarop zelf een beroep doet. Maar niet iedereen doet dat, kent vaak alle regelingen niet eens. Minima met kinderen maken bijvoorbeeld niet altijd gebruik van de regelingen die bedoeld zijn voor jongeren, zegt Veenboer.

Zij wil daarom, terwijl B&W juist scherp naar de regelingen gaan kijken, goede voorlichting ‘en een pro actieve houding van de gemeente’ om minima teslepen naar waar zij kunnen vangen.  

Het Inlichtingenbureau kan daarbij volgens Veenboer helpen. Het is een organisatie voor gemeenten en andere overheidsorganisaties, in 2001 opgericht door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die de gemeente helpt in kaart te brengen wie er recht heeft op welke voorzieningen. Overigens staat Veeningen positief tegenover inschakelen van dat bureau. Maar als de plannen op tafel komen, zal de PvdA haar daar toch nog maar even aan herinneren. De fractie wil de vinger aan de pols houden, zegt Veenboer.

Lees ook:PvdA wil betere armoedebestrijding
Lees ook:PvdA: ‘ontlast mantelzorgers’
Lees ook:D66 en PvdA: ‘Werk na bijstand moet lonen’
Lees ook:Veenboer (PvdA) pleit voor witboek zorg
Lees ook:PvdA wil armoede onder kinderen bestrijden

Eén reactie op “PvdA: zoeken met vangnet naar minima

  1. piet rode

    Fijn dat Maaike dat even op merkt,als ze net terug is van der Bogen, het zwembakje, miljoen per jaar naar Cobra, pleasen van UR met het Stadshart. Het komt allemaal zeer zwak over wethouder!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.