D66 wil keurmerk ‘arbeidsociale’ bedrijven

 

Paul Meinhardt (D66)

Paul Meinhardt (D66)

Hoewel niet tegen opheffing van de in begeleiding van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt gespecialiseerde regionale AM Groep, komt D66 volgende week met het voorstel bedrijven die hen in de toekomst in dienst nemen te voorzien van een keurmerk. De fractie denkt daarover in de gemeenteraad een motie in te dienen. Zij wil dat, als de zorg voor alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, volgend jaar bij de gemeenge komt te liggen, die een zogenoemde Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) gaat hanteren. Dat is een meetlat voor ondernemingen, waaraan is te zien hoeveel zij bijdragen aan het werkgeverschap voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

De gemeente zelf verdient, volgens andere fracties, dat keurmerk in elk geval niet, want die kwakt nu ruim 20 mensen met een tijdelijk contract bij de AM Groep op straat.

De gemeente wordt niet alleen voor degenen die nu in een sociale werkplaats terecht kunnen komen verantwoordelijk maar voor iedereen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Tot nu toe werden in elk geval de meest kwetsbare werklozen opgevangen door een regionaal werkvoorzieningschap, waarin vijf gemeenten (waaronder Amstelveen) samenwerkten. Ongeveer 60% van de honderden zogenoemde Wsw-ers is gedetacheerd in reguliere bedrijven.

De gemeenten gaan die klus nu zelf klaren en rekenen daarbij op de medewerking van het bedrijfsleven. Om aan te geven welke bedrijven het in dat opzicht goed doen, moet er volgens D66 een keurmerk komen. Dus voor de ondernemers die relatief veel mensen met een lichamelijke of psychische aandoening ‘meer ondersteuning nodig hebben bij hun werk’, zegt D66. Als bedrijven voldoende investeren in dat sociaal ondernemen krijgen zij het (zoveelste) certificaat.

Volgens D66 is dat een voordeel voor hen, omdat in een oogopslag duidelijk is of zij investeren in de doelgroep. D66 wil dat de gemeente er bij de inkoop en het contracteren van bedrijven rekening mee houdt of zij genoeg doen aan sociaal ondernemen. Of zulke ‘sociale’ ondernemers dan ook duurder mogen zijn, is onduidelijk. In elk geval krijgt de gemeente zo een arsenaal van ondernemingen om mensen heen te leiden, is kennelijk de redenering. “Als bedrijven een Prestatieladder Sociaal Ondernemen keurmerk hebben, zouden ze een streepje voor moeten krijgen bij de aanbesteding door de gemeente”, zegt D66-raadslid Paul Meinhardt wel. “De overheid krijgt de verantwoordelijkheid mensen met een arbeidshandicap te plaatsen bij bedrijven. Maar die plekken moeten er wel zijn. Door bedrijven te stimuleren te werken aan sociaal ondernemen, prikkelen we ze om meer arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Volgens hen neemt de gemeente ook zelf al mensen in die doelgroep in dienst, hoewel wethouder Maaike Veeningen (ook D66) in de raadscommissie nog niet verder kwam dan één persoon. Volgens Meinhardt zou zij het goede voorbeeld moeten geven door zelf het keurmerk te veroveren.  In Nederland werken verschillende gemeenten er al mee, zoals Eindhoven, Apeldoorn en Den Haag.

Lees ook:Keurmerk voor AM Match
Lees ook:Gemeente: ondernemers, help gehandicapten aan werk
Lees ook:CDA wil duidelijkheid over AM-werkers
Lees ook:Resultaat AM Groep boven verwachting
Lees ook:AM Groep gecertificeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.