Raad wil royale klachtenregeling bij zorg

GemeentehuisMet de aanvulling dat klachten van begin tot einde in een hulptraject mogelijk zijn en er jaarlijks een klant tevredenheidonderzoek komt, ging de gemeenteraad woensdagavond akkoord met een plan voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Alleen de SP stemde tegen. Over de klachtenprocedure en het onderzoek werd een motie door alle fracties, inclusief de SP, ingediend.

Het beleidsplan gaat over de taken op het gebied van zorg en welzijn die de gemeente nu al heeft en er volgend jaar bij krijgt, omdat het Rijk die afstoot. Die zogenaamde decentralisatie betekent dat een voorzieningen die nu nog worden vergoed op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de gemeente gaan en dan onder de WMO vallen.

In de motie zegt de gemeenteraad dat van het eerste contact met de gemeente tot aan de levering van het product of de dienst de klant moet kunnen klagen. De klachten kunnen gaan over hulpverleners, gemeente, leveranciers en de gevolgde procedure. En van het begin van die procedure af moet klanten op die mogelijkheid tot klagen worden gewezen, vindt de raad.  Daarnaast moet en een ombudsfunctie komen voor klachten die niet meteen worden opgelost.

De gemeenteraad wil elk kwartaal een overzicht van de klachten zien en die bespreken. En onder alle burgers die van een voorziening gebruik maken, moet jaarlijks een tevredenheidonderzoek worden gehouden. Ook de uitkomsten daarvan worden aanm de raad voorgelegd.

De raad nam ook een door GroenLinks ingediende motie aan die er op neer komt dat ingezetenen met betrekking tot de zorgtaken een ‘Right to Challenge” (recht tot uitdagen) krijgen, al wist op de tribune niemand – ook voormalige raadsleden niet – wat daaronder moet worden verstaan. Maar het is blijkbaar een voor iedereen in de gemeenteraad volstrekt helder politiek jargon. Ook een motie ter bescherming van jonge mantelzorgers, ingediend door GroenLinks (met steun van OCA, BBA, C66, CDA, ChristenUnie, SP en PvdA), werd unaniem door de raad aanvaard. Nu mantelzorgers volgens de overheid een steeds belangrijker rol moeten  gaan spelen, moeten er plannen komen op de jongsten onder hen, die dikwijls een te loodzware taak hebben, op te sporen, vindt de raad. De belasting van mantelzorg op jonge leeftijd kan bij volwassenheid tot klachten leiden, was de redenering.

 

 

 

Lees ook:Extra hulp voor jonge mantelzorger
Lees ook:GL blij met opsporen jonge mantelzorgers
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantezorger
Lees ook:Raad akkoord met ‘overbodige’ motie HWC
Lees ook:Andere bestemming Dorpskerk te voorbarig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.